Bubbels

Leven in bubbels van maximum 50 personen

Kampen en andere jeugdwerkactiviteiten mogen doorgaan in bubbels van maximum 50 personen. Je mag meerdere jeugdwerkactiviteiten doen gedurende de zomer, maar een bubbel geldt minstens voor 7 dagen. Dit is nodig om zeker te zijn dat niemand binnen de bubbel symptomen ontwikkelt. Dit wil uiteraard niet zeggen dat een kamp 7 dagen moet duren. Enkel dat je niet kan deelnemen aan nieuw jeugdwerk voor die 7 dagen om zijn.

Binnen een bubbel is het niet nodig om afstand te houden of een mondmasker te dragen.

• 50 personen is inclusief leiding en foeriers.
  • Takken met meer dan 50 personen moet je dus in meerdere bubbels splitsen.
  • Zijn er in twee takken samen maximum 50 personen? Dan mogen ze één bubbel vormen. We raden aan om leeftijden te laten aansluiten. Dus geen kapoenen en jonggivers samen. Anders moeten zij de strengste maatregelen volgen. Bijvoorbeeld een mondmasker dragen op het openbaar vervoer.
  • Foeriers en kookploegen kunnen een eigen bubbel vormen.
  • Leiding die bij elkaar komt uit verschillende bubbels houdt 1,5 m afstand of draagt een mondmasker.

Bubbels moeten contact met andere bubbels absoluut vermijden.  Contacten buiten de bubbel moeten genoteerd worden in het  contactenlogboek.

Mag je ‘s avonds met leiding uit andere bubbels samenzitten? Ja mits je anderhalve meter afstand houdt of als dat niet lukt een mondmasker draagt.

Ook op voorwacht of nawacht moet je dezelfde bubbels aanhouden.

Elke bubbel eigen materiaal

Geef elke bubbel zoveel mogelijk eigen materiaal. Zo vermijd je dat het virus doorgegeven kan worden tussen de bubbels. Ontsmet materiaal dat uit een andere bubbel komt. Markeer met kleuren en/of symbolen bij welke bubbel het juiste materiaal hoort.

Elke bubbel eigen ruimtes

Maak goede afspraken over wie waar speelt op welk moment. Zorg ervoor dat verschillende bubbels verschillende ruimtes gebruiken: elk zijn eigen wc’s, slaap-, speel- en eetruimte. Is dat niet mogelijk? Ontsmet dan alle contactoppervlakken en voorwerpen van deze ruimtes na gebruik.

Tips:

• Deel het kampterrein in in zones met krijtspray, sjorkoord, natuurlijke elementen.
  • Markeer met kleuren en/of symbolen wie welke zones wanneer mag gebruiken.

Print deze pictogrammen  en hang ze op relevante plaatsen op je kampterrein. Zo zijn de belangrijkste plaatsen herkenbaar voor je leden.

Strenge meesters

Gemeenten die strengere regels uitvaardigen doen dit meestal vooral door het aantal kampbubbels op één kamp te beperken. Wat kan je doen?

• Zoek alvast per bubbel één terrein.
  • Dien elke bubbel aan als apart kamp, want het wordt sowieso een beetje mini-kamp maxi-pret deze zomer.
  • Vraag duidelijk welke maatregelen net gelden zodat je geen onnodige beslissingen maakt.

Wallonië?

In principe gelden in Wallonië dezelfde regels als in Vlaanderen. Toch merken we dat heel wat burgemeesters voor hun gemeente strengere regels uitvaardigen. Plan je met meer dan één bubbel een kampterrein te delen? Vermijd dan verrassingen en contacteer je kampgemeente om te melden hoe jullie kamp eruit zal zien in de aanwezigheid van meerdere bubbels en vraag expliciet naar zekerheid dat jullie kamp kan doorgaan zoals, ongetwijfeld, zorgvuldig gepland.

We proberen Waalse burgermeesters via onze overheden en eigen communicatiekanalen te wijzen op de nationale beslissingen die zijn gemaakt in kader van veiligheid. Hopelijk kan er nog zoveel mogelijk doorgaan zoals gepland, maar neem de twijfel weg en ga voor het zekere i.p.v. het onzekere; contacteer je gastgemeente om een expliciet akkoord te krijgen dat je kamp zoals voorbereid mag doorgaan. Zo kan je nadien op twee oren slapen.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Bekijk de veelgestelde vragen.