Jonggidsen-Jongverkenners-Scheepsmakkers: vloergesprek

Doel: thema’s bespreekbaar maken, werken aan verbondenheid binnen de tak, jezelf durven uiten, stilstaan bij zichzelf en elkaar.

Materiaal: papiervellen, viltstiften

Duur: 1 uur

Aantal: groepjes van 10 personen

Plaats: In ’t lokaal, op een plein, in het bos,…

Vooraf

Zorg voor een veilige en rustige setting, kleed je lokaal in met kaarsjes en doeken en maak er een gezellige ruimte van.

Verloop

Verdeel je jonggivers in groepen van een tiental personen en plaats bij elk groepje een leid(st)er.

Schrijf op posters de onderwerpen die je met je leden wil aankaarten.

Taksfeer: hoe loopt het binnen de tak? wordt er gepest? is er kliekjesvorming?

Engagement: welk engagement wordt gevraagd aan de jonggiver en waar loopt het soms mis.

Goed fout!: Waar heb ik spijt van onder het jaar

Goede daad: wie heeft er volgens jou iets speciaals gedaan.

Geef bij elke poster een woordje uitleg en leg uit dat de jonggivers hun eigen ideeën mogen formuleren op de posters. Bedoeling is om er een schrijfgesprek van te maken. Wie iets te zeggen heeft schrijft dit op. Wie wil reageren doet dat eronder. Zo ontstaat er een neergeschreven gesprek. Gun hen voldoende tijd zodat er echt een dialoog kan ontstaan en iedereen de kans heeft gehad te reageren. Zorg voor een beetje achtergrondmuziek om de stilte te breken tijdens het vloergesprek. Bespreek nadien elke flap in het groepje. Durf de confrontatie aangaan en dingen ècht uit te spreken, maar bewaak tegelijk ook de grenzen van je jonggivers.
Stel als leider enkele bijvragen, vraag om verduidelijking en laat ook de schuwere leden aan het woord komen. Sluit af bij een vuurtje waar de vloergesprekken verbrand kunnen worden.

Belofte

Aan het einde van het gesprek geef je elke jonggiver de opdracht om zich 15 minuten alleen terug te trekken met de vraag: wat kan ik doen om onze groep beter te maken? De jonggivers komen nadien weer samen en spreken dan één voor één hun persoonlijke belofte uit. Je eindigt met het samen lezen van de beloftetekst die je in het groot hebt uitgeschreven tegen de muur, en/of met het zingen van het beloftelied.