Gemeenteraadsverkiezingen '18

Waarom? - Hoe begin je eraan? - Hoe schrijf je een memorandum?

Waarom je mond open trekken?

In 2016:

Voortaan bepalen steden en gemeentes, nog meer dan tevoren, hoe het middelen voor jeugdwerk vrij maakt. Bovendien wordt er op de budgetten bespaard zodat steden en gemeenten minder middelen ter beschikking hebben om scoutsgroepen te ondersteunen.
Verder mogen vanaf dan steden en gemeenten zelf kiezen waaraan ze hun budgetten besteden. Gemeenten moeten dus niet meer jeugdwerk (financieel) ondersteunen van de Vlaamse overheid.

Het effect gemeten in 2017

Groepen gaan sneller moeten strijden voor hun eigen eisen bij het lokale bestuur. In de herfst ’18 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Een goede kans voor onze groepen om hun eisen mee te laten nemen in lokale akkoorden en/of partijprogramma’s.

Daarom een oproep aan alle scoutsgroepen om met hun eisen naar lokale politici te stappen. Groepen die dat willen kunnen een lokaal ‘memorandum’ schrijven en hiervoor ondersteund worden.

Zo’n lokaal memorandum is dus een werk met verzamelde eisen en dromen. De doelgroep is de lokale politicus/beleidsmaker. Niet ouders, leden, de pers of familie. Wel de lokale politicus.

Hoe begin je eraan?

Klik hier voor een stappenplan.

Hoe schrijf je een lokaal memorandum?

Gebruik gerust dit  sjabloon. Het memorandum is een fictief voorbeeld en is ter inspiratie.