BUITENdienst! Handen uit de mouwen voor de samenleving

Scouts en Gidsen Vlaanderen zouden geen scouts of gidsen zijn als we in moeilijke tijden aan de zijlijn blijven toekijken. We nodigen daarom individuele leiding uit om als vrijwilligers hulp te bieden aan wie ziek is of tot een risicogroep behoort en eenzaam is. Doe bijvoorbeeld boodschappen, of babbeltjes, naai mondmaskers, ...

Waar vind ik initiatieven?

Informeer je bij je gemeente of stad naar lokale initiatieven. Als er in je buurt nog geen dergelijk initiatief is, kan je overwegen om via internet zelf een netwerk op te zetten.

• Het Rode Kruis Vlaanderen nodigt Scouts en Gidsen Vlaanderen uit om je aan te melden als crisisvrijwilliger voor logistieke steun. (vanaf 16 jaar) Dit is bijvoorbeeld bevoorrading aan mensen in nood, logistieke steun aan centra... Alle info over crisisvrijwilligers vind je hier.
  • Maken of verdelen van mondmaskers? Scouts en Gidsen Vlaanderen stelt zich in het kader van #buitenDIENST op als partner van het project Maakjemondmasker.

Dit initiatief wil vrijwilligers aanzetten tot het maken van veilige mondmaskers om te helpen corona in te dijken. Groepen die dat wensen kunnen zich aanmelden als inzamel-  en verdeelpunt met keuze van een eigen locatie en tijdstippen daarvoor. Mensen die mondmaskers hebben gemaakt, kunnen ze dan daar veilig droppen en de wie er het nodig heeft kan ze ophalen. De organisatie van 'Maakjemondmaskers' voorziet in richtlijnen hoe dit correct kan verlopen binnen de geldende maatregelen.

Groepen die willen deelnemen, schrijven zich in via dit formulier: Nationale Naaiactie Inzamelpunten
    . Na registratie ontvangt de groep (vanaf maandag) een mail met daarin alle nodige richtlijnen. Groepen die zelf ook mondmaskers maken kunnen hun actie mee in dit vrijwilligerswerk kaderen. (Deze nationale naaiactie is een burgerinitiaitief en werd afgestemd met de FOD Volksgezondheid, de crisiscommunicatiecellen van de Federale Overheid en gouverneurs van de Vlaamse provincies. )

• Kind en Gezin heropende op 1 april de consultatiebureaus. Dit opdat jonge kinderen de nodige vaccinaties krijgen. Kind & Preventie VZW zoekt daarom naar vrijwilligers, voornamelijk voor het bewaken van de social distancing maatregelen en het opvolgen van hygiënische maatregelen. Stuur jouw contactgegevens en de gemeenten waarin je een engagement kan opnemen door naar info@kindenpreventie.be.

Ben ik dan via Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekerd tijdens mijn #buitenDIENST?

Ja, bij hulpverlenende initiatieven die georganiseerd en gecoördineerd worden vanuit van een scoutsgroep, blijft leiding verzekerd bij Scouts en Gidsen Vlaanderen via Ethias voor lichamelijk letsel, rechtsbijstand en burgerlijke aansprakelijkheid (niet voor ziekte of voor schade aan persoonlijk materiaal).

Wie meewerkt aan een hulpverlenend initiatief dat niet georganiseerd en gecoördineerd wordt door de groep zelf, dient ofwel via de organiserende organisatie of via #VlaanderenHelpt zelf een verzekering te voorzien.

Mag babysitten?

Nee, dit werd vanuit de overheid verboden.

Op 1 april zal Kind en Gezin de consultatiebureaus heropenen. In het kader van de volksgezondheid is het essentieel dat jonge kinderen de nodige vaccinaties krijgen.

Hiervoor zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers, voornamelijk voor het bewaken van de social distancing maatregelen, het slechts toelaten van één ouder en kind en het opvolgen van hygiënische maatregelen.

Omdat veel van onze vrijwilligers deel uitmaken van de risicogroep zijn we opzoek naar nieuwe (tijdelijke) vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar.

Zit jij tijdelijk werkloos thuis?

Zijn jouw lessen geschrapt?

Wil jij jouw steentje bijdragen?

Of ken jij zo iemand?

Stuur jouw contactgegevens en de gemeenten waarin je een engagement kan opnemen door naar info@kindenpreventie.be. Ook als je meer informatie wil kan je op dit adres terecht.

Hartelijk bedankt en graag zoveel mogelijk delen!

Kind & Preventie VZW

Zit jij tijdelijk werkloos thuis?
Zijn jouw lessen geschrapt?
Wil jij jouw steentje bijdragen?
Of ken jij zo iema