Zoek
8 goede voorbeelden voor een eetfestijn

Al maar meer scouts en gidsen willen minder vlees eten, omdat de productie van vlees veel water nodig heeft én tot meer broeikasgassen leidt. Er zijn smakelijke alternatievenwww.evavzw.be/zelf-koken.

Maar jullie hebben vast zelf ook inspiratie! In 2018 was er zelf een wedstrijd tussen alle scoutsgroepen met een vegetarisch alternatief op hun eetfestijn. Scouts Pater Damiaan uit Hasselt wonnen toen de zonneradio.

Alvast op deze 8 eetfestijnen was het goed eten als scouts of gids.

1. Scouts Lint

Bij de overgang de barbecue aanvullen met meerdere vegetarische mogelijkheden. Keuze is fantastisch!

 

2. Scouts Bergrakkers

Op deze restaurantdagen is er ook voor kinderen een vegetarisch aanbod. Jong geleerd...

 

3. Hopper Jeugdverblijf De Brink

Zo veel mogelijk werken met fairtrade-producten. Scouts en gidsen en anderen uit Congo horen inderdaad een eerlijke prijs te krijgen voor hun koffiebonen!

 

4. Scouts Olmen

Een ontbijtactie met fairtrade (eerlijk!) én lokale (ecologisch!) producten. Straf!

 

5. 23ste Jacobusgidsen Kapellen

Een spaghettiavond ook toegankelijk voor scouts met glutenintolerantie. Hoe tolerant!

 

6. Eisden

Deze scoutsgroep voorziet een vegetarisch aanbod dat zowat de helft goedkoper is.

 

7. Scouts Antwerpen-Zuid

Bij dit scoutsrestaurant komt de vegetarische optie met een extra aanmoediging op jouw bord.

 

8. Scouts Mooibos-Lievens

Enkel vegetarische voorgerechten serveren. En, wat een heerlijke keuze als hoofdgerecht: vegetarische balletjes met twee soorten stoemp (wortel en spruiten) en biersaus. Alles in het thema 'Brusselse gerechten'!

9. Scouts Ten Berg

Op een varken-aan-'t-spitavond toch vegetarische toppers kunnen voorzien die wedijveren met het varken? Scouts Ten Berg uit Gent deed het op hun groepsfeest met deze 3 toppers:

  • Groentenbrochette (stukje maïskolf, veggie bal, rode ui, paprika, courgette, bruine champignon en palmhart), gemarineerd in een zelfgemaakte kruidenolie op basis van -dure- olijfolie, look, pilli pilli en zout;
  • Italiaanse bal uit een authentieke Italiaans winkeltje in Gent;
  • Gemarineerde (peper, zout, oregano, olijfolie) aubergine met een toefje yoghurtmengsel (yoghurt, look, olijfolie en sesamzaadjes), met daarbovenop nog een blaadje munt en granaatappel pitjes.


Inspiratie van andere scoutsgroepen?

Er zijn meer mogelijkheden dan groentenburgers...

Vleesvariant Veggie-variant Bij welke scoutsgroep gespot
Spaghetti bolognaise Spaghetti met gegrilde groenten Juventa Merchtem
Paella met vis en vlees Tapas 27ste Edegem
Steak Vegetarische balletjes Bergrakkers Tienen
Pastabuffet Penne ai Quattro Formaggi, Penne agli Spinaci  Tessenderlo-Centrum
Vol-au-vent  Loempia's Sint-Goedele Aalst
Macaroni met hesp  Macaroni met prei Lichtervelde
Gehaktballen in tomatensaus met frietjes  Vegetarische balletjes met twee soorten stoemp en biersaus Mooibos-Lievens
Internationale avond  Griekse aubergineschotel met geitenkaas De 4 Antwerpen
Kip met appelmoes  Groentenlasagne Don Bosco Ruisbroek
Stoofvlees met frieten  Veggieschotel met avocado en sojascheuten Sint-Joris Turnhout
Cheeseburger  Burger met falafel en roquefort Jette
Warme beenhesp  Chili con berloumi met avocadocrème Prins Boudewijn Wetteren
Gehaktballetjes  Notenburger Stasegem
Mexicaanse avond Tortilla's met verse guacamole Zwijndrecht
Barbecue Drie gerechtes: groentenbrochette (stukje maïskolf, veggie bal, rode ui, paprika, courgette, bruine champignon en palmhart, gemarineerd in een zelfgemaakte kruidenolie op basis van -dure- olijfolie, look, pilli pilli en zout), Italiaanse bal (uit een authentieke Italiaans winkeltje), gemarineerde (peper, zout, oregano, olijfolie) aubergine met een toefje yoghurtmengsel (yoghurt, look, olijfolie en sesamzaadjes), met daarbovenop nog een blaadje munt en granaatappel pitjes.  Ten Berg Gent  

 

Laat jouw vleesloos alternatief zeker weten aan ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be!