Groepsevenementen & financiële zorgen

Eetdagen, verkopen, feesten & fuiven ... Corona heeft een zware impact op de geldactiviteiten die jullie organiseren. Op de website ikorganiseer.be  werden de belangrijkste vragen omtrent het organiseren van evenementen gebundeld.

Welke geldactiviteiten & evenementen mogen we nog organiseren?

De huidige jeugdwerkregels zijn enkel opgesteld voor activiteiten met leiding en leden. Zodra je niet-leden zoals ouders of andere externen erbij betrekt, spreken we van een evenement. Evenementen zijn binnen de huidige jeugdwerkregels helaas niet toegestaan!

Voor het organiseren van evenementen heb je altijd eerst de goedkeuring nodig van je gemeente of stad!

Alvorens je start met de concrete uitwerking van je evenement ga je best langs bij de jeugd- of vrijetijds-dienst van jouw stad of gemeente. Bespreek je plannen over je evenement en vraag wat de lokale aandachtspunten zijn. Zo zijn ze op de hoogte en kunnen ze je ondersteuning geven waar nodig. Geef zeker mee dat je dit draaiboek wil hanteren om de organisatie van je evenement aan te pakken. Uiteindelijk moet je uiteraard goedkeuring krijgen, anders kan je evenement niet doorgaan.

ikorganiseer.be verzamelde alle relevante informatie in één draaiboek. Dit draaiboek geeft je handvaten om een coronaproof evenement te organiseren. Het draaiboek behandelt de fase voor, tijdens en na het evenement. Sommige zaken worden in verschillende fases aangehaald en/of vullen elkaar aan. Maak op basis van dit draaiboek een eigen draaiboek voor je evenement en voorzie de juiste maatregelen in elke fase van je evenement. Een draaiboek is belangrijk!

Je kan via Scouts en Gidsen Vlaanderen een evenementenverzekering afsluiten. We keuren die verzekeringsaanvraag pas goed als we de goedkeuring van je gemeente of stad hebben  ontvangen.
Mail die goedkeuring naar verzekeringen@scoutsengidsenvlaanderen.be

Hoe kan ik een gedetailleerde financiële impact voor mijn groep berekenen?

Dat de corona-crisis een grote impact heeft op ons, dat moeten we je niet meer vertellen. Vele groepen zien inkomsten als sneeuw voor de zon smelten.

Om de impact van deze crisis op lokaal vlak te kunnen analyseren vragen we aan onze groepen om de impacttool, die je hieronder kan downloaden, in te vullen. Via deze tool krijgen we een beeld van het aantal groepen die financiele gevolgen zouden ondervinden, maar komen we ook te weten hoe groot deze impact zal zijn op individueel vlak en over heel Scouts en Gidsen Vlaanderen.

We meten natuurlijk niet om te meten. Deze input wordt verzameld, zoals ook de andere koepels (KSA, Chiro,…) deze verzamelen en worden meegenomen naar een speciaal opgerichte Task Force om de gehele impact van de Corona-crisis op jeugdorganisaties in kaart te brengen. Uiteindelijk hopen we de beleidsmakers (regionaal en lokaal) in beweging te krijgen om de impact bij lokale groepen zo klein en draagbaar mogelijk te maken. Heb je nog geen volledig zicht op de financiele impact op jouw groep? Geen probleem, je kan de tool meerdere keren invullen en doorsturen.

Tool downloaden Impact insturen