De wekelijkse werking

Scouts en Gidsen Vlaanderen zal bijdragen aan het naleven van de verstrengde CRISISMAATREGELEN die sinds 18 maart door onze regering worden opgelegd om de corona-epidemie het hoofd te bieden.

Het jeugdwerk in Vlaanderen zet in dit licht alle bijeenkomsten (binnen en buiten) minimaal stop tot 8 juni.

De overheid evalueert telkens op de veiligheidsraad welke sector mag heropstarten. We wachten dus op een positief signaal van hen om opnieuw activiteiten te organiseren.

Denk intussen al eens na over:

• Hoe kunnen jullie dit communiceren?
  • Hoe snel kunnen jullie weer actief zijn?
  • Wat zou jullie eerste activiteit kunnen worden? Kunnen jullie daar al iets voor voorbereiden? Kan je iets bedenken dat je op elk moment kan spelen?

Hoe ver vooruit moeten we activiteiten annuleren?

Enkel de activiteiten (takactiviteiten, weekends, groepsraden, leefweken...) tijdens de door de overheid gecommuniceerde periode, moeten geannuleerd of uitgesteld worden. Latere activiteiten kan je al annuleren of uitstellen.

Leg daarbij het volgende in de weegschaal:

• Hoe snel kan je inspelen op nieuwe beslissingen van de overheid?
  • Wanneer moet je grote kosten maken?
  • Tot wanneer kunnen leiding, leden, vrijwilligers hun agenda aanpassen?
  • Hoe belangrijk is de activiteit voor de werking of het voortbestaan van de groep?

Bepaal op basis van deze criteria een uiterste beslissingsdatum waarop je een beslissing neemt. Gebruik telkens de overheidsrichtlijnen van dat moment om te beslissen. Twijfel je toch als groep of het weer zal mogen? Stel dan uit of annuleer.

Ik wil mijn handen uit mijn scoutshemdsmouwen steken en mijn steentje bijdragen, hoe doe ik dat?

Heel wat jongeren blijven in deze tijden niet bij de pakken zitten en willen meer doen. Daarom is het mogelijk om aan buitenDIENST te doen. We zagen de voorbije dagen al heel wat mooie goede daden van leiding en leden passeren.

Inspiratie nodig voor activiteiten in tijden van corona?

We maakten speciaal voor jullie een aparte pagina met allerlei alternatieven voor activiteiten.