Elk nadeel heeft zijn voordeel (zelfs corona)

Februari. Alleen maar goede vooruitzichten. Nog een half scoutsjaar voor de boeg, met als hoogtepunt natuurlijk het kamp! Het gaat de goede richting uit met corona*. De lente hangt in de lucht. Redenen genoeg dus om er terug een ferme lap op te geven! Over de nadelen van de coronacrisis is al genoeg gezegd. Tijd om er ook een paar voordelen uit te halen! Vier manieren om er het beste van te maken.

haasje over

Topactiviteiten van onder het stof

Als we érgens goed in zijn geworden het afgelopen jaar, dan is het wel plannen, herplannen, herdenken en uitstellen. Duik eens terug in je voorbereidingen. Welke topactiviteit stond er op de planning, maar is niet kunnen doorgaan? Recycleer ze, upcycle ze, kluts er twee door elkaar, voeg nog een knotsgek element toe en… maak er een fantastische 2.0 versie van. Maak er een voorjaar van om nooit meer te vergeten!

Dubbel genieten

We kunnen er niet om heen. Corona heeft voor heel wat ellende gezorgd, ook bij de scouts. Wat heb je het hardste gemist? Elkaar eens goed vastpakken bijvoorbeeld? Of je favoriete spelletje met veel contact spelen? Zorg dat je het niet vergeet, geniet er extra hard van op het moment dat het terug mag en sta er even echt bij stil. Letterlijk! Blijf eventjes hangen in het moment, benoem het en neem het gevoel mee als een talisman voor moeilijke momenten.

Wat hebben we geleerd?

Terug naar normaal? Of misschien toch niet helemaal? Welke gewoonte heb je de afgelopen maanden niet gemist? Ellenlange discussies op de groepsraad? Maak het bespreekbaar en laat ze voortaan gewoon achterwege. En misschien is er wel een nieuwe leuke traditie ontstaan? Meer praten over hoe het met je gaat bijvoorbeeld? Beter gestructureerde groepsraden? Geef die nieuwe tradities zeker een plaats in het ‘nieuwe normaal’!

We zijn er voor elkaar, en dat blijft.

Tot slot. Het afgelopen jaar was er eentje vol emoties. Verdriet, boosheid, onzekerheid. Het kan best zijn dat die nog eventjes blijven hangen. Blijf met elkaar praten, blijf vragen hoe het gaat aan je leden en je medeleiding, blijf vooral vertellen hoe je je voelt. Want scouts en gidsen, die zijn er voor elkaar. Ook als het wat minder gaat. ’t Zal wel zijn!

*Noot van de redacteur: ik heb geen glazen bol, maar wel nog altijd een berg optimisme!