Zoek
Akabedag 2019: Akabe Park Aalst

Ga snel naar:  Akabedag - Planning - Praktisch - Spelblokken - Inschrijven - Contact

 

Rawrrrr!

Na het succes van de akabedagen in Mechelen (2013) en Sint-Niklaas (2016) volgt op 27 april 2019 opnieuw een nationale akabedag, en deze keer maken we Aalst onveilig. Alle akabegroepen – en takken zijn welkom om te verbroederen zoals we dat het liefste doen: met spel, fantasie, show en vooral avontuur. We duiken terug in de tijd en gaan op zoek naar dino's in een onvervalst Akabe park!

Akabedag, een dinocredible avontuur

Tijdens de akabedag willen we graag naar buiten komen met alle Akabeërs zodat we aan iedereen kunnen laten zien hoe dinocredible we zijn.
Want Akabe da's scouting. Een tikkeltje anders, maar even goed hetzelfde.
Om dat te vieren, organiseert Ploeg Akabe een gigantische uitwisselingsdag vol spel, plezier en avontuur.

Volg het facebookevent om geen enkele update te missen.

Ben je leiding bij Akabe? Meer info lees je verder op deze pagina. Als je overtuigd bent om deel te nemen - wat je gegarandeerd zal zijn - schrijf dan zeker je groep in. Inschrijven kan vanaf 4 maart.

Ben je lid bij Akabe? Zeur je leiding de oren van de kop om jullie in te schrijven!

Ben je sympathisant en draag je graag je steentje bij? We kunnen alle helpende handen gebruiken! Mail dus zeker naar akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be 

Planning

9u00: aankomst en randanimatie

Omdat groepen uit alle uithoeken van Vlaanderen komen, is het aankomstuur eerder flexibel. Kom je al om 9u aan? Dan ga je je zeker niet vervelen! We voorzien een ruim aanbod aan animatie. Plezier verzekerd!

Arriveren kan met de trein of bus, meer info daarover bij praktisch. Belangrijk is dat er per inschrijving iemand zich komt aanmelden aan het onthaal, waar je ook een plannetje en de dagplanning nog eens meekrijgt.

10u30: Show

Onze sterartiesten blazen jullie omver met een ongeziene show vol spanning, vriendschap en dinosaurussen natuurlijk!

11u00: Activiteitenmoment 1

Tijd voor actie! Bij de inschrijving kies je als leiding een speleiland waar jouw tak (of een deel van je tak) aan deelneemt. Daarbinnen zijn er verschillende activiteiten waartussen je gedurende het hele uur kan wisselen. Je zorgt als leiding wel dat er telkens voldoende begeleiding bij jouw leden is. Wij garanderen het plezier van de activiteiten zelf!

Per activiteit wordt aangegeven of het eerder makkelijk of eerder moeilijk is, zodat je als leiding een inschatting kan maken. Bijvoorbeeld bij het speleiland 'ontdekkingsreizen kan je kiezen tussen:

  • Cluedino
  • Zoek de eieren van de dinomama
  • Reis rond Akapark

Je schrijft je tak in voor dit speleiland en kiest op de moment zelf het leukste spel. Heb je na een halfuur nood aan afwisseling? Dan schuif je gewoon door.

12u00: Middageten

Tijd om onze boterhammetjes op te smullen! Bij mooi weer, doen we dit als echte archeologen gewoon buiten. Bij regen of kou trekken we naar de refter van een nabijgelegen school. Tijdens het middageten wordt ook randanimatie voorzien om de dinogekte niet te vergeten.

13u30: Activiteitenmoment 2

Zelfde principe als activiteitenmoment 1.

14u30: Massamoment

Een spel met z'n allen. Over verbroedering over de groepen heen gesproken!

15u30: Slotshow

De Oscars zullen we niet winnen, maar een memorabele show wordt het zeker!

16u00: Afsluiten

We sluiten de dag af met een vrijblijvend dansje op het plein en trekken stilletjes aan terug naar huis. Moe maar voldaan! En mét een hoop nieuwe (dino)vrienden. 

Praktisch

Waar?

Het Werfplein in Aalst wordt onze uitvalbasis. Hier worden jullie hartelijk ontvangen, vindt de show plaats en gaan ook een deel van de spelblokken door. Het plein ligt op 5 minuten stappen van het station van Aalst. Kom je met de bus? Dan raden we je aan om je ook aan het stationsplein te laten afzetten. De bus kan in de buurt op een gratis parking parkeren indien nodig.

Naast het werfplein wordt ook de nabijgelegen graanmarkt omgetoverd tot Akabe park. Op beide pleinen wordt voldoende sanitair voorzien, alsook aangepaste wc's en een verzorgingsruimte. Een EHBO- en infostand kan je er ook vinden. Tot slot staat een team van medewerkers in voor jullie plezier en veiligheid op alle belangrijke punten.

Kort voor het evenement delen we nog een definitief plan waar duidelijk alles op wordt weergegeven.

Kostprijs?

GRATIS! NIKS NULS NADA NOPPES! Zot he!

Meenemen?

Lunch, water, snacks, aangepaste kledij en eventueel medicatie om de hele dag door te komen

Verzekeringen?

De Akabedag is een activiteit van Scouts & Gidsen Vlaanderen, iedereen die lid is, is automatisch verzekerd. Breng je iemand mee die geen lid is? Dan is je groep zelf verantwoordelijk om een tijdelijke verzekering in orde te brengen.

GDPR?

Op dit evenement zullen foto's beelden gemaakt worden die achteraf als promo gebruikt kunnen worden. We vragen elke groep om op voorhand te checken van wie er geen beeldmateriaal verspreid mag worden en dit de dag zelf door te geven bij aanmelding. We zorgen dan in samenspraak met de groep dat de wens van de ouders gerespecteerd wordt. 

 

 

Spelblokken

Whoop whoop, niks leuker dan spelen!

En om er voor te zorgen dat iedereen zich maximaal kan amuseren, heeft dat charmante ploegje links ervoor gezorgd dat er een mooi aanbod is aan activiteiten. Er zijn twee spelblokken, waar je telkens uit één van de 10 speleilanden kiest. Per speleiland zijn  er dan een vijftal verschillende activiteiten, waartussen je kan wisselen gedurende het hele spelblok. 

Je kiest zelf of je per groep, tak of met een deel van je tak in schrijft voor de spelblokken. Je deelt je leden dus zelf in en maakt een inschatting wat zij leuk gaan vinden. Wij zorgen voor begeleiding van de activiteiten, maar jullie zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het groepje leden zelf. Meer info vind je bij inschrijvingen.

Gesnipt, gesnapt, gesnopen? Top, dan stellen we nu met veel bravoure onze speleilanden voor:

1. Muziekzone:
Helemaal fan van zingen, dansen, muziek maken,...? Dan is dit de ideale zone. Je kan er muziek maken uit afval, oertijddansen, stop de band ronde en zo veel meer. Kortom hier wordt het echt een OERTIJDFEESTJE

2. Dinospelenzone:
Echte speelvogels kunnen zich hier helemaal uitleven. Er zijn allerlei pleinspelletjes in een dinojasje, ruige én rustige spelletje, dinokubb, impro,... de lijst is eindeloos. Nu ja, niet letterlijk eindeloos, maar het plezier zal dat wel zijn!

3. Oerkokenzone:
De kookboeken van Jeroen Meus en Pascale Naessens bestonden nog niet in de oertijd. Hoe je wél als een echte holbewoner kan koken, leer je hier. Een dinosoep, tyramisu rex of een insectje, het kan allemaal!

4. Prehistechniekenzone:
Ben jij een professioneel knopenlegger? Of een leek in de edele kunst der sjorren? Niet vies van een tochttechniek hier en daar? Dan bij je bij dit speleiland aan het juiste adres. Technieken op alle niveaus!

5. Jurassic Park activiteitenzone:
In dit speleiland kan je het Aalsters Akabepark grondig gaan onderzoeken tijdens een ministadsspel (ik bedoel parkspel). Ook de fans van een iets uitdagender bordspel komen hier aan hun trekken. Niet voor pussaurussen!

6. Knutselzone:
Echte holbewoners maakten echte kunst in hun grotten. Kom hier zelf grotten beschilderen, bodypainten, dino's maken uit beenderen en zoveel meer. Kunstenaars van alle niveaus zijn hier welkom!

7. Adventure zone:
In deze zone kan je helemaal loss gehen: pijl en boog, dino-paintballen en je volledig moe springen op springkastelen.

8. Adventure+ zone:
Wie niet genoeg kan krijgen van het avontuur kan er hier nog verder in gaan. Lasershooten, speleobox en een rustig tussendoortje. Kortom, je verveelt je hier geen seconde!

9.Ontdekkingsreizen zone:
Elke speurneus, ontdekkingsreiziger en avonturier komt hier aan zijn trekken. We bieden aan: cluedino, een zoektocht naar dino-eieren en een heuse reis rond akabepark! Om het met de woorden van wijlen Eddy Wally te zeggen: geweldig!

10. Archeologische zone:
Haal de wetenschapper in jezelf naar boven en zoek in het zand de botten van een dino op, of vind je weg terug uit een heuse escape grot. Dat en nog veel meer in deze Indiana Jones waardig speleiland. 

Let the keuzestress begin!

Inschrijven

Goed, die weddenschap heb ik gewonnen. Je bent, zoals ik had voorspeld, helemaal overtuigd om je groep in te schrijven voor de akabedag. Een wijze beslissing, waar je geen seconde spijt van zult hebben!

Hoe schrijf ik mijn groep nu in?

Stap 1: Duid een chinese vrijwilliger aan (noot: een chinese vrijwiligger is niet gelinkt aan eenieders herkomst, huidskleur of ras)

Per groep die wilt deelnemen aan de akabedag stel je iemand verantwoordelijk om de inschrijving via de website in orde te brengen. Met groep bedoelen we scoutsgroep. Bijvoorbeeld Akabe Awesome, Scouts Sint-Huppedepup of Akabe Blobvis.

Stap 2: Schrijf je groep in via de website

Jullie chinese vrijwilliger vult de poepsimpele inschrijvingsmodule via de website in. Dit kan vanaf maandag 4 maart.

Stap 3: Hou je mailbox in de gaten

Jullie chinese vrijwilliger, heeft ondertussen al spijt van zijn taak. Gelukkig is hij gemotiveerd door het uitzonderlijk goede vooruitzicht van de Akabedag. Hij checkt zijn mailbox en kijk eens aan, een bevestigingsmail! In deze mail zal een link staan naar een google forms. Nu gaat het van poepsimpel naar iets moeilijker. Geen nood, we leiden je er doorheen!

Stap 4: Ledengroepjes samenstellen

Zoals je misschien al weet, zijn er twee spelblokken met telkens 10 activiteiten.  Je kiest zelf of je per groep, tak of met een deel van je tak in schrijft voor de spelblokken. Je deelt je leden dus zelf in en maakt een inschatting wat zij leuk gaan vinden. In deze stap verdeel je dus je leden per 'ledengroepje'.


Een klein voorbeeldje: stel je bent leiding voor een welpentak van 16 leden. De helft knutselt en kookt graag, terwijl de andere helft meer van spel en technieken houdt. Je schat dat ze niet allemaal meekomen en mikt op 12 leden. Dan verdeel je ze in welpentak 1, die je inschrijft voor knutselen en koken, en in welpentak 2 voor spel en technieken.

Als je de leden hebt verdeelt in ledengroepjes, dan zorg je dat er overal genoeg leiding bij staat. Wij zorgen voor begeleiding van de activiteiten, maar jullie zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de leden zelf.

Kan je nog volgen? Superdepoeper, op naar stap 5!

Stap 5: Spelblokken kiezen

Terug naar die google forms van eerder. Per ledengroepje vult één verantwoordelijke de google forms in. Je kiest de spelblokken, vult gegevens in, en duidt ook het aantal leden aan. Belangrijk is dat je een inschatting maakt van het aantal leden die zouden komen naar de Akabedag. Dit hoeft zeker geen exact getal te zijn, maar ook geen grove overschatting. In het voorbeeldje van daarnet heb je dus welpentak 1 met 6 leden en welpentak 2 met 6 leden. De leiding verdeel je dan over alle ledengroepjes. De dag zelf geef je het juiste aantal leden en leiding door bij de aanmelding.

Stap 6: Bevestigingsmail

Wablieft? Nog een bevestigingsmail? Je kan niet zeker genoeg zijn, kinders! Dus ja, je krijgt nog een mail met een overzicht van de keuze van spelblokken. Zo kan je rustig checken of alles klopt.

Stap 7: Aftellen maar

Hoera, je inschrijving is compleet. Jij blij, wij blij, die zalige leden blij, iedereen blij. Nu rest er nog maar 1 ding: aftellen tot 27 april!

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen?
Contacteer dan zeker Ploeg Akabe via: akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be