Een niet te onderschatten onderdeel van het begin van het scouts- en gidsenjaar is de kennismaking. Vooral bij eerstejaars is een kennismaking met de leiding en leden belangrijk, maar ook met de jonggivertak. Om ervoor te zorgen dat ook zij zich thuis voelen in de tak, kan je wat extra aandacht aan hen besteden. Probeer voor een eerste vergadering verder te denken dan de typische kennismakingsspelen. Het is van cruciaal belang dat je iets verder graaft naar hobby’s en interesses om je leden echt te leren kennen en om zo wederzijdse erkenning en vertrouwen op te bouwen. Als een groep elkaar wat beter kent, is het makkelijker om samen iets te bereiken.

Maken van afspraken is niet onbelangrijk. Dit begint binnen je leidingsploeg en dit doe je best nog voor de start van het scouts- en gidsenjaar zodat er over eenvoudige dingen geen verwarring kan ontstaan. Om te vermijden dat je een dik wetboek krijgt, moet je niet overdrijven en enkel de meest courante dingen bespreken.

Maak de afspraken samen met je leden. Daardoor zullen ze er zich ook gemakkelijker aan houden. Let erop dat je als gehele takleidingsploeg achter deze afspraken kan staan. Zorg dat iedereen goed weet wat de afspraken zijn, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Aan de slag

Kennismaking:
Een bosspel waarbij je stukken van een vriendjesboek met een persoon/foto moet combineren of een quiz over de hobby’s en interesses van je leden.

Eerstejaars:

• Symboliseer de overgang door samen een brug over een beek te sjorren.
  • Richt een persconferentie in waar nieuwkomers vragen van het publiek beantwoorden. Let wel op: dit is zeker niet voor iedereen weggelegd.
  • Stel de jonggivertak voor aan de eerstejaars door een toneeltje, met kampdia’s, …
  • Haal de eerstejaars voor de eerste vergadering thuis op of organiseer een welkomstfeestje voor hen.
  • Zorg in de eerste maand al voor verschillende kennismakingsspelletjes zodat iedereen elkaar goed leert kennen.

Afspraken maken:
Om afspraken beter te onthouden kan je ze tot een lied of rijmvorm omvormen.

Breedbeeldsproeten, 1999, Scouts en Gidsen

Vlaanderen, p. 32- 33, 81