Vorming à la Carte - Hasselt

Vorming à la carte bestaat uit drie avonden vorming voor leiding, groepsleiding en DC's en wordt georganiseerd door je gouw. Bij Vorming à la carte maken we onderscheid in het aanbod op basis van ervaring: er zijn specifieke onderwerpen voor jonge leiding, ervaren leiding, groepsleiding en DC's. Je kiest zelf wat je volgt. Vorming à la carte is vrijblijvend en gratis. Je kiest zelf of je een avond komt of meteen alle drie de avonden. Het aanbod in Hasselt:

Woensdag 9 oktober, 20u

• Multimedia als inspiratie voor activiteiten

In hun vrije tijd (buiten de scouts) doen jongeren allerlei dingen om te ontspannen vb boeken of strips lezen, films en series kijken, muziek luisteren,... In deze dingen zitten altijd wel leuke elementen verborgen die je kan gebruiken in het maken van een activiteit. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: 1) een nieuwe creatieve activiteit en 2) inspelen op dat wat er leeft bij de jongeren. De werkwinkel bestaat dan ook uit 2 delen; een kijkje nemen naar de wat en waarom jongeren bepaalde 'andere' ontspanningen opzoeken, ( op basis van wat je zelf opzoekt als ontspanning) & er een nieuwe activiteit van maken in de brede zin van het woord.

• Tradities herbekeken

Tradities, waarom zijn ze er en wie heeft ze ooit gestart? Maar vooral moeten tradities ook (hetzelfde) blijven? Of niet? In deze vorming duiken we samen in allerlei tradities en kijken we naar hoe deze in een nieuw jasje gestoken kunnen worden. Verder is dit ook de ideale gelegenheid om eens te horen hoe anderen dit aanpakken. Want daar kan je zeker uit leren!

• Spelletjesturbo

Of het nu is om nieuwe inspiratie op te doen voor het komende scoutsjaar, om eens te showen met alle spelletjes die je achter de hand hebt of gewoon om je twee uur lang rot te amuseren. Bij de spelletjesturbo kan dit allemaal! Binnen deze vorming reiken we een hoop nieuwe, korte spelletjes aan en zijn we ook razend benieuwd naar jullie ideeën.

Maandag 14 oktober, 20u

• Wie ben ik als leiding?

Het begin van het scoutsjaar: misschien wel een jaar met nieuwe voornemens; of zijn er enkele zaken waar je vorig jaar tegen aan liep; Of vraag je je af wat nu eigenlijk jouw kwaliteiten zijn, want bij de andere leiding zie je verschillende prachtige eigenschappen. Kortom, op een aangename manier een blik op jezelf werpen om dan weer vol energie en goesting dankzij nieuwe inzichten het jaar inzetten.

• Groepsdynamica

"Samen staan we sterker dan alleen!" Waarschijnlijk een van de tofste dingen om te zien bij je leden, is wanneer ze er samen staan als groep en voor elkaar door het vuur gaan. Maar hoe bereik je dat nu juist? Wat kan je doen om dit te veroorzaken? En waar moet je vooral op letten?

• Straffe gasten

Leden met autisme en ADHD, oh nee...help? Of juist helemaal niet! In deze werkwinkel laten we zien dat straffe gasten niet altijd een heuse uitdaging hoeven te zijn. Integendeel zelfs, ook met hun kan je fantastische dingen bereiken doorheen je scoutsjaar.

Dinsdag 22 oktober, 20u

• Spelen met pixels (smartphones in activiteiten)

In een wereld waar leden steeds meer vergroeien met hun smartphone, moeten we als leiding een keuze maken. Proberen we het smartphonegebruik te verbannen uit onze werking of omhelzen we het juist om gebruik te maken van zijn troeven en zo een knaller van een activiteit in elkaar te boksen. In deze vorming gaan we uit van optie 2! We verwelkomen de smartphone in onze werking en geven tips en tricks rond het gebruik ervan in activiteiten.

• Crisiscommunicatie

Crisissituaties, iedereen maakt er wel eens (eentje) mee. Maar wat doe je dan net op dat moment? In deze werkwinkel ga je aan de slag met verschillende voorbeelden, eigen cases, tips,... om een echte crisisexpert te worden.

• Motivatie en Engagement

Loopt het binnen je leidingsploeg wel eens wat stroef? Want Daan heeft alweer zijn voorbereiding niet gemaakt en Ann was weer te laat op de takraad. Dan is deze vorming de uitgelezen kans om eens te kijken waar het mis gaat. Gedurende deze werkwinkel gaan we op zoek naar de onderliggende redenen voor een gebrek aan motivatie en kijken we wat we kunnen doen om het engagement weer op te krikken.

We verwachten je woensdagavond tussen 19u30 en 20u in het gouwhuis van Gouw Limburg (Vredestraat 6, 3500 Hasselt). De werkwinkels starten stipt om 20u, kom dus zeker op tijd.

Nadien kan je nog napraten in de bar met een hapje en een drankje.

Vorming à la Carte gaat ook door in andere studentensteden.

Datum 09 October 2019 19:30 tot
22 October 2019 22:00