Huidige coronamaatregelen

⚠️ Deze maatregelen gelden tot en met 1 maart 2021. Eventuele versoepelingen vóór deze datum laten we zo snel mogelijk weten!

Activiteiten met leden (tot en met 12 jaar*)

• Werk in groepen van max. 50 personen.
  • Social distancing (1,5 m afstand) is niet verplicht tussen leden onderling, wel voor leiding en tussen leiding onderling.
  • Leiding draagt zowel voor, na als tijdens activiteiten een mondmasker.
  • Activiteiten vinden zoveel mogelijk buiten plaats. Gaat de activiteit toch binnen door, probeer dan de groep kleiner te maken.
  • Vermijd intens fysiek contact.
  • Overnachtingen zijn niet langer toegestaan.
  • Volg de hygiënemaatregelen op!
  • Stem ook zeker af met jullie stad, gemeente en provincie aangezien ook zij nog bijkomende maatregelen kunnen opleggen.

* leden geboren in 2008, of later.

Activiteiten met leden (+12*)

Voor +12 jarigen is er helaas geen georganiseerd vrijetijdsaanbod (jeugd-sport-cultuur) meer toegestaan.

* leden geboren in 2007 en vroeger.

Voorzie je online initiatieven om in verbinding te blijven?

Ook bij online-initiatieven moeten steeds alle corona-regels worden gerespecteerd en kunnen geen spelinstructies worden gegeven waarbij deze maatregelen in het gedrang komen. Het is ook noodzakelijk dat leiding tijdens de activiteit online toezicht kan houden. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat leden en leiding verzekerd zijn tijdens jullie aanbod.

• Bijvoorbeeld niet verzekerd: opdrachten buiten de tijdsduur van de activiteit, fysieke samenwerkingsopdrachten of op stap buiten bereik van online tools.
  • Bijvoorbeeld wel verzekerd: Individuele uitdagingen in de thuisomgeving tijdens een chat, korte doe-opdrachten binnen of buiten tijdens een chat met leiding.

Onze ledenpolis is van toepassing op scouts en gidsen die deelnemen aan online-activiteiten die live en met een directe onderlinge interactie door het verbond, ploegen, gouwen, districten of aangesloten groepen worden aangeboden. De verzekering geldt dus tijdens door scouting, via afgebakende platformen (zoals Zoom, Teams, Chime, ...), aangeboden omkaderde activiteiten; vergelijkbaar met gewone door begeleiding georganiseerde scoutsactiviteiten. Ongevallen overkomen aan de leden of leiding die eender welk moment in hun privé-leven kunnen gebruik maken van sessies op het internet (YouTube, Facebook,…), dus zonder rechtstreekse interactie tussen de initiatiefnemers en deelnemers, zijn niet verzekerd.

Activiteiten en vergaderingen met leiding (+18)

Voor +18 jarigen is er helaas geen georganiseerd vrijetijdsaanbod (jeugd-sport-cultuur) meer toegestaan.

Laat dit jullie niet weerhouden elkaar te zien en horen binnen de toegestane maatregelen (4p met afstand of creatief digitaal).

Evenementen en geldactiviteiten

• Alle evenementen moeten voorlopig afgelast of uitgesteld worden.
  • Ook voor geldactiviteiten en afhaalacties raden we, gezien de huidige cijfers, voorlopig aan om ze uit te stellen.

Heb je al grote kosten gemaakt of komt je groep hierdoor in grote financiële problemen? Dan kan dit in uitzondering wel doorgaan. Hierbij zijn onderstaande zaken belangrijk.

• Je beperkt je tot de functioneel noodzakelijke aanwezigen. Spaghettisaus maken met 20 personen is niet nodig.
  • Je neemt contact op met je gemeente om toestemming te vragen van een geldinzamelactie in georganiseerd verband. Steeds meer provincies en gemeenten leggen beperkingen op ivm verkoop of leveringen aan huis. In de provincies Oost- en West Vlaanderen is het bijvoorbeeld helemaal niet toegelaten (en daardoor dus ook niet verzekerd via onze ledenpolis).
  • Tijdens het volledige proces gelden de afstands- en mondmaskerregels.
  • Je werkt conform de horeca-regels, enkel afhaal of levering mogelijk, onder de volgende voorwaarden:
    • Niet binnen gaan bij levering
    • Tijdens het hele proces van bestellen, betalen en leveren continu minimum 1.5m afstand houden. Of zoveel mogelijk online organiseren.
  • Deur aan deur verkopen is niet toegelaten.