Onze regels

Regels? Alles kan toch? Nee, dus! Scouts en Gidsen Vlaanderen vraagt aan al haar groepen om onderstaande regels te hanteren.

Illegale middelen (cannabis, XTC, cocaïne, …)

• Geen gebruik of bezit.
  • Niet onder invloed tijdens activiteiten.
  • Niet in of rond de infrastructuur van de groep.
  • Uitgesloten als men herkenbaar is als scout of gids.

Legale middelen (alcohol, tabak, medicatie, …)

• Kapoenen, welpen, kabouters, jonggidsen en jongverkenners: geen gebruik of bezit, niet onder invloed tijdens activiteiten en in of rond de infrastructuur.

• Gidsen, verkenners en jin: gidsen en verkenners jonger dan 16 jaar mogen nooit alcohol nuttigen; jins jonger dan 18 jaar geen sterke drank. Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in gidsen-en verkennertakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 16 jaar zijn, alcohol te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak. Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in jintakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 18 zijn, sterke drank te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak.

• Leiding: de groepsraad beslist. Wees ook hier kritisch en streng genoeg voor jezelf en je medeleiding en leg duidelijk regels vast die onverantwoorde toestanden uitsluiten en in de lijn liggen van de regels voor de leden.

Scouting, kicken zonder drugs

Elkaar aanzetten tot middelengebruik is uit den boze. In dat geval moet je ingrijpen.

Een goed drug- en alcoholbeleid helpt je groep al een hele eind op weg.

Het hard maken van de regels omtrent middelengebruik kan enkel maar wanneer de hele groep achter de visie en de daaraan gekoppelde sancties staat. Bij problemen grijp je best terug naar je drug- en alcoholbeleid en confronteer je de groepsraad met het eigen beleid.

In uiterste nood zijn er nog altijd de spelregels die je de nodige richtlijnen geven om eventueel tot actie over te gaan.