Groepsevenementen & financiële zorgen

Eetdagen, verkopen, optredens, fuiven... Corona zal een zware impact hebben ook op de geldactiviteiten die jullie organiseren. Op de website ikorganiseer.be  werden de belangrijkste vragen omtrent het organiseren van evenementen gebundeld.

Welke geldactiviteiten mogen we nog organiseren?

Evenementen en bijeenkomsten (eetdagen, fuiven, caféavonden, ...)

Evenementen en andere publieke activiteiten zijn tot 8 juni verboden door de federale overheid. Massa-evenementen zelfs tot 31 augustus. Het is echter nog onduidelijk wat een massa-evenement is.

Sommige lokale besturen nemen echter al strengere maatregelen voor de komende weken/maanden. Vraag dus steeds advies aan je stad of gemeente.

Hou onze website of de briefings van de federale overheid in de gaten voor updates.

Verkopen (wafels, vlaai, met voorverkoop, zonder voorverkoop ...)

E-commerce geldinzamelacties zijn toegestaan. Het van deur tot deur gaan om je producten te verkopen is niet toegelaten. Er zijn  dus wel enkele voorwaarden verbonden aan voorafbestelling, betaling en levering:

• niet binnengaan bij het leveren
  • tijdens het hele proces van bestellen, betalen en leveren continu minimum 1,5 meter afstand houden. Of zoveel mogelijk online organiseren.

MAAR: weeg zelf af hoe essentieel jouw actie is. Voor een scoutsgroep die in financiële nood zit, huur moet betalen en in haar voortbestaan bedreigd is, is zo'n verkoop essentiëler dan voor wie reeds een goed gevulde spaarrekening heeft.

Wat met reeds geplaatste bestellingen of reservaties?

Contacteer zo snel mogelijk de leveranciers en/of uitbater van je weekendplaats of feestzaal. Probeer onderling een regeling te treffen:

• Kan de activiteit (zonder kosten) verplaatst worden naar een nieuwe datum?
  • Kan er een financiële regeling getroffen worden voor reeds betaalde goederen of diensten?

Zet (nieuwe) afspraken duidelijk op papier, zodat er nadien geen discussie kan zijn.

Nog enkele tips:

• Bekijk aandachtig de annulatievoorwaarden van je contract(en).
  • Heb je al kaarten verkocht voor je evenement? Betaal deze dan zo snel mogelijk terug.
  • Heb je nood aan ondersteuning bij je contracten? Stuur ons dan een bericht via beheer@scoutsengidsenvlaanderen.be    .

Hoe kan ik een gedetailleerde financiële impact voor mijn groep berekenen?

Dat de corona-crisis een grote impact heeft op ons, dat moeten we je niet meer vertellen. Vele groepen zien inkomsten als sneeuw voor de zon smelten.

Om de impact van deze crisis op lokaal vlak te kunnen analyseren vragen we aan onze groepen om de impacttool, die je hieronder kan downloaden, in te vullen. Via deze tool krijgen we een beeld van het aantal groepen die financiele gevolgen zouden ondervinden, maar komen we ook te weten hoe groot deze impact zal zijn op individueel vlak en over heel Scouts en Gidsen Vlaanderen.

We meten natuurlijk niet om te meten. Deze input wordt verzameld, zoals ook de andere koepels (KSA, Chiro,…) deze verzamelen en worden meegenomen naar een speciaal opgerichte Task Force om de gehele impact van de Corona-crisis op jeugdorganisaties in kaart te brengen. Uiteindelijk hopen we de beleidsmakers (regionaal en lokaal) in beweging te krijgen om de impact bij lokale groepen zo klein en draagbaar mogelijk te maken. Heb je nog geen volledig zicht op de financiele impact op jouw groep? Geen probleem, je kan de tool meerdere keren invullen en doorsturen.

Tool downloaden Impact insturen