Scouting wijkt uit!

De Uitwijker is een busje met spelmateriaal van Scouts en Gidsen Vlaanderen waarmee we naar pleintjes trekken om daar op een scouteske manier te spelen met de aanwezige kinderen en jongeren. 'Vindplaatsgericht werken' en 'outreachend' heet dat met geleerde woorden. En omdat beelden meer zeggen dan geleerde woorden: check dit filmpje!

Waarom Uitwijken?

Vindplaatsgericht werken is kortweg ‘kom uit je lokaal en ga op avontuur in je buurt, ga de straat en de pleinen op!’. En dat met twee doelstellingen voor ogen:

• Als leid(st)er maak je ter plaatse kennis met de kinderen en jongeren. Dus daar waar zij zich thuis voelen. Jij verplaatst je in hun leefwereld. Dat is best confronterend. Zeker ook omdat je vaak moet improviseren ter plekke. Maar zo leer je je begeleidingshouding aan te scherpen (korter op de bal spelen) en leer je vooral veel van de kinderen en jongeren zelf. Je verdraait je eigen persectief 180°.
  • En het is (kwetsbare) kinderen en jongeren laten kennismaken met je scouts- en gidsengroep en breder met de scoutsmethode . Zij zien je vaak op straat lopen en kunnen nu je nu echt leren kennen. En uiteraard bezorg je hen een onvergetelijke namiddag.

Concreet: met de Uitwijker op stap!

• je zoekt naar pleinen en parken waar veel kinderen en jongeren spelen: het zijn vaak multiculturele buurten, met veel jonge (kansarme) gezinnen;
  • samen met organisaties die actief zijn in de buurt (buurthuis, sportverenigingen, jeugdwerk, ...), bekijken jullie wat er in de buurt leeft en beweegt;
  • in de Uitwijker zelf zit al het spelmateriaal, verdeeld in 4 kleurrijke bakken, geordend volgens thema (sport, knutselen, spel en verkleden/fantasie);
  • je trekt naar het plein van jullie keuze en beginnen te spelen met de kinderen en jongeren die er zijn;
  • je evalueert jullie activiteit, eventueel samen met de organisatie met wie jullie hebben samengewerkt.

Naast de kinderen en jongeren willen we ook hun ouders bereiken. Vaak is ook voor hen het jeugdwerk onbekend: ze weten niet dat het aanbod bestaat, waar het is, wat het inhoudt, ... Bij een koffie of een thee geef je hen alle informatie.

Let wel: de Uitwijker is geen wervingscampagne. Doorstromen naar jouw scouts- en gidsengroep is niet de prioriteit. Het gaat in de eerste plaats om spel en plezier, met een pedagogische inslag. We willen de kinderen vooral laten proeven van scouting, zonder dat ze zelf hun eigen vertrouwde omgeving moeten verlaten. En we hopen en verwachten, door met hen te spelen, dat we een aantal drempels verkleinen die in onze klassieke werking wel aanwezig zijn.

Zelf uitwijken in je eigen stad of gemeente?

Dat kan! De Uitwijker is dan een tool om een nieuwe wind te laten waaien in de werking van je groep, om een nieuwe methodiek te leren gebruiken naast de klassieke methode, om de kinderen en jongeren te leren kennen die enkele pleinen verderop spelen, ...

Let wel, de Uitwijker kan je niet gebruiken als promobusje voor je eigen werking of voor een wervingscampagne!

Via onze boekingskalender kan je de Uitwijker reserveren.

Meer weten?

Tijdens de kantooruren kun je met al je vragen terecht op het verbondscentrum van Scouts en Gidsen Vlaanderen (03/231.16.20, vragen naar Hans Van Kerckhove).
Een mailtje sturen naar uitwijker@scoutsengidsenvlaanderen.be kan ook.