Zoek

Jins: een steentje bijdragen

Thema: groepsbinding, deel van de groep zijn

Materiaal: stenen

Omgeving/setting: thuislokaal

Duur: 1u of meer

Vorm: creatief , verbaal

Vooraf

Vele jins hebben eigenlijk al een hele carrière achter de rug en onder het mom ‘gun ze een apenjaar’ heeft het geen zin om grote stageprojecten bij de andere takken te gaan uitwerken. Tijdens een jinjaar staat de jin als lid dus nog voorop. Kies er dus ook voor om je jins te laten nadenken over wat ze aan deze jingroep willen beloven, en nog niet over welk engagement ze volgend jaar als leiding willen aangaan.

Activiteit

Voorafgaand aan het beloftemoment vraagt de leiding aan iedere Jin iets mee te brengen dat voor hem of haar een belangrijke betekenis heeft en dat een stukje van de jin zijn eigenheid symboliseert. De jins stellen hun voorwerpen tijdens het beloftemoment aan elkaar voor en na hun voorwerp te hebben voorgesteld spreken ze hun belofte uit en leggen ze hun voorwerp in de kring. Zo dragen zij letterlijk een stukje van hun eigenheid over aan de groep.

Wanneer iedere jin zijn belofte heeft uitgesproken en alle voorwerpen in de kring liggen kan je voorstellen om er een mobiel of een steenman van te maken die een plaats krijgt in het lokaal of op een andere plaats die belangrijk is voor de jintak. Ondertussen werken de jins uiteraard samen aan hun ‘steenman’, hun wegwijzer doorheen het jaar die is opgebouwd uit hun eigenheid, uit hun voorwerpen. Bij de plechtige onthulling van het beloftekunstwerk kan dan de beloftetekst worden voorgelezen.

XL

Dit besloten ritueel kan ook een heel gebeuren worden met aanwezigheid van ouders, groepsleiding, lintjes doorknippen enz. Ook het beloftelied, of de beloftetekst kunnen dan een prominente rol spelen. Durfde da?