Te veel eten gemaakt?

Heb je na het kamp, weekend of een eetfestijn nog eten over? Gooi het niet weg, doe liever een van de volgende dingen:

• Geef het eten mee in plastic potjes. Zorg dat je ze bij hebt op een barbecue of leidingsweekend. Standaard te vermelden op de uitnodiging? Let wel op voor de voedselveiligheid.
  • Kook met de restjes. Empty the Fridge toont wat er allemaal mogelijk is.
  • Zoek een facebookgroep voor inwoners en vraag wie interesse heeft in jullie voedseloverschot. Meestal krijg je snel antwoord! Zo'n facebookgroepen hebben namen als Gift, Ge zijt van, Freecycle.
  • Denk bij het organiseren van het evenement of het weekend/kamp al na wat je zal doen met overschotten. Want hé, die zullen er toch zijn! Droge voeding kan je natuurlijk in je eigen lokaal in een gesloten voorraadkast bewaren.
  • Echt veel over? Meld je aan bij het platform www.schenkingsbeurs.be of via de app Too good to go als je regelmatig overschotten hebt en je scoutsgroep in een grote stad zit. Of als het écht veel is: vul een formulier in  van de voedselbanken.
  • Bekijk de kaart en vraag een organisatie uit jouw buurt of je de overschotten bij hen mag komen afgeven. Weet dat bereide waren meestal moeilijker aanvaard worden omwille van voedselveiligheid. De wet, weetwel.

Delen is het nieuwe hebben, zeker als scout of gids.

Aanvullingen of ervaringen: contacteer ploeg Ecologie binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen via ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be.