Vorming à La Carte - Gent

Vorming à la carte, dat zijn drie avonden vormingen voor leiding, groepsleiding en DC's in verschillende studenten steden verspreid over ons mooi landje. Voor elk van de 3 vormingsavonden in Gent voorzien wij een 5 tal vormingen die jullie kunnen volgen. We zorgen dat er voor dat er vormingen zijn voor zowel jonge al meer ervaren leiding. Vorming à la carte is gratis en vrijblijvend.

Op het menu in Gent:

• donderdag 11 oktober:
    • Spelletjesturbo: Vinden jullie dode momenten opvullen ook zo moeilijk? Heb je inspiratie nodig? In deze werkwinkel mag je zelf voor even nog eens lid zijn en speel je erop los! Ongelooflijk veel nieuwe spelletjes leren op korte termijn? Daarvoor moet je bij de spelletjesturbo zijn!
    • Kapoenen verhaal: Dompel jezelf onder in het kapoenenverhaal en laat je meeslepen in de fantasierijke wereld van Nowan. Leuke, creatieve en grappige spelletjes zullen jou meteen klaarstomen voor een spetterend kapoenenjaar!
    • Vergadertechnieken: Lopen je takraden soms wat stroef? Die saaie groepsraden ook zo beu? Met deze werkwinkel ontpop je je in no time tot meestervergaderaar. Leer de beste tips 'n tricks voor vlotte, efficiënte vergaderingen die resultaat opleveren én ook nog eens plezant zijn. Uitwisseling verzekert! Tevreden of geld terug vanavond!
    • Akabe-tak startup: Akabe, hoe begin je ermee? Laat je inspireren door experten die het zelf ook al eens gedaan hebben. In deze winkel krijg je alle informatie die je zou moeten weten voor het opstarten van een nieuwe tak. Leden zoeken? Check! Leiding opleiden? Check! Administratie in orde? Dubbel check!
    • Leidingsbonding: Een nieuw scoutsjaar betekent ook nieuwe leiding. Hoe zullen zij gedijen in de leidingsploeg? Tijdens deze vorming gaan we op zoek naar leuke, actieve manieren om je leidingsploeg sterker te maken en naar manieren om een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn, zodat het beste uit de groep kan gehaald worden.

• woensdag 17 oktober:
    • Schut eens een spel uit je mouw: Weinig inspiratie om elke zondag een super originele, megabangelijke activiteit in elkaar te boksen? Zit je vaak al vast bij de standaardspelen? Geen nood! In deze werkwinkel leer je enkele eenvoudige technieken om al (ja, werkelijk al) je activiteiten net dat tikkeltje pittiger en origineler te maken.
    • Passieve (jong)-verkenners: Bij de oudere leden staan, brengt af en toe wat frustraties met zich mee. Blijven ze liever in de zetel hangen? Vinden ze je spel kinderachtig, of nog erger, saai? Denken ze dat ze het beter kunnen dan jij? Tijdens deze vorming kom je tips en tricks te weten die je helpen lome leden uit de zetel te krijgen en een passieve groep om te toveren in een actieve en enthousiaste groep. Laat het scoutsjaar maar komen!
    • Creatieve kasacties: Kassa kassa! Soms moet er al eens geld in het laadje komen en geef toe: een carwash organiseren is al lang niet creatief meer. Maar hoe hou je het plezant én daarbij ook nog eens scoutesk? De do’s-en-don’ts voor een creatieve geldactie komen hier aan bod!
    • Inclusie in je groep/tak: Denk je in het begin van het scoutsjaar: oooh help, Daantje heeft autisme en Saar heeft ADHD, hoe beginnen we hier in godsnaam mee? Geen nood! Ook straffe gasten zijn welkom en zijn niet zo’n uitdaging als dat je zou denken. Tijdens deze werkwinkel kom je alles over deze spetters te weten en krijg je er bovenop ook nog eens inspiratie voor nieuwe spelen. 1 vorming volgen? Duizend tips gratis!
    • Jaarplanning tak/groep: Hoe begin je aan het scoutsjaar, wat moet/kan/mag je allemaal doen. Waarop moet ik letten, hoe verwerk ik het jaarthema in ons scoutsjaar. Samen proberen we hier antwoorden op te vinden en ideeën uit te wisselen.

• dinsdag 23 oktober:
      • Massaspelen (grote groepen): Spelen in grote groepen is super fijn, maar moeilijk uit te werken. Moeten ze samen werken voor een groot geheel of nemen ze het tegen elkaar op? Alles is mogelijk! In deze werkwinkel doe je inspiratie op voor een massaspel op maat van je deelnemers en interesses. Interscouts competitie? Bring it on baby!
      • Spelen met media: Social media is niet meer uit ons leven weg te denken. We worden er ook vaker mee geconfronteerd tijdens de scouts. Maar hoe moeten we hier nu juist mee omgaan? Willen we social media integreren in onze werking of net vermijden? Willen we Instagram of snapchat? Of wat dacht je van een social-media stadsspel? Een avond vol tips & tricks, alsook veel uitwisseling hoe andere leiding dit aanpakt.
      • Communicatie op moeilijke momenten: Hoe communiceer je naar ouders/leiding/leden toe op moeilijke momenten. Welke tip en trics zijn er om op een rustige manier de juiste dingen over te brengen.
      • Hoe omgaan met ongewenst gedrag: In een perfecte wereld zouden alle mensen enkel goed/gewenst gedrag vertonen. Helaas is onze wereld niet perfect, dus gaan we dieper in hoe je omgaat met ongewenst gedrag en vooral hoe voorkom je dat je moet straffen.
      • Leden/leidingswerving: Het nieuwe scoutsjaar is net van start gegaan en jullie willen graag nog wat extra leden en leiding aanwerven, maar weten niet hoe hieraan te beginnen? Samen denken we na over hoe je op een leuke manier aan leden/leidingswerving kan doen en hoe je je groep op een snelle manier in the picture kan zetten.

De werkwinkels gaan door in de lokalen van de jeugddienst van Gent, Kramerstraat 12 9000 Gent. We verwachten je tussen 19u30 en 20u. De werkwinkels starten stipt om 20u, kom dus zeker op tijd. Nadien kan je nog napraten in de bar of allen samen een stapje in de wereld zetten.

Datum 11 oktober 2018 20:00 tot
23 oktober 2018 20:00