Zoek
lopend vuur het boek

Lopend Vuur!

Lopend Vuur

Lopend Vuur is de titel van het lees- en doeboek voor jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers. Je vind alle scouts- en gidsentechnieken om op kamp of op tocht te gaan in een handig zakhandboek. Op maat van jonggivers, maar ook geschikt voor hun leiding!

Waarom een handboek?

Klik voor     een preview Jonggivers zijn nieuwsgierige jonge honden die al doende de wereld willen ontdekken. Bij de scouts en gidsen krijgen ze die kans. We zetten onze tent recht in een koeienwei, koken spaghetti boven een rokend vuurtje, vertellen straffe verhalen aan het kampvuur en seinen liefdesverklaringen van de jonggidsen- naar de jongverkennertent.

Die nieuwsgierigheid en ontdekkingszin willen we prikkelen. Via een eigen jonggiverboek willen we de interesse van jonggivers voor alles wat met scouting en openluchtleven te maken heeft aanwakkeren. We dagen hen uit om zelf dingen uit te proberen. Zonder het er vingerdik op te leggen, willen we jonggivers ook de fijngevoeligheid meegeven om respectvol met de natuur en het milieu om te gaan.

Wat staat er in dat boek?

Het boek bestaat uit drie grote delen en is leuk geïllustreerd met een pak originele tekeningen en foto's. 122 pagina's puur scouts- en gidsenplezier! Een blik op de inhoudstafel:

 • Deel 1. "Kijk op scouting"
  • "Hoe het begon...": over het ontstaan en de geschiedenis van scouting...
  • "Toeters en bellen...": over scouts- en gidsensymbolen zoals kentekens en uniformen, vlaggen en groeten...
  • "Jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers...": over de jonggivertak, patrouilles, de jonggiverwet en belofte, de jonggiverraad...
 • Deel 2. "Op verkenning"
  • "Stappen en trappen...": over met de fiets, te voet of de boot in het verkeer, op het water, door de natuur of in het donker, over weer en onweer, EHBO en onvoorziene omstandigheden...
  • "Padvinders...": over kaartlezen, oriënteren, seinen en sporen...
 • Deel 3. "Op kamp"
  • "Inpakken en wegwezen...": over rugzakken en bagage...
  • "Kamperen...": over een plek voor je tent kiezen, tenten opzetten en afbreken, hutten bouwen...
  • "Pionieren": over sjortouw, knopen, sjorringen, patrouillehoeken, vlotten...
  • "Koken...": over vuurtje stoken, hout sprokkelen, woudloperskeuken, koken op kamp...

Hoe het boek gebruiken in de tak?

Klik voor een preview Laat het duidelijk zijn: dit handboek is geen van buiten te blokken cursus. Het kan wel een middel zijn om jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers heel wat scouts- en gidsentechnieken aan te leren. Jonggivers kunnen thuis de knopen die ze geleerd hebben terug opzoeken, ideeën op doen hoe ze hun patrouillehoek of vlot kunnen sjorren... Door het handige zakformaat (13x19 cm) past het makkelijk in je rugzak of zelfs in je broekzak! Een boek om altijd bij de hand te hebben...

Het is een boek om in te snuffelen, om mee weg te dromen... Als je er in leest, krijg je meteen zin om je rugzak te pakken en erop uit te trekken! We willen dat jonggivers via dit boek (nog meer) zin in scouting krijgen.

Hoeveel kost het?

Klik voor een preview Bijna niks! Voor amper 5 euro kan je je eigen Lopend Vuur aanschaffen. Dat lijkt ons betaalbaar voor elke jonggiver.

Bij het begin van ieder scouts- en gidsenjaar organiseren we een samenaankoopactie, zodat jonggivers die nog geen handboek hebben, er eentje kunnen bestellen via hun tak (je groepsleiding ontvangt hiervoor alle info). Alle boeken worden dan netjes aan huis geleverd bij de leiding. En waarom doe je jonggivers geen boek cadeau, bv. bij de belofte? Je kan je bestelling uiteraard ook on-line doen via http://www.hopper.be/.