Ja, dit is verzekerd. We beschouwen dit als een scoutsactiviteit als het in groep gebeurt, als het sporadisch/eenmalig is en als de jins handelingen doen afgestemd op hun leeftijd en ervaring.
FAQ
Activiteiten
-
Tegen vergoeding en ten voordele van hun jin-kamp gaan onze jins frietjes bakken en broodjes verkopen op het voetbal tornooi van het dorp. Is dit verzekerd?
-
De begeleiders van een speleo-activiteit vragen een bewijs dat onze leden verzekerd zijn.
Het nationaal secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan een verklaring afleveren, op voorwaarde dat de leden effectief zijn aangesloten en lidgeld betaald hebben en dat zij minstens gids of (zee)verkenner zijn. Stuur hiervoor een mail naar info@scoutsengidsenvlaanderen.be
-
De gidsen van onze groep gaan speleo doen. Tijdens de kampvoorbereiding raadde de DC ons aan deze activiteit te melden. Pas nadien is deze verzekering in orde.
Deze verzekering is in orde op voorwaarde dat de activiteit begeleid wordt door een erkende of professionele organisatie. Een extra melding is dan niet meer nodig.
-
Een klimactiviteit wordt georganiseerd door de raksja-ploeg van gouw Limburg. Is dit verzekerd?
Dit is een begeleidingsploeg erkend door Scouts en Gidsen Vlaanderen en is dus verzekerd voor leden die minstens gids of (zee)verkenner zijn.
-
Hoe zit het met de tussenkomst bij reddingen (bv in de bergen) bij niet-dringende gevallen (verdwaald lopen, voet verstuikt ... maar geen acuut gevaar)?
De opzoekingskosten naar aanleiding van een lichamelijk ongeval zijn verzekerd tot 2.500 EUR per ongeval.
In geval dat er via Scouts en Gidsen Vlaanderen een reisbijstand is afgesloten bedraagt dat 6.250 EUR per ongeval.
Bij het afsluiten van een reisbijstand elders (bv via mutualiteit of andere reisbijstandsovereenkomst) zijn die bedragen allicht ook nog anders.
Deze onkosten worden terugbetaald na voorlegging van de bewijsstukken en na uitputting van de tussenkomst vanwege een mutualiteit en/of reisbijstandsovereenkomst.
Bovendien dienen de opzoekingen te gebeuren met de middelen aangepast aan de aard van de letsels en de situatie.
LET OP: voor alle scoutsactiviteiten hanteren we het principe van de "goede huisvader". -
Ik ben op weekend mijn bril verloren, is dat verzekerd?
Neen, Verlies van materiaal is niet verzekerd!
Onze verzekering telt alleen als op het moment van de schade de bril droeg. Dus ... als je bij het voetballen in het doel staat en je krijgt de bal op je bril en de bril is stuk = verzekerd. Als je bij het voetballen je bril naast het doel op de grond legt omdat je niet wil dat hij stuk gaat en er gaat iemand (per ongeluk) op staan en je bril is stuk = niet verzekerd.
-
Is een driedaagse kanotocht met jins in Tsjechië verzekerd?
Indien de jins voldoende kano-ervaring hebben én ze begeleid worden door een erkende organisatie.
-
Is rafting verzekerd?
Dit is een 'gespecialiseerde activiteit'. Dit betekent dat de activiteit verzekerd is indien ze begeleid wordt door een door Scouts en Gidsen Vlaanderen erkende of professionele organisatie. Deelnemers dienen minstens gids of (zee)verkenner te zijn.
-
Mogen we nog een death-ride activiteit organiseren?
Neen, deze activiteit staan we niet toe en is dus ook niet verzekerd. We spreken van een death-ride wanneer de hellingsgraad van een kabelbaan groter dan 12° is.
-
Tijdens een jong-giverweekend willen we iets met vlotten doen. We plannen eveneens een death-ride, commandobrug en een speleo-activiteit.
Niet al deze activiteiten zijn toegelaten, bv. de death-ride. Praat dit grondig door met je groepsleiding, consulteer de brochure Speel op Veilig en contacteer het secretariaat om te polsen of al deze activiteiten toegelaten en dus verzekerd zijn.
-
Wat is een gespecialiseerde activiteit?
Voor een gespecialiseerde activiteit moet de begeleiding kennis van zaken hebben en daarnaar kunnen handelen. Gespecialiseerde activiteiten moeten daarom begeleid worden door een scout- of externe begeleid(st)er die deskundig gevormd is. Er mag ook enkel gekeurd materiaal gebruikt worden. Twijfel je aan de kwaliteit van het materiaal of de deskundigheid van de begeleiding? Neem dan geen risico en stop de activiteit. Door het verhoogd risico dataan deze activiteiten verbonden is, moeten deelnemers minstens gids of (zee)verkenner zijn.
Het gaat om:
- speleologie;
- rots- en indoorklimmen (zoals rappel en boulderen);
- touwenparcours en kabelbanen;
- gevechtsporten (zoals judo en karate);
- niet-gemotoriseerde watersporten (zoals windsurfen, zeilen, canyoning en rafting).
-
Wat is een niet-ondersteunde activiteit?
Activiteiten die niet passen binnen de pedagogiek van scouting, worden niet ondersteund door Scouts en Gidsen Vlaanderen; van leiding verwachten we dat ze zich als ‘goede huisvader’ bewust zijn van hun aansprakelijkheid en deze activiteiten niet aanbieden met leden.
Voorbeelden van zo’n activiteiten zijn:
- realistische angstaanjagende spelen
- extreme sporten (zoals water- of jetski, quad, duiken met zuurstofflessen,... )
- schietspelen (zoals paintball en airsoft) en schietsporten
-
Wat is een niet-verzekerde activiteit?
Niet-verzekerde activiteiten zijn activiteiten die door hun verhoogd risico op letsel niet opgenomen zijn in de ledenpolis. Ze zijn dan ook niet verzekerd.
We sluiten volgende activiteiten uit:- luchtsporten (zoals deltavliegen, paragliden en parachutespringen), benjispringen en parasailing.
- gemotoriseerde activiteiten op de openbare weg
- officiele competitiewedstrijden (zoals wielerwedstrijden)
Activiteiten die wettelijk verboden zijn, zijn per definitie nooit verzekerbaar.
-
Wat is een scouts- en gidsenactiviteit?
Deze activiteit kadert binnen de pedagogische methode of de visie van Scouts en Gidsen Vlaanderen zoals beschreven in 'Kijk op Scouting' en is toegankelijk voor elke scout en gids. Ze wordt begeleid door leid(st)ers die handelen volgens het principe van de goede huisvader (zie bladzijde 10). Alle gewone scouts- en gidsenactiviteiten vallen hieronder (bijvoorbeeld bos- en pleinspelen, zwemmen of fietstochten).
Ben je van plan om met je groep een grotere activiteit op poten te zetten, is het aangewezen je activiteit even aan onderstaande criteria te toetsen. Blijkt hieruit dat je activiteit geen scouts- en gidsenactiviteit is, dan kan je de activiteit wel verzekeren via de evenementenverzekering.
- Jullie organiseren het niet enkel voor jullie leden en hun ouders:
- meer dan de helft van het publiek zijn geen lid of ouder van een lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
- meer dan 100 mensen die komen zijn geen lid of ouder van een lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
- Jullie vragen inkom en/of jullie willen winst maken.
- Jullie kunnen de activiteit niet met de leidingsploeg alleen organiseren. Jullie moeten hulp inroepen van oud-leiding, vrienden of professionelen bv. voor security.
- Jullie lokalen zijn te klein en jullie organiseren het evenement in een grote tent of op een andere locatie.
Is het antwoord op minstens drie van bovenstaande vragen JA, dan beschouwen we je activiteit niet langer als een scouts- en gidsenactiviteit.
Naast de gewone scouts- en gidsenactiviteit, onderscheiden we bij Scouts en Gidsen Vlaanderen nog 3 andere activiteiten. Er is de gespecialiseerde activiteit, niet-ondersteunde en de niet-verzekerde activiteit.
- Jullie organiseren het niet enkel voor jullie leden en hun ouders:
-
We doen een speleo-activiteit voor leden die nog geen gids of (zee)verkenner zijn. Er gebeurt een ongeval. Welke gevolgen heeft dit voor de leiding?
De oorzaak van het ongeval zal onderzocht worden. Indien er een verband bestaat tussen het ongeval en de te jonge leeftijd kan de leiding aansprakelijk gesteld worden (rechtszaak).
Indien de rechter oordeelt dat de leider een schadevergoeding moet betalen, zal Ethias dit in zijn plaats doen.
-
We organiseren een kabelbaanactiviteit. De begeleiding gebeurt door oud-leiding die hier ruime ervaring mee hebben.
Een kabelbaan(activiteit) moet opgesteld en begeleid worden door minstens twee begeleid(st)ers waarvan er minstens één de vorming 'kabelbanen' volgde bij ploeg Technieken. Enkel een tijdelijke kabelbaan aangekocht in een Hopper Winkel en in combinatie met de 'handleiding tijdelijke, begeleide kabelbaan' is toegestaan.
Verder dien je strikt de aanbevelingen te volgen die o.m. in onze brochure Speel op Veilig of in de brochure "Een kabelbaan voor iedereen" staan opgenomen. Negeer je deze richtlijnen dan ben je als leider persoonlijk aansprakelijk bij evt. ongevallen, je hebt je dan niet als "goede huisvader" gedragen. -
We organiseren een leefweek met onze givers en jins. We gaan van zondag tot de zaterdag erop samenhokken. Overdag gaan de leden naar school en 's avonds doen we samen activiteiten. Valt dit nog onder de gewone scoutsverzekering?
De ledenpolis blijft van toepassing op een leefweek op voorwaarde dat :
- Deze activiteit doorgaat vanaf de giverleeftijd.
- Zowel de ouders als de groepsraad akkoord gaan met deze activiteit.
- Er voldoende leiding aanwezig is.In dit geval zijn de aangesloten givers, jins en leiding verzekerd tijdens de activiteiten van de leefweek alsook op de weg van en naar de school en jullie lokaal (de plaats van de activiteit).
Ter info:
- De leden zijn niet via de scoutspolis verzekerd tijdens de activiteiten welke in schoolverband plaats vinden.
- De lokalenpolis blijft gewoon geldig. -
Wij gaan muurklimmen met verkenners. Bij de reservering voor deze activiteit werd gezegd dat de lesgever en materiaal inbegrepen is. Is de lesgever verantwoordelijk bij een ongeval?
Ja, zorg dat deze afspraken op papier staan en dat bij aanvang van de activiteit de monitor aangeduid wordt die de begeleiding voor zijn rekening neemt.
Akabe
-
Is er een lijst met alle Akabegroepen in Vlaanderen beschikbaar?
Ja hoor, die is beschikbaar. Surf naar Groepen. Daar vind je het overzicht van de groepen terug. Je komt op de website van een groep terecht door op het rode driehoekje rechts naast de groepsnaam te klikken.
-
Is het mogelijk onze grotere activiteiten zoals eetfestijnen of fuiven bekend te maken in Akabeminnend Vlaanderen?
Jazeker! Stuur gewoon een mailtje naar akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be met de nodige informatie. We sturen de boel dan door via de nieuwsbrief EN zetten jouw gegevens op de site onder 'feestkalender'. Met wat geluk dagen we ook zelf op jouw fuif, eetfestijn of groepsfeest op!
-
Kan je met een Akabegroep op het touwenparcours?
Ja, dat kan! Alle Akabe’ers vanaf giverleeftijd die kunnen lopen of kruipen, geen hartproblemen of vergrote kans op botbreuken hebben en eenvoudige Nederlandse instructies als ‘stop’ of ‘wacht’ begrijpen, zijn welkom op het touwenparcours. Voor het hoge parcours moet je minimum 1m40 zijn. Liefst voorzien jullie wel een één-op-twee begeleiding.
-
Kunnen we als Akabeleiding een cursus 3d, Trapper of Gilwell volgen? Is dat wel iets voor ons?
JA, dat is iets voor jullie!!! Of je in leiding staat bij een Akabegroep -of tak, heeft niets te maken met het nut en plezier dat je van een 3d, Gilwell, Kaderdagen,... meekrijgt. Doen, is de boodschap! Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de vormingssite: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/actie/vorming.
-
Kunnen we in de groepsadministratie onze Akabe-leden nog steeds inschrijven onder 'verminderd lidgeld'?
Neen, dat kan niet meer. Het inschrijvingstarief is voor iedereen gelijkgetrokken. Voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen bestaat er wel een 'Fonds op maat'. Voor meer info hierover kan je terecht op de site onder 'thema's', 'diversiteit' bij 'Minder money'.
-
Kunnen wij als niet-akabegroep een beroep doen op commissariaat Akabe voor vorming of andere vragen?
Uiteraard! We komen graag langs wanneer je wat extra informatie zou willen krijgen over een giver met een zware vorm van ADHD, of over een kapoentje met autisme. Een werkwinkel geven of wat meer uitleg op een groepsraad,... je mailt naar akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be en we zien wat we kunnen doen!
-
Moeten we bij het invullen van de groepsadministratie nog steeds aanduiden welke van onze leden 'Akabe' zijn? Of is dat systeem afgeschaft?
Vul zeker aan welke leden van je groep onder de noemer 'Akabe' vallen. Dat doe je door in de groepsadministratie het vakje naast 'Persoon met een beperking?' aan te vinken. Voor algemene statistieken en ledenaantallen is het noodzakelijk dat dit gebeurt. Dank je wel!
Algemeen
-
Kan ik zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor mijn groep?
Alle leid(st)ers kunnen zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor hun groep. Log in op scoutsengidsenvlaanderen.be, ga naar de verzekeringspagina en klik op Aangevraagde verzekeringen.
Op de volgende pagina zie je een overzicht van alle verzekeringen die aangevraagd werden voor je groep (of voor alle groepen waar jij een actieve functie hebt). Je kan doorklikken om meer details te zien van een aanvraag. -
Waarom is het risico "ziekte" niet verzekerd?
Ziekte is een toestand die je overal kan overkomen, thuis, op school, maar helaas ook wel eens op kamp. Toch heeft dit niets met de scoutsactiviteit op zich te maken. We verzekeren de risico's die verbonden zijn aan de scoutsactiviteiten, ziekte hoort hier niet bij. Ziekte is verzekerd in de privésfeer, via de mutualiteit en evt. de hospitalisatieverzekering van de ouders.
-
Waarvoor zijn we standaard verzekerd?
- Alle (tijdelijk verzekerde) leden zijn verzekerd tijdens scoutsactiviteiten in binnen- en buitenland. - De ledenpolis voorziet de terugbetaling van de medische kosten ten gevolge van een ongeval, na tussenkomst van de mutualiteit. - Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid krijgen werkende leden een dagvergoeding als compensatie van het loonverlies. - Bij definitieve invaliditeit krijgen, ook de leden zonder inkomen, een eenmalige uitkering, afhankelijk van de invaliditeitsgraad. - Burgerlijke aansprakelijkheid (definitie - zie hierna) - Rechtsbijstand (definitie - zie hierna) - Lokalen: Brand-, storm-, hagel-, waterschade, schade ten gevolge van natuurrampen. - Eigenaarrisico: de groep of de vzw, opgericht in functie van de groep - Gebruikersrisico: alle groepen aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen.
-
Wat betekent de term "goede huisvader-principe"?
Het principe van de goede huisvader betekent dat men zich gedraagt als een normaal vooruitziend en zorgvuldig persoon (de zgn. goede huisvader of bonus pater familias). ‘Vooruitziend’ betekent dat men in redelijkheid zich de nadelige gevolgen van zijn handelen probeert in te beelden, m.a.w. dat men deze probeert te voorzien. Zorgvuldig’ betekent dat men deze nadelige gevolgen probeert te voorkomen door de gepaste voorzorgsmaatregelen te nemen.
-
Wat betekent Organisatieplicht?
Leiding heeft de wettelijke plicht om zoveel mogelijk gevaren te voorzien en uit te sluiten. Dat betekent dat je bij de voorbereiding van een activiteit voldoende aandacht moet hebben voor mogelijke gevaren en dan ook heel concrete voorzorgen moet nemen. Bij beoordeling van een schadegeval waar burgerlijke aansprakelijkheid bij komt kijken, wordt ook de uitvoering van de organisatieplicht op het moment van het ongeval beoordeeld.
-
Wat betekent Toezichtsplicht?
Toezichtsplicht betekent dat je er actief op toeziet dat je leden zichzelf niet in gevaar brengen. Bijvoorbeeld: als verkenners met bijlen beginnen te spelen, ben je verplicht om in te grijpen. Als kapoenen in een boom willen klimmen, is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat ze voorzichtig zijn. Bij beoordeling van een schadegeval waar burgerlijke aansprakelijkheid bij komt kijken, wordt ook de uitvoering van de toezichtsplicht op het moment van het ongeval beoordeeld.
-
Wat betekent vrijstelling? Is dat hetzelfde als franchise?
Bij een verzekering met vrijstelling moet je een deel van de schade zelf betalen. Vrijstelling, franchise of eigen risico is allemaal hetzelfde!
Voorbeeld: Je verzekert een patrouilletent (= groepsmateriaal) voor op kamp. Met een storm geraakt die tent beschadigd. De herstelling kost 750 euro. De vrijstelling op groepsmateriaal = 250 euro. Ethias zal 500 euro betalen en je (of de groep) betaalt 250 euro.
Opgelet, sommige verzekeringen hebben geen vrijstelling. Soms is de vrijstelling een vast bedrag, soms is het een bepaald percentage van de te verzekeren waarde...
-
Wat is een "ongeval"?
Een ongeval is een plotse gebeurtenis die leidt tot een lichamelijk letsel(schaafwond, verstuiking, …). Zonnebrand is bv. geen ongeval omdat dit geen plots gebeurtenis is. Een brandwonde door een genster van het kampvuur is wel een ongeval.
-
Wat met kinderen die eerst een tweetal keer komen "oefenen" en daarna pas aangesloten worden. Zijn zij tijdens die eerste activiteiten ook verzekerd?
Nieuwe leden zijn verzekerd tijdens de eerste en tweede vergadering. Na de tweede vergadering wordt naam, adres, geboortedatum en tak (via de groepsadministratie) doorgegeven aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Gebeurt er een ongeval tijdens die eerste of tweede vergadering, dan sluit je op dat moment de betrokken persoon aan als lid en handel je het schadedossier af zoals bij gewone leden.
Allerlei
-
Is een buitenlands kamp zinvol?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Neen, op kamp gaan is voor leden van deze leeftijd sowieso een avontuur, het maakt niet uit of ze ver of dichtbij gaan. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Neen, wanneer jonggidsen of jongverkenners in hun nieuwe tak komen, is er voldoende avontuur en maken ze met veel nieuwe dingen kennis (zelf koken, in tenten slapen, alleen op tocht...). - Gidsen/(zee)verkenners
Een buitenlands kamp kan een meerwaarde zijn, maar beperk het tot eens om de drie jaar. Zo'n kamp is eerder iets voor jins. - Jins/loodsen
Ja
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Mag je leden als straf naar huis sturen?
Neen. Uitzonderlijk kan dat in zeer extreme omstandigheden en in onderling overleg tussen lid en leiding. Informeer steeds de ouders van het gestrafte lid over de beslissing.
-
Mag je met je leden in het donker spelen?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Ja, om aan het donker te wennen. Een spel spelen waardoor leden schrik krijgen, mag niet. De leiding is er altijd bij. verplicht nooit iemand om hieraan deel te nemen. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers/gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen/leiding
spannende en uitdagende activiteiten kunnen. Een spel spelen waardoor leden schrik krijgen, mag niet. Verplicht nooit iemand om hieraan deel te nemen.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Mogen leden deelnemen aan een kabelbaanactiviteit?
- Alle leden en leiding
Ja, op voorwaarde dat de activiteit begeleid is door minstens twee begeleid(st)ers waarvan er minstens één de vorming 'kabelbanen' volgde bij ploeg Technieken. Enkel een tijdelijke kabelbaan aangekocht in een Hopper-winkel is toegestaan. Alle death-rides zijn verboden. Elke deelnemer is beveiligd met degelijk materiaal.
- Alle leden en leiding
-
Mogen leden en leiding een pintje drinken?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen/jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Neen, kapoenen en zeehondjes, kabouters en (zee)welpen, jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers mogen geen alcoholische drank gebruiken. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Het is bij wet verboden om jongeren onder de 16 jaar alcohol te geven. We raden af om in gidsen/(zee)verkennertakken met zowel leden jonger als ouder dan 16 jaar alcohol te serveren.
Het is bij wet verboden om sterke drank te serveren aan -18-jarigen. Bij jin-/loods-taken met zowel leden jonger als ouder dan 18 jaar raden we af om sterke drank te serveren. - Leiding
Tijdens activiteiten gelden de alcoholregels zoals opgesteld voor de tak. Bij meerdaagse activitieten drinken 's avonds minstens twee leid(st)ers geen alcohol. Alle leiding is handelingsbekwaam, ook al slapen de leden.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen/jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
-
Mogen leden en leiding roken?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen/jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Kapoenen en zeehondjes, kabouters en (zee)welpen, jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers mogen niet roken. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Enkel met duidelijke afspraken. Als er jongere leden aanwezig zijn, gedraagt iedereen zich volgens de regels die voor de jongste aanwezigen gelden. - Leiding
Heeft altijd een voorbeeldfunctie en gedraagt zich in aanwezigheid van leden volgens de regels die voor de jongste aanwezigen gelden.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen/jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
-
Mogen leden werken uitvoeren aan het lokaal?
- Kapoenen/zehondjes/kabouters/(zee)welpen
Ja, mits het om verfraaiingwerken of onderhoud van het lokaal gaat, maar ze mogen geen gespecialiseerd materiaal gebruiken waarvoor specifieke kennis nodig is. Voor timmeren, zagen, snijden zijn ze te jong. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, mits het om verfraaiingwerken of onderhoud van het lokaal gaat, en er geen specifieke kennis vereist is voor het materiaal dat ze gebruiken. Ook voor machines zijn ze te jong. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen/leiding
Ja, mits het om verfraaiingwerken of onderhoud van het lokaal gaat. Verbouwingen en nieuwbouw zijn onderhevig aan andere regels.
- Kapoenen/zehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Wat is de ideale verhouding tussen het aantal leden en het aantal leiding?
Met een minimum van 2 leid(st)ers per tak:
- Kapoenen/zeehondjes / kabouters/(zee)welpen
1 leid(st)er per 5 leden, minimum 2 per tak. - (jong)gidsen/(jong)(zee)verkenners/scheepsmakkers/jins/loodsen
1 leid(st)er per 6 leden, minimum 2 per tak. - Akabe/Open Kamp
1 leid(st)er per 3 leden, minimum 2 per tak.
- Kapoenen/zeehondjes / kabouters/(zee)welpen
Burgerlijke aansprakelijkheid
-
De kampverantwoordelijke is jonger dan 21 jaar. Verzekerd?
De minimum leeftijd van 21 jaar is niet gekoppeld aan verzekering, maar aan de goedkeuring van het kampvisum. Je bent dus verzekerd, ook als een kampverantwoordelijke geen 21 jaar is.
Wel vinden we de aanwezigheid van een 21-jarige een voorwaarde voor een goed georganiseerd kamp. Daarom kan het zijn dat een Districts-Commissaris een kamp niet goedkeurt als je niet aan deze voorwaarde voldoet.
-
De vzw die onze groep ondersteunt, organiseert een fuif om de herstellingskosten van het lokaal te financieren.
De vzw is, als organisator van de fuif, niet verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid via de ledenpolis. Oorzaak van eventuele schade = fout van de organisator = de vzw, die hier zelf een polis voor moet afsluiten.
-
Een gids wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. De ouders van dit lid stelt de leiding aansprakelijk voor dit ongeval.
De leiding die aansprakelijk gesteld wordt doet aangifte aan zijn familiale verzekering. Het is niet omdat je aansprakelijk gesteld wordt, dat je aansprakelijk bent! De ouders van dit lid zullen moeten kunnen 'bewijzen' dat dit ongeval gebeurd is door de' fout' van een leider.
-
Een kapoen rijdt onderweg met zijn fiets tegen een geparkeerde wagen. Wat moet ik nu doen?
De ouders van de kapoen doen hiervan aangifte bij hun familiale verzekering. De leiding doet hiervan aangifte bij Ethias (= de verzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen). De eigenaar van de auto doet hiervan aangifte bij zijn autoverzekering.
Eventuele lichamelijke letsels zijn voor de kapoen verzekerd via de ledenpolis.
De schade aan de fiets (= persoonlijk materiaal) van de kapoen is standaard niet verzekerd! -
Ik ben (groeps)leid(st)er en heb geen familiale verzekering afgesloten.
Indien jij verantwoordelijk gesteld wordt voor een ongeval zal onze verzekering deze schade vergoeden.
-
Je organiseert met je groep een car-wash, één van de auto's raakt beschadigd.
Bij een carwash is er sprake van toevertrouwd materiaal. Deze schade is niet gedekt door Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ook niet als BA. Indien duidelijk is wie de schade heeft veroorzaakt, dien je dit in bij de familiale verzekering van die persoon. (advies: noteer wie de auto met nummerplaat x zal wassen)
-
Kampmateriaal wordt vervoerd met een geleende aanhangwagen. Tijdens het onvoorzichtig inladen door persoon x, komt er een kras op de auto.
De auto met aanhangwagen = toevertrouwd materiaal. Deze schade is niet gedekt door Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ook niet als BA. De familiale verzekering van persoon x zal de schade boven de standaard vrijstelling vergoeden.
-
Leden van het oudercomité (aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen) organiseren een weekend voor leiding en oud-leiding. Bedoeling van dit weekend: oa afspraken maken in verband met een fuif en andere kasactie's
Indien het oudercomité een vzw is: deze groep sluit zelf een aansprakelijkheidsverzekering af voor hun activiteiten. De leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn verzekerd, de andere deelnemers niet (bv. ouders of oud-leden).
-
Over vestiaires & "Who took my dure jas?"
Als er een plaats voorzien wordt om kledingstukken af te geven (al dan niet tegen betaling) spreek je steeds over een 'bewaakte' vestiaire.
Schade en/of verlies is niet verzekerd via de scoutsverzekering en valt dus ten laste van de groep.Eigenaars van verloren en/of beschadigde voorwerpen kunnen altijd schadevergoeding eisen (m.a.w. de groep aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade): wanneer deze schade niet verzekerd is, moeten jullie zelf de schade vergoeden.
- Een papiertje omhoog hangen met ‘we zijn niet verantwoordelijk voor verlies/schade' heeft geen ‘waarde' als het over een bewaakte vestiaire gaat.
- Wanneer er geen plaats aangeduid wordt, is er geen bewaakte vestiaire. Dan kan als aandachtspunt een papiertje met ‘we zijn niet verantwoordelijk voor verlies/schade' naast kapstokken (die vast in de zaal aanwezig zijn) gehangen worden.
Ons advies:
Voorzie geen bewaakte vestiare voor een scouts- en gidsenactiviteit. De waarde van het beschadigde/verloren materiaal is immers moeilijk te bepalen. Er bestaan wel typische vestiaireverzekeringen, maar die zijn vrij duur voor een (eenmalige) kasactiviteit. -
Ruit van kamphuis sneuvelt tijdens een balspel.
De schade aan een tijdelijk gehuurd gebouw is verzekerd via de ledenpolis (BA).
-
Stel dat een kapoen, tijdens een vrij moment in een boom klimt en valt. Wie kan er aangeklaagd worden?
Iedereen. Bij 'zoektocht naar aansprakelijke' zal men zeker nakijken waarom niemand van de leiding dit heeft zien gebeuren. De leiding moet er op toezien dat de leden zichzelf niet in gevaar brengen, door zoveel mogelijk gevaren te 'voorzien'.
-
Tijdens een balspel wordt er schade berokkend aan een derde, toevallig één van de ouders die een potje mee kwam voetballen.
Bij een spel is een ‘fout bewijzen’ niet zo eenvoudig. Bij elk spel of elke sport speelt een zekere risicoaanvaarding. De derde in kwestie aanvaardde, door zijn deelname aan de activiteit, een zeker risico. Hij kan terugvallen op zijn eigen mutualiteit en hospitalisatieverzekering.
-
Waarom moet op de aangifte (BA) ook de gegevens van de familiale verzekering worden opgegeven?
Onze ledenpolis is een aanvullende verzekering, dwz in eerste instantie komt altijd de familiale verzekering van de "dader" tussen in de schade. Vervolgens komt onze ledenpolis tussen voor de standaard vrijstelling (of indien er geen familiale verzekering is voor het overeengekomen schadebedrag).
-
Wat als we niet weten wie de schade veroorzaakt heeft? (vb. na een activiteit wordt schade vastgesteld)
Je geeft de schade aan bij Ethias. Ethias zal via de leiding vragen naar eventuele getuigen, om na te gaan dat de schade veroorzaakt is tijdens de scoutsactiviteit. Alle betrokken partijen doen aangifte aan hun familiale verzekering.
-
Wat betekent de term "burgerlijke aansprakelijkheid"?
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) vergoedt de schade die je zelf berokkent aan iemand anders of als (mede) door jouw toedoen aan iemand schade berokkend wordt. Er moet schade zijn, veroorzaakt door de fout van een lid en er moet een duidelijk verband zijn tussen schade en 'dader'. Schade veroorzaakt door een ongeval, waar niemand schuld bij treft, valt dus niet onder de noemer "burgerlijke aansprakelijkheid".
corona - activiteiten
-
Mogen de leden alleen op dagtocht (dropping, totemtocht) als ze wel op het eigen terrein slapen?
Nee, dat mag niet. Er moet altijd leiding aanwezig zijn als de leden het kampterrein verlaten.
-
Mogen er daguitstappen gedaan worden?
Daguitstappen zijn toegelaten.
Je dient je uiteraard aan de maatregelen te houden die op dat moment voor die plek gelden. Informeer je dus goed over wat er op dat moment kan.
De regels rond social distancing en mondmaskers blijven van toepassing. -
Mogen trek- of fietskampen? (Focus: jinkampen)
Nee, dit mag niet!
Een kamp of weekend ligt vast aan een vastgelegde kamp- of weekendplaats of zeescoutsboot. Je moet dus kiezen voor 1 locatie. -
Mogen we met onze bubbel gaan zwemmen? (zwembad, vijver, rivieren…)
Ja, maar enkel waar dat toegelaten is. Een zelfgesjord zwembad gebruik je echter per bubbel.
-
Mogen we op tocht? Kunnen twee- of driedaagse tochten (te voet of met de fiets) in aangepaste vorm?
Ja, jullie mogen op tocht (mét leiding erbij)! Maar vermijd zoveel mogelijk contact met externen. Kom je toch in contact met externen, dan moeten +12-jarigen een mondmasker dragen. Zorg er daarom voor dat alle +12-leden altijd een masker bij zich hebben.
Nee, de nacht doorbrengen op een andere locatie of weide die niet de eigen kamp- of weekendplaats is, mag niet.
Twee- of meerdaagse tochten kunnen enkel als je op je eigen kamp- of weekendplaats slaapt. -
Welke activiteiten zijn niet coronaproof?
Er is geen exclusieve lijst gemaakt. Dat zou onwerkbaar zijn. Gebruik je gezond verstand.
Vermijd bij +12-jarigen spelen met intensief fysiek contact. Zeker contact met de handen en de mond.
Corona - akabe
-
Hoe pakken we de verzorgingssituaties best aan? Zijn er extra maatregelen nodig voor op weekend of kamp?
Tijdens verzorgingssituaties waarbij intiem toilet (wassen van intieme zones) nodig is of bij verschonen van luiers raden we sowieso aan om handschoenen te gebruiken, ook in niet-coronatijden. Als leiding hoef je je niet extra te beschermen bij andere handelingen (aankleden of begeleiden bij het eten). De maatregelen hebben ook een impact op het welbevinden van de kinderen/jongeren. Handhygiëne is een must, verdere stappen zoals een mondmasker zijn een optie. Verdeel de zorg onder de leiding. Zorg voor vaste leiding die altijd dezelfde leden verzorgen, ook voor diegene die minder zorg nodig hebben. Een vast aanspreekpunt als bv. de onderbroeken verloren gingen in de grote rugzak, is altijd een meerwaarde. Bv. 6 leid(st)ers en 24 leden. Voorzie dan per 4 leden één leid(st)er die de begeleiding of zorgende taken op zich neemt. Laat die vaste leid(st)er ook contact opnemen met de ouders van de leden over hoe de verzorging moet of zal gebeuren. Zorg ervoor dat ook de leden weten wie hun verzorger is en noteer de verdeling goed in het contactenlogboek. Kinderen die moeite hebben met hoesten in de elleboog of veelvuldig slijmen ophoesten, moeten uiteraard niet gestraft worden! Was bij hen wel extra vaak handen en mond met bijvoorbeeld een vochtig doekje.
-
Hoe strikt gelden de regels van mondmaskers +12 jarigen op het openbaar vervoer? Wat kunnen we doen als iemand dat altijd aftrekt en niet begrijpt dat dat nodig is?
+ 12 jarigen moeten op het openbaar vervoer een mondmasker dragen. Als dat medisch niet mogelijk is, zorg je er best voor dat die persoon voldoende afstand kan houden, zeker van externen en dat jij of zij begeleid wordt door een vaste leid(st)er. Enkele aanbeveling om alles zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Probeer het gebruik van mondmaskers te integreren in het thema, het spel dat je speelt die dag. Zo link je iets cools en spannend aan het mondmasker waardoor leden het misschien wel willen opzetten.
- Laat ouders thuis al eens oefenen met hun kind.
- Gebruik eventueel een sjaal of bandana dat is wettelijk ook toegestaan en heeft misschien meer succes dan een mondmasker.
- Begeleid leden zonder mondmasker van nabij als leiding. Zo kan je bij frequente hoesters een doekje bijhouden om dan eventueel zelf even voor de mond te houden, of kan je bij weglopers/rondlopers zien dat zij altijd uit de buurt van andere mensen buiten jullie bubbel blijven.
-
Knuffelen met leden die heel lichamelijk ingesteld zijn. Wat mag en wat niet?
Maak afspraken met de kinderen en de ouders op voorhand. Ga verstandig om met intens fysiek contact deze zomer. Uiteraard zijn er kinderen met bijzondere noden waarbij aanraking en nabijheid cruciaal is. Lichamelijk contact is immers ook een belangrijk communicatiemiddel voor veel van onze leden. Sluit hen niet uit, maar ga bij voorkeur, net zoals met de zorg, met +12 jarigen opnieuw met een verdeling aan de slag bij het knuffelen en troosten.
Voer geen ellenlange knuffelsessies en doe misschien geen grote groepsknuffels dit jaar. Maar die broodnodige knuffel, mag je hen zeker geven. Wees hierbij ook creatief, zo kan je in je thema een typische kampgroet (elleboogje geven) of knotsgekke kampknuffel introduceren (bv. een knuffel waarbij je elkaar met de rug naar elkaar toe knuffelt).
-
Mogen externe verzorgers mee op kamp of weekend?
Ja. Liefst de hele tijd zodat externe verzorgers deel kunnen uitmaken van jullie bubbel, dan moeten ze ook geen afstand houden van andere leden en leiding. Als een externe verzorger naast de zorg op het terrein ook nog zorg verleent bij anderen die niet op het kamp of weekend aanwezig zijn, kunnen zij uiteraard niet mee in de bubbel en moeten ze wel afstand houden van andere leden en leiding. Noteer dit ook altijd goed in het contactenlogboek. Bij externe verzorgers buiten de bubbel worden de regels rond extern contact toegepast. Hierbij raden we aan dat indien mogelijk altijd:
- dezelfde leid(st)er het contact begeleidt;
- de verzorging door de externen met hygiënevoorzieningen (mondmasker, handschoenen) gebeurt;
- de verzorging in een aparte ruimte gebeurt, in ieder geval weg van de andere leden. Contactoppervlakken worden na de zorg gereinigd;
- het materiaal dat de externe verzorger nodig heeft, op een vaste plaats in een afgesloten doos klaar staat en enkel door de verzorger wordt gebruikt. Dat kan betekenen dat je aan ouders vraagt om extra materiaal mee te geven. Bv. handdoeken die de externe verzorger gebruikt en andere handdoeken die de leiding kan gebruiken.
-
Mogen foeriers (die niet tot de bubbel behoren) de medicatie klaarzetten en eventuele pipi-kaka wasjes doen?
We raden aan om dat toch zoveel mogelijk in de bubbel zelf te doen. Als het toch aangewezen is om dat door een foerier uit een andere bubbel te laten doen (bv. omdat de foerier verpleegkundige is), dan vragen we dat dat altijd dezelfde persoon is. En dat je binnen de bubbel een medicatieverantwoordelijke aanduidt die contact heeft met die foerier. Indien nodig kan de foerier de medicatie klaarzetten (met handschoenen) op een plaats waar de medicatieverantwoordelijke die kan gaan ophalen zonder dat er rechtstreeks contact nodig is. Voor pipi- en kaka-wasjes raden we ook aan om dat zoveel mogelijk in de bubbel te organiseren. Moet dat toch via de foeriers, als zij bijvoorbeeld alles in een wassalon gaan wassen? Dan moet de leiding van de bubbel alle spullen eerst goed uitspoelen zodat zoveel mogelijk resten weg zijn en de spullen in een zak meegeven. De foerier kan die dan gaan wassen en in de wasmachine steken zonder dat hij rechtstreeks contact maakt met de vuile was, maar enkel met de zak. Idealiter draagt de foerier daarbij ook handschoenen. Tijdens alle contacten tussen foerier en bubbel zijn de regels rond externe contacten van kracht. Noteer dat ook altijd goed in het contactenlogboek.
-
Mogen volwassen leden zonder beschermingsmaatregelen (verlengde minderjarigheid of bewindvoering bijvoorbeeld) zelf hun toestemming voor deelname ondertekenen?
In principe staan zij zelf in voor het ondertekenen van een toestemming. Maar overleg altijd met begeleid(st)ers of ouders. Als leden tot een risicodoelgroep behoren, moeten ze toestemming van de huisarts vragen. En voor alle duidelijkheid: als meerderjarige leden onder bewindvoering staan of het statuut van verlengde minderjarigheid hebben, is de toestemming van de bewindvoerder of voogd altijd nodig.
-
Wat met leden uit een voorziening?
Je hebt altijd de toestemming nodig van voogd/bewindvoerder voor een deelname aan het kamp. Voorzieningen kunnen wel extra regels opleggen voor hun gasten of beslissen dat ze niet mee mogen. En dat kan van voorziening tot voorziening anders zijn, dus vraag het zeker na. Zeggen ouders en de voorziening iets anders? Kom daar dan niet in tussen, maar laat hen onderling tot een beslissing komen.
-
Wat met thuisblijvers? Extra pictogrammen? Visualisaties op maat van de leden? Begrijpbare info voor de leden? Kindvriendelijke afzonderingsruimte?
Klop eens aan bij ploeg Akabe, zij zijn hiermee volop aan de slag. Ze zijn ervaringsdeskundigen met massa’s aan voorbeelden en inspiratie om jullie verder te helpen.
-
Wat met volwassenwerking binnen Akabe? Is er een specifieke leeftijdsgrens waarvoor de huidige kamp/weekendmaatregelen gelden?
De jeugdwerkregels gelden voor iedereen tot 30 jaar, dat is decretaal zo bepaald.
Is de meerderheid van je groep +18jaar, dan gelden de regels voor leiding (+18 jaar dwz social distance en als dit niet kan, draag je een mondmasker).
Leden ouder dan 30 jaar mogen mee op weekend of kamp, maar bewaak hier het evenwicht. Een kamp of weekend met een groep waarvan 50% van de leden ouder is dan 30 jaar, kan je nog moeilijk een jeugdkamp noemen. Als dat bij jullie het geval is, volg dan de richtlijnen van het toerisme. Gaan er maar een paar leden ouder dan 30 jaar mee? Dan is er geen probleem en gelden er geen andere regels dan voor een doorsnee kamp of weekend.
-
Zijn er extra maatregelen nodig in het verblijf of in de tenten voor kinderen en jongeren met bijzondere noden?
Nee, die zijn niet verplicht, maar bekijk op voorhand wel of je bv. extra verzorgingsmateriaal nodig hebt, een ander soort bed bijvoorbeeld en welke reinigingsmaatregelen daarvoor van toepassing zijn.
corona - andere
-
Mogen vormingen/cursussen doorgaan dit scoutsjaar?
Ja, dit is jeugdaanbod en valt onder dezelfde voorwaarden.
-
Specifiek richtlijnen voor akabe?
Er zijn héél bewust geen specifieke richtlijnen omdat we die kinderen niet in een apart hokje willen duwen. Het zijn kinderen die ook gewoon het recht hebben om kind te zijn.
Er zijn wel specifieke akabe-vragen, bv Wat doe je met de volwassenwerking? Mogen die mee op kamp/weekend?
Heb je zo'n specifieke akabe-vraag? Het antwoord vind je hier.
-
Specifiek richtlijnen voor Open Kampen?
Er zijn héél bewust geen specifieke richtlijnen omdat we die kinderen niet in een apart hokje willen steken. Het zijn kinderen die ook het recht hebben om kind te zijn en gewoon jong te zijn.
-
Wat met groepen die van de gemeente te horen krijgen dat hun kamp of weekend niet mag doorgaan in de gemeente?
In principe gelden de regels in heel België. Jammer genoeg hebben gemeenten het recht om toch nog strengere maatregelen op te leggen. En dit ook doen. Plan je met meer dan één bubbel een terrein te delen? Vermijd dan verrassingen en contacteer je gastgemeente om te melden hoe jullie kamp of weekend eruit zal zien in de aanwezigheid van meerdere bubbels en vraag expliciet naar zekerheid dat jullie kamp of weekend kan doorgaan zoals, ongetwijfeld, zorgvuldig gepland.
We proberen strengere gemeenten via onze overheden en eigen communicatiekanalen te wijzen op de nationale beslissingen die zijn gemaakt in kader van veiligheid. Hopelijk kan er nog zoveel mogelijk doorgaan zoals gepland, maar neem de twijfel weg en ga voor het zekere i.p.v. het onzekere; contacteer je gastgemeente om een expliciet akkoord te krijgen dat je kamp of weekend zoals voorbereid mag doorgaan. Zo kan je nadien op twee oren slapen.
-
Welke vormen van controle mogen wij verwachten op het terrein? Kan de politie te pas en te onpas binnenvallen?
Wij doen alles dat we kunnen om gemeenten aan te sporen geen controles te doen. Ze moeten vertrouwen hebben dat jullie de maatregelen volgen en dat jullie goed voorbereid zijn.
Gemeenten mogen wel controles uitvoeren en GAS-boetes geven. In extreme gevallen kunnen ze jullie de toegang tot het grondgebied ontzeggen. Het is dus zeer belangrijk de maatregelen goed te volgen
corona - bubbels
-
Kan leiding ‘s avonds samenzitten, ondanks dat ze in andere bubbels zitten?
Ja, al blijft leiding zoveel mogelijk in hun eigen bubbel. Als je toch samenzit, hou je anderhalve meter afstand. Als dat niet lukt, draag je een mondmasker. Noteer dit contact ook in het contactenlogboek.
Tips:- Zet een sfeerteam op dat afstandsactiviteiten organiseert, een quiz of een fuif op afstand.
- Organiseer een kampvuur voor de leiding van elke bubbel.
- Voorzie een rustige plaats op het kampterrein bijvoorbeeld twee hangmatten of stoelen waar mensen elkaar op afstand toch even kunnen ontmoeten. Ook voor broers en zussen is zo’n plek interessant.
Verdeel de versnaperingen tussen de bubbels, eten en drinken geldt ook als materiaal dat zoveel mogelijk per bubbel voorzien moet worden.
Voorzie ook 2 bobs per tak, alle leiding moet handelingsbekwaam blijven. -
Kunnen groepsactiviteiten over de bubbels heen?
Ja dit kan. Maar de afstand moet maximaal bewaard blijven.
Een groot kampvuur met meer dan voldoende ruimte tussen alle bubbels kan, een formatie waarbij de leden van de bubbels ver genoeg uit elkaar staan, kan.
Samen een spel spelen kan niet! -
Wat als we te weinig leiding hebben om de bubbel op te splitsen?
Jammer genoeg moet je de leidingsploeg dan toch in twee splitsen. Zoek desnoods extra leiding of roep oud-leiding op om nog eens mee te draaien.
-
Wat met bezoekdagen op kamp/ weekend?
Dit is niet toegestaan
-
Wat met bubbels die net iets groter zijn dan 50? Tips om te splitsen?
We hebben héél lang onderhandeld om bubbels van 50 te verkrijgen. 50 is het absolute maximum dat ze ons hebben kunnen geven.
Takken van bv. 52 leden splits je op in twee kampen. Organiseer de activiteiten dubbel.
corona - buitenlandse kampen
-
Mag je in het buitenland rondtrekken?
Nee.
Een trektocht (meerdaagse waarbij je elke nacht op een andere plek slaapt) in het buitenland is niet toegestaan.
Buitenlandse kampen of meerdaagse activiteiten met een vaste slaapplaats zijn toegelaten tot 150 km buiten de landsgrenzen. Check het reisadvies voor onze buurlanden hier.
-
Moet je je kamp volledig opnieuw voorbereiden als je van je buitenlands kamp een binnenlands kamp maakt?
Een goed voorbereid kamp is heel belangrijk. Als je hulp nodig hebt, spreek dan je DC aan of richt je vraag aan het resQ&A-team via facebook of via corona@scoutsengidsenvlaanderen.be
-
Mogen wij ons buitenlands kamp een jaar uitstellen? Ook al zijn een aantal leden dan al leiding bijvoorbeeld?
Ja, je mag je buitenlands kamp een jaar uitstellen. De personen die meegaan moeten wel nog lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen en het kamp verloopt volgens de richtlijnen (het wordt geregistreerd, gekeurd...). Op die manier is het volledig ondersteund en verzekerd door ons.
-
We mogen op buitenlands kamp, maar laten bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk al kampen toe?
Alle info over de maatregelen in onze buurlanden wordt gebundeld op de website van Buitenlandse zaken.
corona - foeriers en kookploegen
-
Hoeveel mondmaskers moeten we voorzien voor de foeriers? Is 1 per dag voldoende of 1 per maaltijd?
Voorzie er voldoende, maar durf ook de reeds gebruikte mondmaskers uit te koken in bijna kokend water van minstens 60°C om ze opnieuw gebruiksklaar te maken.
Sowieso mag je elk mondmasker maar één keer gebruiken, als je het tussendoor niet kan uitkoken of wassen! -
Kan één kookploeg voor twee bubbels van 50?
Je kan niet tot twee bubbels tegelijk behoren. Ze kunnen wel een eigen groep vormen maar moeten zich dan wel aan zeer strenge hygiënemaatregelen houden. Groepen houden sowieso 1,5 m afstand, als dit niet moelijks is, draag je een mondmasker.
Elke bubbel haar eigen kookploeg is het minst risicovol. En het helpt misschien ook om ‘s avonds binnen je bubbel te blijven en eens andere mensen te zien dan je eigen medeleiding.
Toch een kookploeg voor meerdere bubbels?
Dan mogen ze niet in aanraking komen met de andere bubbels (ook niet met de leiding).
Eten brengen of afwas ophalen gebeurt door telkens dezelfde persoon met 1,5 meter afstand.
Dit noteer je duidelijk in het logboek. -
Staat er een limiet op het aantal foeriers dat naar de winkel mag? Mogen ze bijvoorbeeld met 4 naar de winkel?
Stuur enkel de foeriers naar de winkel die nodig zijn om alle boodschappen gedaan te krijgen. Noteer de namen van de winkelaars ook steeds in het contactenlogboek.
-
Wanneer moet de foerage handschoenen en mondmaskers dragen?
Sowieso wordt er tijdens het koken verwacht dat je een mondmasker draagt.
Handschoenen draag je enkel:- in de winkel;
- bij het snijden van groenten en fruit;
- bij het afleveren van het eten (laat leiding uitscheppen);
- bij het ophalen van de afwas.
Natuurlijk moet je de handen wassen voor het koken en telkens nadat je in contact komt met de groep: minimaal 40 seconden met zeep.
-
Wat met kampen/ weekends waarvan de foerage wisselt?
Een onregelmatig wisselende foerage kan niet.
corona - hygiënemaatregelen
-
Is het voldoende om de tenten open te zetten nadat er al een tak ingeslapen heeft, voor de volgende tak?
Goed, enkele uren, laten verluchten is de boodschap. Contactpunten zoals tentpalen moeten goed gereinigd worden alvorens er nieuwe bubbels gebruik van mogen maken.
Ook moet je vooraleer je de tenten terug inleverd bij de verhuurder (het ULDK, een andere groep of een privéfirma) de tenten enkele uren goed laten verluchten, alsook de tentpalen reinigen.
-
Materiaal delen met andere bubbels: Wat met keuken, hudo, materiaal, koelwagen…
Organiseer alles zoveel mogelijk gescheiden. Indien dit niet haalbaar is, reinig je de contactoppervlakken na elke gebruik.
Maar één HUDO? Zet het materiaal erbij klaar zodat iedereen na gebruik zelf even de balk kan reinigen. -
Moeten we vragen aan ouders om de kinderen een mondmasker mee te geven?
Ja dat is een goed idee. Zorg voor minimaal 2 mondmaskers. Liefst herbruikbare.
Je hebt er alvast zeker één nodig voor de tocht naar huis (als jullie de leden niet laten ophalen). En vermoedelijk zullen jullie ook minimaal 1 activiteit doen waarbij je het terrein zal verlaten.
Je kan een mondmasker natuurlijk altijd afkoken. -
Mogen de leden zelf koken? Wat zijn hierbij de richtlijnen?
Leden mogen zelf koken maar enkel voor hun eigen bubbel. Als leden voor zichzelf koken moeten +12-jarigen een mondmasker dragen tijdens het bereiden van het eten en op voorhand hun handen goed wassen.
-
Wanneer moeten de leden of leiding een mondmasker aandoen?
Binnen de bubbel dragen noch de leden, noch de leiding een mondmasker.
Als je de bubbel verlaat en bijvoorbeeld de openbare weg opgaat, heb je een mondmasker bij. Enkel als je de afstand van anderhalve meter met mensen buiten de bubbel niet kan respecteren, draag je het mondmasker.
Bij contact met externen, op het openbaar vervoer en tijdens kookactiviteiten… dragen leiding en +12-jarigen een mondmasker.
Zitten in een tak zowel -12-jarigen als +12-jarigen dan dragen alle leden een mondmasker als dit moet. -
Wat is het meest hygiënisch wenselijk? Hudo of Dixi?
Geen voorkeur. Beiden zullen geregeld gereinigd moeten worden.
We raden wel aan om voor elke bubbel eigen sanitair te voorzien, dan moet je niet na elk gebruik poetsen maar slechts één keer per dag.
Corona - start werkjaar
-
Mogen we een startdag met eetfestijn organiseren?
Bij een startdag hoort bij veel scoutsgroepen een bar, receptie of barbecue voor de ouders. Binnen de huidige jeugdwerkregels is dat helaas niet toegestaan. Die regels zijn enkel opgesteld voor activiteiten met leiding en leden. Zodra je externen (ouders) erbij betrekt, spreken we van een evenement. Vraag dan bij je stad of gemeente de toestemming of er een evenement voor ouders kan georganiseerd worden. Het is de lokale bevoegdheid die de eindbeslissing heeft bij het al dan niet laten doorgaan van een evenement.
Alle info vind je terug op ikorganiseer.be :
https://ikorganiseer.be/nieuws/corona-en-de-gevolgen-voor-je-evenement/ -
Hoe organiseer je een evenement in coronatijden?
Alle info vind je terug op ikorganiseer.be:
https://ikorganiseer.be/nieuws/corona-en-de-gevolgen-voor-je-evenement/ -
Mag je een bubbel maken van leiding / foeriers (zoals op kamp?)
Nee.
Als de meerderheid van je groep ouder is dan 18 jaar, dan ben je een groep en geen bubbel. In een groep hou je 1,5 m afstand of draag je een mondmasker als dit niet mogelijk is.
-
Mag je meerdere hobby's in één week combineren (bubbel crossing) ?
Sport, scouts, tekenacademie, speelpleinwerking, jeugdhuis, school… ja alles mag in één week.
Je volgt altijd de regels van de specifieke sector of organisatie van jouw activiteit van dat moment.
-
Wat met een bbq/(bedankings)feestje met de leiding?
Kom je met de leiding (+18-jarigen) samen dan ben je een groep en geen bubbel. Social distancing is dan de regel. In een groep hou je 1,5 m afstand of draag je een mondmasker als dit niet mogelijk is.
Zijn jullie met meer dan 50 deelnemers? Dan is jullie activiteit een evenement. Op de website van ikorganiseer.be vind je alle informatie over het organiseren van een evenement in tijden van corona.
-
Wat met volwassenwerking binnen Akabe? Is er een specifieke leeftijdsgrens waarvoor de huidige maatregelen gelden?
De jeugdwerkregels gelden voor iedereen tot 30 jaar, dat is decretaal zo bepaald.
Is de meerderheid van je groep +18 jaar, dan gelden de regels voor leiding (+18 jaar dwz social distance en als dit niet kan, draag je een mondmasker).
Heb je een paar leden ouder dan 30 jaar in jouw groep? Dan is er geen probleem. Een groep waarvan 50% van de leden ouder is dan 30 jaar, valt spijtig genoeg niet onder het jeugdwerk. Dan volg je de regels van het toerisme.
corona - voorbereiding van kamp of weekend
-
Mogen groepen met het openbaar vervoer van of naar de kamp/weekendplaats?
Dit mag.
De NMBS moet zelf nog bekijken hoeveel treinstellen zij hebben en of ze dus een hele treinwagon kunnen laten reserveren per bubbel.
De Lijn gaat maximaal versterkingsritten inzetten. Voor TEC moeten we het nog uitzoeken.
–12-jarigen moeten géén mondmasker, leiding wel.
+12-jarigen moeten wel allemaal een mondmasker op de trein en de bus. -
Geldt voor openbaar vervoer hetzelfde maximum van 50? Kan dit opgelost worden met mondmaskers?
Ja, hier geldt hetzelfde maximum.
–12-jarigen moeten géén mondmasker dragen, leiding wel.
+12-jarigen moeten wel een mondmasker dragen op de trein en de bus -
Mag je deelnemen (leiding of leden) aan verschillende activiteiten na elkaar (speelplein, sportkamp, ...scoutsweekend)?
Ja, je volgt steeds de richtlijnen van de sector of de organisatie van je activiteit.
-
Mogen givers naar de kamp/weekendplaats fietsen?
Met de fiets naar de kamp/weekendsplaats fietsen zonder overnachten mag.
In 2 of meer dagen naar de kamp/weekendplaats trekken en onderweg overnachten mag niet.
Hou rekening met de grenzen van alle kinderen en zorg voor voldoende rust. Uitgeput aankomen op het terrein kan het immuunsysteem kwetsbaar maken. -
Mogen ouders (en/of oudste leden) helpen met de vrachtwagen uitladen?
Oudste leden mogen helpen samen met de leiding uit hun eigen bubbel.
Samen met mensen buiten de bubbel helpen kan en mag, maar enkel als iedereen een mondmasker en handschoenen draagt en de maximale afstand bewaart. -
Mogen ouders de kinderen brengen of afhalen? Mag carpoolen?
Als je met de auto gaat, mogen ouders niet carpoolen. Elk gezin mag wel de verschillende kinderen van het gezin afzetten in één en dezelfde wagen.
Een leider mag kinderen uit zijn eigen bubbel wel ophalen.
corona- wat als iemand ziek wordt?
-
Moet de EHBO-verantwoordelijke een rijbewijs hebben?
De EHBO-verantwoordelijke moet niet per se het vervoer naar de dokter of ziekenhuis op zich nemen.
Het is wel belangrijk dat je per bubbel een vervoersmiddel voorziet voor dit soort vervoer.
Per bubbel; want een auto valt anders onder materiaal dat volledig ontsmet moet worden. -
Isolatieplaats op kamp/weekend?
Elk kamp/weekend heeft minimum 1 isolatieplaats. In theorie is dat voldoende.
Voor kampen of weekends met meerdere bubbels is het aan te raden meerdere isolatieplaatsen te voorzien. Stel immers dat er uit elke bubbel 1 kind is met symptomen, laat je die kinderen toch best niet samenkomen. Heb je de ruimte om aparte isolatieplaatsen te voorzien, doe dit dan! -
Stel je gaat naar huis omdat je symptomen hebt en wordt vervolgens getest op corona waaruit blijkt dat je het NIET hebt. Mag je dan daarna terugkeren op kamp/weekend?
Nee, je mag niet direct terugkeren: je mag pas weer deelnemen aan het kamp/weekend na uitzieken en je moet minimaal 3 dagen symptoomvrij zijn. Blijf alert en vraag ouders om ook achteraf alert te blijven. Overleg met de huisarts bij twijfel.
-
Wat als je ziek wordt tijdens of na de activiteit?
Wat doe je bij een vermoeden van besmetting?
Vertoont iemand van de leiding of één van de leden symptomen tijdens de activiteit?
- Zonder de leid(st)er of het lid af en laat hem/haar indien mogelijk ophalen, naar huis gaan of thuisbrengen.
- Word je nadien gecontacteerd voor contacttracing? Volg dan de instructies en zorg dat je je aanwezigheidslijst heb klaarliggen.
Wat na een positieve test?
Wordt er tijdens of na de activiteit iemand van de leiding of de leden positief getest op het coronavirus?
Afhankelijk van de leeftijdscategorie van de bubbel en van hoe intensief het contact was, zal de bubbel al dan niet volledig getest moeten worden. Volg steeds het advies van de behandelende arts en/of de contact tracers.
Eenmalige activiteit
-
Kunnen wij de helpers aan onze papierslag ook verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen?
Je kan hiervoor een verzekering voor eenmalige activiteit afsluiten, via verzekeringen online op de website. Na de papierslag bezorg je ons een adressenlijst van de verzekerde personen. https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/verzekeringen/alle-verzekeringen/eenmalige-activiteit
-
Met de welpen doen we elk jaar een papa-vergadering = dan spelen de papa's mee met hun zonen. Zijn de papa's verzekerd?
Neen, papa's (= niet-leden) zijn niet standaard verzekerd als ze deelnemen aan een scoutsactiviteit.
Dus als er tijdens een spel een ongeluk gebeurt (met lichamelijke schade) dan moet het "slachtoffer" terugvallen op zijn eigen mutualiteit en hospitalisatieverzekering. Bij elk spel of elke sport speelt een zekere risicoaanvaarding. In dit geval aanvaardde de papa in kwestie, door zijn deelname aan de activiteit, een zeker risico.
Dus als je niet-leden (zoals ouders) laat deelnemen aan een scoutsactiviteit, dan sluit je best een verzekering eenmalige activiteit af. Zo zijn ze ook verzekerd via Scouts en Gidsen Vlaanderen. -
Met een groep oud leiding en kinderen jonger dan 6 jaar gaan wij enkele dagen op voorkamp bij onze scoutsgroep, kunnen wij ons hiervoor verzekeren.
Indien het kamp door een Scouts- en gidsengroep georganiseerd wordt kan je voor de oud-leiding en hun kinderen een verzekering eenmalige activiteit afsluiten.
-
We hadden een activiteit verzekerd via de verzekering éénmalige activiteit. Er is een ongeval gebeurd, twee niet-leden zijn gewond. Hoe geef ik dit nu aan en wat is hun lidnummer?
Je vult een aangifteformulier in (te downloaden via de website).Het lidnummer voor de niet-leden werd online bezorgd aan de persoon die de verzekering heeft aangevraagd.
-
Wij hebben met onze ouders een werkdag aan het lokaal. Kan ik deze mensen laten verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen of moeten zij gewoon hun familiale aanspreken?
Je kan hiervoor een verzekering voor eenmalige activiteit afsluiten, via verzekeringen online op de website. Na de werkdag bezorg je ons een adressenlijst van de verzekerde personen.
Evenementen verzekering
-
Wanneer neem je een evenementenverzekering?
Indien het antwoord op minstens drie van onderstaande vragen JA is, dan beschouwen we je activiteit niet langer als een scouts- en gidsenactiviteit.
- Jullie organiseren het niet enkel voor jullie leden en hun ouders:
- meer dan de helft van het publiek zijn geen lid of ouder van een lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
- meer dan 100 mensen die komen zijn geen lid of ouder van een lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
- Jullie vragen inkom en/of jullie willen winst maken.
- Jullie kunnen de activiteit niet met de leidingsploeg alleen organiseren. Jullie moeten hulp inroepen van oud-leiding, vrienden of professionelen bv. voor security.
- Jullie lokalen zijn te klein en jullie organiseren het evenement in een grote tent of op een andere locatie.
Je kan je activiteit wel verzekeren via de evenementenverzekering: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/verzekeringen/alle-verzekeringen/evenementenverzekering
- Jullie organiseren het niet enkel voor jullie leden en hun ouders:
-
Welke risico's zijn verzekerd?
De burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen van jullie groep, scoutsleden en helpers bij de organisatie. Het materiaal is niet verzekerd, je moet hiervoor zelf een aparte polis afsluiten (niet via de materiaalpolis van het Scouts en Gidsen Vlaanderen!)
-
Wie kan de evenementen verzekering aanvragen?
Elke groep erkend door Scouts en Gidsen Vlaanderen. Een ondersteunende VZW kan deze verzekering niet aanvragen via Scouts en Gidsen Vlaanderen.
-
Wij nemen deel aan de Dag van de Jeugdbeweging. Moeten we hiervoor dan een evenementenverzekering afsluiten?
Neen. De Dag van de Jeugdbeweging is een evenement dat mee wordt georganiseerd door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. Voor onze leden wil dit zeggen dat zij op dat moment deelnemen aan een Scouts- en Gidsenactiviteit. Zij zijn dan ook verzekerd onder de gewone ledenpolis.
Gegevensbescherming
-
Kan ik vorming volgen rond de GDPR?
Uiteraard! We hebben een werkwinkel uitgewerkt, met onderstaand programma:
- Deel 1: Achtergrond bij de GDPR. Wat is het en waar moet ik rekening mee houden?
- Deel 2: Het verwerkingsregister en privacybeleid. Praktisch uitwerken van deze twee (verplichte) documenten.
- Deel 3: Vragen en antwoorden
Na afloop van de werkwinkel ga je naar huis met een USB-stick met daarop jouw uitgewerkte verwerkingsregister en privacybeleid.
Vragen of interesse in een werkwinkel? Mail ons op privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be. -
Mag ik de huidige individuele steekkaarten nog gebruiken?
Ja, de huidige versie blijft voorlopig geldig.
Een nieuwe versie is op komst, maar de gestelde vragen bljven nagenoeg hetzelfde. De wijzigingen gaan over een verduidelijking over het gebruik van de gegevens en een verwijzing naar het privacybeleid. -
Moet ik nu (opnieuw) toestemming vragen om bijvoorbeeld ouders te mogen contacteren?
Neen. Toestemming is slechts één van de verwerkingsgronden in de GDPR-wetgeving.
Leden en ouders op de hoogte houden van je wekelijkse activiteiten, de kampdata en uitnodigen voor het eetfestijn zijn verwerkingen die vallen onder de 'uitvoering van een overeenkomst'. Door lid te worden van een plaatselijke groep en Scouts en Gidsen Vlaanderen, zijn deze verwerkingen immers noodzakelijk.
Voor medische gegevens, bijvoorbeeld op de individuele steekkaart, is er steeds een toestemming vereist. -
Mogen we nog foto's delen op onze website of Facebook?
Ja, maar er zijn aandachtspunten om zeker rekening mee te houden.
Meer informatie kan je vinden op onze pagina foto's veilig publiceren. -
Wij zijn het oudercomité van een lokale groep; moeten wij rekening houden met de GDPR?
Ja, alle feitelijke verenigingen en vzw's vallen onder de GDPR-wetgeving.
Ook het oudercomité of een ondersteunende vzw kunnen gebruik maken van de tools die we aanbieden vanaf eind mei. Zij zullen mogelijks iets meer gegevens moeten aanpassen, omdat de tools in eerste instantie op maat van de groep zelf ontwikkeld worden.
Internationaal
-
Geldt de reisbijstand voor personen en voor auto's wereldwijd?
De reisbijstand voor personen geldt in de hele wereld, behalve in landen waar oorlog of burgerlijke onlusten heersen en landen waar vrij personenverkeer niet toegelaten is. In alle landen waarnaar je op kamp wil gaan dus. Check hier de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Ploeg Internationaal helpt je graag verder met al je vragen over buitenlandse kampen.
De reisbijstand voor auto's telt enkel voor landen in het geografische Europa: Albanië, Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (met uitsluiting van Siberië), San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (met uitsluiting van de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla) , Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland, alsook de Europese grondgebieden van Azerbeidjan (grens = Kaukasus), Georgië (grens = Kaukasus), Kazachstan (grens = Oeralrivier) en Turkije (grens = de Dardanellen).
-
Heb ik een reispas nodig voor sommige Europese lidstaten?
Neen, je kan naar alle landen van de Europeese Unie reizen zonder een reispas. Gegevens over officiële documenten zoals identiteitskaart en reispas e.d. kan je vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/
-
Hebben we een ouderlijke toestemming nodig om onze minderjarige leden mee te nemen op een buitenlands kamp?
Hebben we een "ouderlijke toestemming of reistoelating" nodig om onze minderjarige leden mee te nemen op een buitenlands kamp of weekend?
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. We raden je echter aan om voor een buitenlands kamp deze toelating toch te vragen aan de ouders om eventuele problemen te vermijden (bv bij het inchecken van het vliegtuig of internationale treinen of bij grensovergangen). Een voorzichtig man is er twee waard.
Procedure voor ouderlijke toestemming of reistoelating:
Eén van de ouders meldt zich persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente waar ze wonen. De ouder vult de reistoestemming in en ondertekent het formulier. De handtekening van de ouder wordt dan gewettigd door de medewerker van de gemeente. Je krijgt het formulier onmiddellijk mee. Een voorbeeldformulier kan je hier terugvinden of vraag je aan via je gemeente.Om administratieve last te vermijden / verminderen vinden we het niet persee nodig om een ouderlijke toestemming te vragen bij één of 2 nachten in een aangrenzend land van België, bv je bent op kamp in de Ardennen en doet een 2- of 3-daagse over de Franse grens of bv je gaat met je leden op weekend in Nederland.
-
Hoe kom ik in contact met een scoutsgroep in het buitenland ?
Als je zelf geen scouts in het buitenland kent, is het vaak niet zo gemakkelijk om met hen in contact te komen. Je kan trachten contact te leggen met een groep in het buitenland via de scoutsverbonden van dat land. Internationaal bestaat er de afspraak dat vragen voor groepen altijd naar de plaatselijke scoutskoepel worden doorgespeeld zodat de koepel in kwestie dit kan doorgeven aan de gouw-of districtsverantwoordelijke van de streek waarin iets gezocht wordt.
Heb je concrete vragen voor buitenlandse groepen i.v.m. overnachtingsmogelijkheden in hun lokalen of gronden dan kan je enkel terecht bij de plaatselijke scoutskoepel. Je maakt best een brief op in de taal van het land, of in het engels of frans. Hierin vermeld je het aantal personen , de leeftijd van de deelnemers en of jullie ter plaatse iets willen samen doen met een lokale groep. Deze brief stuur je naar internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be en dan bezorgen wij hem aan de Internationale Commissaris van het gekozen land met de vraag jullie spoedig te antwoorden. Een pak geduld is vaak wel nodig, want niet alle landen reageren even snel op zulke aanvragen.
-
Ik ben op zoek naar informatie over het land waar we naartoe gaan.
Een reisbureau zijn we niet, maar we kunnen je wel wat verderhelpen. De makkelijkste manier is langskomen op de Buitenlanddag, waar elk jaar verschillende landen in de spotlight staan. Van al deze landen kan je ook landenfiches terugvinden op de site.
Anderzijds kunnen we u zeker en vast WegWijzer.be aanraden. WegWijzer heeft buiten een ongelooflijk uitgebreide mediatheek over reizen en kampen in haast elk land, hetwelke je kunt bezoeken in Brugge, tevens een zeer uitgebreide & informatieve website.
-
Ik neem een auto of busje mee op kamp. Wat met de verzekering?
Als je een voertuig huurt, kan je vaak het voertuig omnium verzekeren via de huurmaatschappij. Is dit niet het geval of neem je een persoonlijk voertuig mee, kan je nog steeds een tijdelijke verzekering afsluiten bij Ethias via het nationaal secretariaat. Meer info over deze verzekering vind je op het aanvraagformulier voor een tijdelijke autoverzekering. Informatie over Ethias Assistance (de reisbijstandsverzekering bv. Repatriering van het voertuig) kan je hier vinden.
-
Is de gewone ledenverzekering voldoende voor een buitenlands kamp?
Ja hoor, leden die hun lidgeld betaald hebben, zijn bij scoutsactiteiten automatisch verzekerd voor lichamelijke schade, ook buiten onze landsgrenzen.
In sommige gevallen is het echter aan te raden om een extra reisbijstandsverzekering af te sluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen. Als je onze reisbijstandverzekering afsluit, kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat je als groep, in geval van nood, gezamelijk gerepatrieerd wordt. Anders organiseren de individuele verzekeraars/mutualiteiten van de leden de repatriëring en kan de groep uiteen vallen. Daarnaast zijn er ook een aantal risico's verzekerd door de polis reisbijstand die niet gedekt zijn door de gewone ledenpolis zoals reiskosten van een familielid wanneer de zieke of gewonde niet naar België vervoerd kan worden.
Informatie over de ziekteverzekering voor het buitenland, die de leden via hun eigen ziekenfonds hebben, kan je best opvragen bij het ziekenfonds waarbij je leden/leiding aangesloten zijn. Deze is immers niet gelijk voor alle ziekenfondsen! Dit heeft oa ook te maken met binnen/buiten Europa, wel/niet ten laste van de ouders, wel/geen recht op kinderbijslag ... Veel van deze informatie vind je makkelijk online terug.
-
Kan ik verzekeringspapieren verkrijgen in andere talen?
Het aangifteformulier bestaat slechts in het Nederlands. Het medisch attest dat de dokter of het ziekenhuis ter plaatse moet invullen, kan je evenwel verkrijgen in het Frans, Engels, Spaans, Duits en Italiaans op het nationaal secretariaat. Of op de formulieren op de website.
-
Moet je een namenlijst bezorgen als je op buitenlands kamp gaat?
Neen, iedereen die aangesloten is bij Scouts en Gidsen Vlaanderen (lidgeld betaald!), is verzekerd in binnen- en buitenland.
-
Waar kan ik goedkoop een busje huren?
De ene verhuurmaatschappij is al wat duurder dan de andere, dus informeer je goed op voorhand. Je kan best ook de voorwaarden vergelijken, want een goedkope maatschappij mag dan al interessant lijken, achteraf kan je die duur te staan komen. Informeer ook eens bij je plaatselijke garage of de hoofdzetel van een automerk. Misschien willen zij je wel steunen.
-
Waar kan ik leren jodelen in Spanje?
Ploeg Internationaal en Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn uiteraard geen reisbureau. Dus helaas kunnen we niet op al je vragen antwoorden.
-
Wat is de kampregistratie?
Voor elk kamp is het verplicht dat je de online kampregistratie ingeeft. Dit zorgt ervoor dat Scouts en Gidsen Vlaanderen op elk moment weet welke groepen er waar op kamp zijn. Op deze manier kunnen we beter reageren in noodsituaties.
-
Wat is een internationaal scouts- en gidsenpaspoort?
Een internationaal scoutspaspoort is een document dat uitgegeven wordt door alle wereldverbonden dat je identiteit als scouts of gids bewijst. Op deze kaart wordt de naam van de kampleider en de scoutsgroep vermeld. Je krijgt dit document automatisch toegestuurd nadat je je online kampregistratie ingevuld hebt.
-
Wat is het kampengagement?
Voor elk kamp is het belangrijk je voor te bereiden aan de hand van het kampvisum. Voor buitenlandse kampen is er een specifiek internationaal kampvisum beschikbaar. In het kampvisum vindt je het kampengagement, waarin je als leider verklaart dat je je kamp op een degelijke manier hebt voorbereid. Dit document wordt getekend door zowel de leiding, de groepsleiding als de districtscommissaris.
-
Welke formaliteiten moet ik vervullen voor een kamp in het buitenland?
Je zorgt er voor dat je kampengagement in het internationaal kampvisum volledig ingevuld én getekend (door alle leiding, groepsleiding en je DC) wordt. Je vult de online kampregistratie in. Wanneer deze formaliteiten vervuld zijn, wordt je het internationaal scouts- en gidsenpaspoort bezorgd.
Kamp
-
De kampverantwoordelijke is 21 jaar en een heel kamp aanwezig!
Vanaf 18 jaar ben je in België meerderjarig.
Toch kiezen we ervoor dat de eindverantwoordelijkheid voor een kamp bij een 21-jarige ligt, die het hele kamp aanwezig is.
Dit lijkt ons logisch: zonder dat de kampverantwoordelijke alle taken van de groepsleiding overneemt, is haar/zijn verantwoordelijk-heid aanzienlijk, en in ieder geval opmerkelijk groter dan op doordeweekse vergaderingen. Daarbij is een zekere ervaring en maturiteit onontbeerlijk.
We vinden dit heel belangrijk en willen niet dat 18-jarigen de volle verantwoordelijkheid van het hele kamp dragen.
Indien de groepsleid(st)er kampver-antwoordelijke is, is er geen probleem.
Conform onze spel-regels is de minimumleeftijd voor groepsleiding immers 21 jaar.
Als de kampverantwoordelijke iemand anders is, moet dit iemand zijn die in het lopend werkjaar 21 jaar wordt. -
De papa van Bram heeft een C-rijbewijs, maar is geen beroepschauffeur. Mag hij met een gehuurde vrachtwagen ons materiaal naar het kamp brengen?
Bij vervoer "voor rekening van derden" met een voertuig, nuttig laadvermogen meer dan 500 kg, is men zowel vergunnings- als CMR plichtig (CMR = een vrachtbrief). Maar, indien dit vervoer gebeurt zonder enige vergoeding is dit wel toegelaten zonder vrachtbrief of vervoersvergunning. Let wel op: dit wil zeggen dat er geen enkele tegenprestatie mag bestaan in de vorm van een rechtstreeks of onrechtstreeks voordeel, in speciën of in natura. (info via FOD Mobiliteit en Vervoer)
Ja, hij mag met een gehuurde vrachtwagen het materiaal naar je kamp brengen. Zorg er wel voor dat je de vrachtwagen goed hebt verzekerd via de verhuurmaatschappij (met eventueel afkoop van de vrijstellingen) en dat je voor de chauffeur een tijdelijke verzekering niet-leden afsluit.
-
Het formulier dat de dokter moet invullen (aangifte ongeval), is dit beschikbaar in andere talen?
Dit kan je downloaden van onze site in de volgende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/dienstverlening/secretariaat/formulieren.
-
Is de gewone ledenverzekering voldoende voor een buitenlands kamp?
Ja hoor, leden die hun lidgeld betaald hebben, zijn bij scoutsactiteiten automatisch verzekerd voor lichamelijke schade, ook buiten onze landsgrenzen.
In sommige gevallen is het echter aan te raden om een extra reisbijstandsverzekering af te sluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen. Als je onze reisbijstandverzekering afsluit, kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat je als groep, in geval van nood, gezamelijk gerepatrieerd wordt. Anders organiseren de individuele verzekeraars/mutualiteiten van de leden de repatriëring en kan de groep uiteen vallen. Daarnaast zijn er ook een aantal risico's verzekerd door de polis reisbijstand die niet gedekt zijn door de gewone ledenpolis zoals reiskosten van een familielid wanneer de zieke of gewonde niet naar België vervoerd kan worden.
Informatie over de ziekteverzekering voor het buitenland, die de leden via hun eigen ziekenfonds hebben, kan je best opvragen bij het ziekenfonds waarbij je leden/leiding aangesloten zijn. Deze is immers niet gelijk voor alle ziekenfondsen! Dit heeft oa ook te maken met binnen/buiten Europa, wel/niet ten laste van de ouders, wel/geen recht op kinderbijslag ... Veel van deze informatie vind je makkelijk online terug.
-
Is de ledenpolis ook van toepassing voor een kamp in het buitenland?
De polissen zijn (ook) geldig in het buitenland. Leden, leiding, foeriers (evt. na aanvraag tijdelijke verzekering niet-leden) zijn verzekerd voor medische kosten (na tussenkomst mutualiteit) en voor burgerlijke aansprakelijkheid. Repatriëring is niet verzekerd via de ledenpolis, maar meestal via de mutualiteit. Je kan ook bij ons een reisbijstandsverzekering afsluiten.
-
Kan iemand aansprakelijk gesteld worden voor een ongeval omdat zij als verantwoordelijke van min. 21 jaar tekent?
Een kampverantwoordelijke hebben is een pedagogische verplichting binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dat betekent dat dit een belangrijk aspect is voor de kampkeuring van de DC. Dit heeft geen rechtstreeks gevolg voor de verzekering.
Heb je geen goedgekeurd kampvisum, ben je eigenlijk wel onverzekerd op kamp. En uiteraard als je ernstige fouten maakt of zondigt tegen het goede huisvaderprincipe, kan je ook aansprakelijk gesteld worden.
-
Kan voor een lid een tijdelijke verzekering afgesloten worden voor een kamp?
Neen, leden moeten aangesloten worden en betalen hiervoor lidgeld. Hierdoor zijn ze automatisch verzekerd via de ledenpolis.
-
Wij huren een auto/minibus in het buitenland, kunnen wij die via Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekeren?
Neen, onze verzekering is enkel geldig voor auto's welke ingeschreven zijn in België. Een busje dat je dus in België huurt en waarmee je naar het buitenland rijdt, kan wel verzekerd worden. Check steeds de algemene voorwaarden van de verhuurfirma: soms mag je met het gehuurde voertuig niet naar bepaalde landen rijden. Vraag aan de verhuurfirma welke verzekeringen reeds in de huurprijs zijn inbegrepen, soms moet enkel de vrijstelling bij verzekerd worden.
-
Wij nemen een auto mee op kamp, kunnen wij meer dan één chauffeur verzekeren?
Je kan de namen van meerdere chauffeurs informatief vermelden op het online aanvraagformulier tijdelijke autoverzekering. Indien deze chauffeurs geen lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen moet je voor hen een tijdelijke verzekering niet-leden afsluiten!
-
Wij nemen een foerier met zijn auto mee op buitenlands kamp, kunnen/moeten wij deze extra verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen?
Ja, via de toepassing verzekeringen online op de website, kan je een verzekering afsluiten om de wagen tijdelijk omnium te verzekeren. Naast deze autoverzekering kan je ook een reisbijstandsverzekering (pechverhelping) afsluiten. Indien je deze verzekering wenst te nemen moet je ook de inzittenden (+ 1 of meerdere chauffeurs) verzekeren. Indien de chauffeur(s) geen lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen is het noodzakelijk deze mensen tijdelijk te verzekeren (polis ongevallen en BA).
Koken, vuur maken en hout hakken
-
Mogen leden houthakken en hout zagen?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Neen - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, als ze op de hoogte zijn van de basisregels over veiligheid en als de leiding de activiteit begeleidt en zorgt voor een veilige situatie. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja, als ze op de hoogte zijn van de basisregels over veiligheid.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Mogen leden op een houtvuur koken?
- Kapoenen/zeehondjes
Neen, de foeriers op kamp of weekend wel. - Kabouters/(zee)welpen
Neen, de foeriers op kamp of weekend wel. Kabouters en welpen mogen onder begeleiding van de leiding een woudloperskeuken doen. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, maar steeds onder toezicht van de leiding. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja
- Kapoenen/zeehondjes
-
Mogen leden vuur maken?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Neen, kapoenen, zeehondjes, kabouters en (zee)welpen mogen geen vuur maken, laat ze ook nooit alleen bij een vuur. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, de leiding zorgt ervoor dat het in gecontroleerde omstandigheden gebeurt. - Gidsen/(zee)verkenners
Ja, de leiding zorgt ervoor dat het in gecontroleerde omstandigheden kan gebeuren. Spelen met brandende voorwerpen, vuurspuwen en over vuur springen zijn niet-verzekerde activiteiten. - Jins/loodsen
Ja, spelen met brandende voorwerpen, vuurspuwen en over vuur springen zijn verboden activiteiten.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Mogen leden zelf koken op kamp of op weekend?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Niet zelfstandig, maar ze kunnen wel helpen met de voorbereidingen en met de opruim of afwas. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, maar steeds onder toezicht van de leiding. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Leiding
-
Kan ik zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor mijn groep?
Alle leid(st)ers kunnen zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor hun groep. Log in op scoutsengidsenvlaanderen.be, ga naar de verzekeringspagina en klik op Aangevraagde verzekeringen.
Op de volgende pagina zie je een overzicht van alle verzekeringen die aangevraagd werden voor je groep (of voor alle groepen waar jij een actieve functie hebt). Je kan doorklikken om meer details te zien van een aanvraag. -
Waarom krijg ik plots geen Over en Weer meer?
- Kreeg je Over & Weer februari niet en de vorige Over & Weers wel? Informeer dan eens bij je penningmeester of er nog onbetaalde lidgeldfacturen zijn. Want vanaf 1 februari drukken we alleen adresetiketten voor die leiding waarvan het lidgeld betaald is.
- Ook voor mensen met een geblokkeerd adres drukken we nooit etiketten. We blokkeren een adres als De Post ons een zending terugstuurde wegens "verkeerd adres". In de groepsadministratie worden geblokkeerde leden in de homepagina in het paars getoond. De VGA kan het adres aanpassen en dan verdwijnt de blokkering automatisch. Is het adres toch correct? Stuur dan een mail naar secretariaat@scoutsengidsenvlaanderen.be, dan kunnen wij de blokkering verwijderen.
Wil je toch nog graag de ontbrekende O&W onvangen en is er ondertussen al betaald of werd het adres aangepast? Stuur dan een mail naar info@scoutsengidsenvlaanderen.be, we sturen het ontbrekende tijdschrift dan na.
Lichamelijk ongeval
-
Hoe gebeurt de afhandeling van de facturen en andere kosten?
De tussenkomst van Ethias wordt rechtstreeks & uitsluitend met de ouders van slachtoffer geregeld.
Voor de gemakkelijkheid is het handig dat je alle gemaakte kosten bundelt en in 1x indient nadat je bent herstelt.- Dwz, de ouders betalen ZELF eerst alle dokters-, apothekers-, kine- of andere kosten zoals de ziekenhuisfactuur...
- Voordat zij de ouders alle kosten doorsturen naar Ethias gaan ze eerst langs hun eigen mutualiteit.
- Hun eigen mutualiteit zal hen een deel terug betalen en geven de ouders een verschilstaat (= een overzicht van kosten die wel/niet werden terugbetaald).
- Deze verschilstaat en eventueel aangevuld met kassa-ticketjes van de apotheek enzo sturen de ouders op naar Ethias SAMEN met het dossiernummer! De ouders bewaren zelf best een scan of foto van hetgeen ze doorsturen, voor het geval er iets verloren zou gaan.
- Ethias betaalt het saldo uit.
Lidgeld
-
Waarom krijg ik plots geen Over en Weer meer?
- Kreeg je Over & Weer februari niet en de vorige Over & Weers wel? Informeer dan eens bij je penningmeester of er nog onbetaalde lidgeldfacturen zijn. Want vanaf 1 februari drukken we alleen adresetiketten voor die leiding waarvan het lidgeld betaald is.
- Ook voor mensen met een geblokkeerd adres drukken we nooit etiketten. We blokkeren een adres als De Post ons een zending terugstuurde wegens "verkeerd adres". In de groepsadministratie worden geblokkeerde leden in de homepagina in het paars getoond. De VGA kan het adres aanpassen en dan verdwijnt de blokkering automatisch. Is het adres toch correct? Stuur dan een mail naar secretariaat@scoutsengidsenvlaanderen.be, dan kunnen wij de blokkering verwijderen.
Wil je toch nog graag de ontbrekende O&W onvangen en is er ondertussen al betaald of werd het adres aangepast? Stuur dan een mail naar info@scoutsengidsenvlaanderen.be, we sturen het ontbrekende tijdschrift dan na.
-
Wat is een halfjaarlijks lid?
Als iemand na 1 maart aansluit, spreken we van een halfjaarlijks lid. Meer info over het lidgeld vind je hier.
Lokalenpolis
-
De eigenaar van ons kamphuis vraagt een bewijs van de brandverzekering? Welk formulier moet ik dan invullen?
De brandverzekering is in orde via de standaardverzekering (brandpolis lokalen groepen). Wij zullen een verklaring opsturen die je dan aan de eigenaar kan bezorgen.
-
De gemeente vraagt ons om voor de nieuwe lokalen een verzekering tegen brand en andere eventuele schade (niet door ons aangericht) af te sluiten.
De lokalen zijn verzekerd tegen brand tijdens scoutsactiviteiten. Andere schade door jullie aangericht is niet verzekerd. (Brand)schade aangericht door derden (niet-scoutsgroepen) is ook niet verzekerd.
-
De zoveelste keer is er een ruit ingeslagen en de deur ingeklopt. Zijn wij verzekerd voor vandalisme?
Vandalisme is niet verzekerd. Je dient hiervoor klacht in te dienen bij de politie. Glasschade is verzekerd, ook bij vandalisme door derden.
-
Een boom is omgewaaid en op de afsluiting van onze buren terecht gekomen. Zijn wij hiervoor verzekerd?
Neen, enkel schade aan het eigen lokaal is verzekerd. Zulke schade valt onder aansprakelijkheid, zodat er fout in hoofde van een scoutslid moet bewezen zijn.
-
Er is ingebroken in het lokaal en schade aangericht die inmiddels is hersteld. De kosten werden voorgeschoten door de vzw die instaat voor het onderhoud van deze lokalen. Hoe kan ik de terugbetaling op de verzekering van de scouts verhalen?
Er dient aangifte te gebeuren aan Ethias. Zorg ook voor een aangifte bij de politie, gezien dit om een strafbaar feit gaat.
-
Moet er iets gebeuren met de schouwen bij verwarming met hout, dienen deze jaarlijks gereinigd te worden?
Dit staat niet expliciet in de polis opgenomen, echter is voorkomen beter dan genezen. Je kan met zulke reiniging een schouwbrand voorkomen. Denk er dus aan om hier het nodige onderhoud te voorzien (goede huisvader-principe).
-
Ons materiaal ligt opgeslagen in een aparte schuur. Met de eigenaar hebben wij een bruikleenovereenkomst. Is dit gebouw ook verzekerd of zijn enkel onze lokalen verzekerd?
De eigenaar van de schuur moet voor zijn gebouw een brandverzekering afsluiten, het materiaal is wel verzekerd via de lokalenpolis.
-
Voor de organisatie van onze fuif vraagt de stad een bewijs en het polisnummer van de brandverzekering. Is de verzekering van de lokalen hier ook geldig?
Jullie lokaal is verzekerd tegen brand tijdens jullie activiteiten. Indien jullie als scoutsgroep een zaal van de gemeente huren voor de organisatie van een fuif dan is het brandrisico ook verzekerd via de lokalenpolis. Objectieve aansprakelijkheid is echter niet gedekt. Dit is een wettelijke verzekering tegen brand en ontploffing, af te sluiten voor openbare gebouwen. Vaak is de gemeente hier zelf al voor verzekerd voor al hun lokalen die ze verhuren.
-
Wij verhuren onze lokalen, zijn deze dan verzekerd?
Schade aangericht door derden is niet verzekerd door de lokalenpolis. We bieden voor de huurder een aparte polis aan, of je kan eisen dat je huurder zelf een polis afsluit.
Materiaal
-
GSM’s, smartphones en andere (waardevolle / persoonlijke) voorwerpen zijn niet verzekerd. Deze laat je best gewoon thuis!
Wil je toch je GSM of smartphone meenemen? Maak dan VOORAF goede afspraken met je leiding, zodat deze dingen aan het begin van de vergadering of tijdens de activiteiten op een veilige plaats bewaard kunnen worden.
Zo voorkom je ook heel ongemakkelijke situaties als die dure (niet-verzekerde) dingen stuk gaan en vooral onaangename discussies wie de rekening moet betalen! Hetzelfde verhaal voor andere waardevolle voorwerpen zoals een camera, een laptop, een horloge ...
Wil je persoonlijk materiaal toch extra verzekeren dan sluit je best een materiaalverzekering af.
-
Is er een maximum bedrag van toepassing voor persoonlijk materiaal, dat kan verzekerd worden?
Ja, dit bedraagt 2000 euro dat per persoon kan verzekerd worden. Dit omdat we willen vermijden dat er té duur materiaal mee op kamp wordt genomen.
-
Is er een vrijstelling van toepassing voor persoonlijk en/of gehuurd materiaal?
Voor persoonlijk materiaal is er geen vrijstelling van toepassing, behalve voor GSM's, GPS-toestellen en MP3-spelers, waar een vrijstelling van 65 euro voor geldt. Voor groepsmateriaal en materiaal van derden bedraagt de vrijstelling 247,97 euro.
-
Is het mogelijk fietsen te verzekeren?
Ja, fietsen kunnen bijkomend verzekerd worden. Het maximumbedrag bedraagt € 495,97. Je kan een fiets dus voor een maximale nieuwwaarde van € 495,97 verzekeren.
Deze verzekering kan interessant zijn als je op weekend of op kamp gaat met de fiets maar is niet bedoeld voor de wekelijkse scoutsactiviteiten. Toch komen er ongetwijfeld veel leden met de fiets naar je activiteit. Voorzie best een fietsenrek of een fietsenhok om de fietsen in te stallen. Op die manier weten je leden waar ze hun fiets kunnen stallen en voorkom je tevens ook een domino als één van de fietsen niet stabiel blijkt te staan.
-
Is het mogelijk materiaal voor enkele maanden te verzekeren?
Via onze groepspolis kan je materiaal verzekeren voor maximum 1 maand.
-
Kan ik een GPS toestel verzekeren via de materiaalverzekering?
Dit is mogelijk, mits je rekening houdt met een vrijstelling van 65 euro in geval van schade.
-
Kan ik mijn (dure) zonnebril verzekeren als persoonlijk materiaal?
Neen, een zonnebril kan je niet verzekeren via een materiaalverzekering.
Een bril of zonnebril op sterkte wordt wel gewaarborgd binnen de ledenpolis, op voorwaarde dat deze gedragen werd op het ogenblik van het ongeval. We beschouwen die schade als een lichamelijk ongeval (bril = een medisch verlengstuk van je lichaam). Je bril op sterkte is verzekerd tot 250,00 euro.Tip: dure zonnebrillen laat je dus beter thuis van een scoutskamp.
-
Kunnen hulpmiddelen zoals een hoorapparaat, rolstoelen of orthopedisch materiaal verzekerd worden?
NEEN, dit kan niet verzekerd worden via de materiaalverzekering.
-
Stel dat we voor een fuif een geluidsinstallatie huren, kunnen we deze dan extra verzekeren?
Indien de fuif wordt aanzien als scoutsactiviteit kan dit via de tijdelijke materiaalverzekering, via verzekeringen-online op de website aangevraagd worden: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/verzekeringen/alle-verzekeringen/materiaal
Let op! Meestal gaat het bij een fuif over een evenement en geen scoutsactiviteit. In dat geval kan je geen materiaalverzekering bij ons aanvragen.
-
We organiseren een grote fuif met onze scouts. We hebben hiervoor een evenementenverzekering die onze aansprakelijkheid en de lichamelijke ongevallen van onze vrijwilligers dekt. Kan ik ook het materiaal dat voor de fuif wordt gebruikt (geluid) verzekeren
NEEN, dit is niet mogelijk. Een fuif van die grootte en waarvoor een evenementenverzekering is afgesloten, wordt door ons niet aanzien als een scoutsactiviteit. Het materiaal dat voor deze niet-scoutsactiviteit wordt gebruikt kan dan ook niet verzekerd worden via onze materiaalverzekering.
Op kamp
-
Hoelang mag een kamp duren?
- Kapoenen/zeehondjes
Maximum zes dagen - Kabouters/(zee)welpen
Maximum tien dagen - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Maximum twaalf dagen, als het kamp korter is dan tien dagen gaat er veel te veel tijd naar opbouw en afbraak. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Maximum veertien dagen.
- Kapoenen/zeehondjes
-
Hoeveel uren slaap hebben leden per nacht nodig?
- Kapoenen/zeehondjes
Ongeveer tien uur. De leiding bepaalt het slaapuur - Kabouters/(zee)welpen/jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Gemiddeld acht tot negen uur. De leiding bepaalt het slaapuur. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Gemiddeld acht uur. Leden en leiding spreken samen af hoe laat de leden gaan slapen.
- Kapoenen/zeehondjes
-
Moet leiding in dezelfde ruimte slapen als de leden?
- Kapoenen/zeehondjes
Ja, minstens één leid(st)er moet in dezelfde slaapruimte slapen. Zo ben je er snel bij als er een kapoen 's nachts bijvoorbeeld heimwee heeft of naar het toilet moet. - Kabouters/(zee)welpen
Neen, maar leiding moet binnen gehoorsafstand liggen en de leden moeten zonder schrik bij de leiding kunnen geraken. Laat bijvoorbeeld het licht branden in de gang. - Jonggidsen/(zee)verkenners
Neen. De leiding slaapt wel op hetzelfde terrein/lokaal - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Neen
- Kapoenen/zeehondjes
-
Mogen meisjes en jongens in dezelfde ruimte slapen?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/welpen
Ja - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers/gidsen/(zee)verkenners
Ja, maar het moet niet, ook niet voor een gemengde groep. Forceer niets. Vraag ook aan de leden wat ze ervan denken. - Jins/loodsen
Ja, maar het moet niet, ook niet voor een gemengde groep. Forceer niets. Vraag ook aan de leden wat ze ervan denken
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/welpen
-
Welke leden mogen op tentenkamp?
- Kapoenen/zeehondjes en Kabouters/(zee)welpen
Ja, het tentenkamp moet opgesteld zijn voor de leden aankomen er moeten echte wc's zijn , geen HUDO's. De leden moeten ook binnen kunnen spelen. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers/gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja
- Kapoenen/zeehondjes en Kabouters/(zee)welpen
Op tocht
-
Mag er gelift worden?
Leden mogen nooit liften.
Leid(st)ers mogen liften als ze aan onderstaande voorwaarden voldoen:
- minstens per twee;
- evenwichtig verdeeld (zowel onervaren als ervaren leiding, assertief en voorzichtig);
- elkaar op de hoogte houden van plaats, route of gebruikte functie (via sms of app);
- nuchter:
- minstens één iemand meederjkarig;
- volgens de wegcode. Op op- en afritten is het verboden te liften.
-
Mogen leden fietsen op de openbare weg?
- Kapoenen/zeehondjes
Neen - Kabouters/(zee)welpen
Wij raden het ten stelligste af. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers/gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja. Bij beperkte zichtbaarheid dragen alle leden en leiding die tijdens de activiteiten op de weg komen fluorescerend of reflecterend materiaal.
- Kapoenen/zeehondjes
-
Mogen leden zonder leiding 's avonds op tocht?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
- jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
ja, tot 22uur. Als er voldoende controle is en leiding en leden elkaar kunnen bereiken. Voorzie fluohesjes. Tijdens de weekends zijn avonddroppingen langs verharde openbare wegen verboden. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja, als er voldoende controle is en leden en leiding elkaar kunnen bereiken. Voorzie fluohesjes. Tijdens de weekendnachten zijn avond- en nachtdroppingen langs verharde wegen verboden.
-
Mogen leden zonder leiding op de openbare weg?
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
Neen - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers/jins/loodsen
Ja. De deelnemers zijn minimum per twee en ze blijven samen.
- Kapoenen/zeehondjes/kabouters/(zee)welpen
-
Mogen leden zonder leiding overdag op tocht?
- Kapoenen/(zee)hondjes/kabouters/(zee)welpen
Neen, kapoenen, zeehondjes, kabouters en (zee)welpen worden op de openbare weg steeds begeleid. - Jonggidsen/jongverkenners/scheepsmakkers
Ja, als er voldoende controle en de route veilig en verkend is. Leiding en leden elkaar kunnen bereiken. - Gidsen/(zee)verkenners/jins/loodsen
Ja, als er voldoende controle is en de route veilig en verkend is. leiding en leden elkaar kunnen bereiken.
- Kapoenen/(zee)hondjes/kabouters/(zee)welpen
Rechtsbijstand
-
Stel: één van de leiding gaat met de takkas lopen. Kunnen we dan ook op de dekking rechtsbijstand rekenen om het geld terug te vorderen via de rechtbank?
Neen, conflicten tussen leden of leiding onderling is niet gedekt. Dit omdat de verzekeraar dan zowel de kant van de aanklager als van de verdediging op zich moet nemen, wat tot belangenvermenging leidt.
-
Wat wil de term rechtsbijstand zeggen?
Soms leidt een verzekeringsgeval tot discussie tussen schadelijder en mogelijke verantwoordelijke, bv. de aansprakelijkheid wordt betwist. Het is dan de rechtbank die de knoop doorhakt. De juridische kosten (advocaat) worden bij een verzekerd schadedossier, meestal via de ledenpolis terugbetaald. Dit noemt men dan de dekking "rechtsbijstand".
Speeltoestellen
-
Is een terrein zonder speeltoestellen ook een speelterrein?
Neen, hierover is het KB zeer duidelijk.
Er moet minstens één speeltoestel aanwezig zijn om van een terrein een speelterrein te maken. -
Moet de uitbater ook de kosten op zich nemen van het laten veilig maken van het speelterrein?
Indien de uitbater tevens de eigenaar is dan moet hij inderdaad zelf de kosten dragen van het veilig maken van zijn speelterrein.
In het geval de uitbater geen eigenaar is dan is het contract tussen de eigenaar en de uitbater bepalend. -
Valt onze gesjorde schommel ook onder dit KB?
Neen!
In teamverband gebouwde speeltoestellen voor scouting zijn te vergelijken met de speeltoestellen die op bouwspeelplaatsen worden gebouwd.
Als het doel is de speeltoestellen gezamenlijk (en onder toezicht!) te bouwen, er even mee te spelen (voor een dag of een weekend) en daarna weer af te breken, dan vallen deze speeltoestellen niet onder de werking van het KB! -
Wanneer moeten we een risicoanalyse opstellen?
Alle toestellen die gekeurd zijn volgens de Europese Normen (EN) moeten geen risicoanalyse ondergaan voor de desbetreffende gevaarsaspecten. Alle andere speeltoestellen moeten wel een risicoanalyse ondergaan.
Er zijn geen Europese Normen voor speelterreinen. Dat wil dus zeggen dat de uitbater altijd een risicoanalyse van het speelterrein moet maken. Dus ook een speelterrein met speeltoestellen die allemaal voldoen aan de EN, moet een risicoanalyse ondergaan. -
Wanneer moeten we een risicoanalyse uitvoeren?
De uitbater hoeft slechts één risicoanalyse uit te voeren. Het moet dus niet jaarlijks worden herhaald. Tijdens de periodieke controle wordt wel verondersteld een update van deze risicoanalyse te doen.
Indien echter nieuwe toestellen worden geplaatst, een nieuwe lay-out ontstaat, ingrijpende wijzigingen gebeuren (terrein, toestel, type uitbating), dan moet de uitbater een aangepaste risicoanalyse uitvoeren.
-
Wat is een alfanumerieke identificatie?
Ieder toestel moet voorzien zijn van een identificatie onder de vorm van letters en/of cijfers. Zoals:
- 1,2,3,4,5 of A,B,C,D;
- of S1,S2,S3,G1,G2;
- of iets dergelijks.
-
Welke informatie moeten we voorzien op ons speelterrein?
Er zijn 3 soorten bordjes mogelijk op speelterreinen:
- Bordjes met naam en adres van de uitbater (verplicht!)
- De alfanumerieke identificatie van de speeltoestellen (verplicht!)
- Bordjes met reglementen, algemeen advies en informatie
Een bord met "gebruik op eigen risico" of iets dergelijks is NIET toegestaan.
Takwerking
-
Mag ik als leid(st)er een medische handeling uitvoeren bij leden?
Neen dat mag niet, tenzij je medische geschoold bent. Soms hebben leden hulp nodig bij het sonderen, insulineprikjes zetten,… Ouders die dit normaal voor hun kind doen, geven de leiding daarvoor soms (schriftelijk) toestemming. Ook met deze toestemming ben je hier als leid(st)er niet voor bevoegd en dus aansprakelijk wanneer iets fout loopt! Je kan hier best met ouders op zoek gaan naar oplossingen voor het probleem, bvb. thuisverpleging aanvragen op je weekend of kampplaats.
-
Mag ik als leid(st)er medicatie tegen pijn of koorts geven?
Neen dat mag niet, tenzij je een arts bent. Enkel dokters kunnen na onderzoek een behandeling voorschrijven. Wie toch iets toedient aan een kind is daarvoor verantwoordelijk, ook als de gegeven medicatie vrij verkrijgbaar is bij de apotheker! Homeopathie en placebo’s zijn wel toegestaan. Omdat we inzien dat het voor kleine pijntjes en ongemakken niet altijd zinvol is om naar dokter te gaan, stellen we de vernieuwde medische fiche voor (meer info op onze website). Hiermee geeft een ouder of voogd expliciet de toestemming aan de leiding om een pijn of koortswerend middel te geven. Bij twijfel raadpleeg je best een dokter of eventueel een apotheker. Het opzoeken van ziekenhuizen en dokters is alvast een aandachtspuntje voor tijdens de kampvoorbereiding.
-
Mag ik als leid(st)er voorgeschreven medicatie toedienen?
Ja dat mag, op voorwaarde dat je een medische fiche hebt waar ouder of voogd dit hebben ingevuld en ondertekend. Meer info over medische fiches (en een voorbeeld) vind je op onze website. Weet wel dat je wettelijk geen medicatie mag geven, maar dat ouders op deze manier verantwoordelijk blijven voor wat hun kind inneemt. In principe moeten ouders hiervoor een doktersattest hebben en geven ze zelf de medicatie mee.
-
Wat zit er in onze EHBO koffer?
In geen geval medicatie, want die mag je niet geven! (zie hierboven) Het ontsmetten van wonden mag wel altijd. Er zijn nieuwe richtlijnen die aanraden om vooral met water de wonde proper te maken i.p.v. met ontsmettingsmiddel, maar nood breekt soms wet en ontsmettingsmiddel is dus niet verboden. Meer info en een inhoudlijst vind je op jeugdrodekruis.be bij de "eerstehulprugzak".
Thema's
-
Wat is een thema?
Thema's zijn onderwerpen die we als Scouts en Gidsen Vlaanderen extra in de verf willen zetten. Een overzicht kan je hier vinden.
Tijdelijke autoverzekering
-
Kunnen we een aanhangwagen verzekeren?
Ja! Een aanhangwagen wordt gratis mee verzekerd bij het trekkend voertuig.
Voorwaarde hiervoor is dat de aanhangwagen samen met het voertuig getoond wordt bij het Ethiaskantoor én dat de aanhangwagen vermeld wordt op het expertiseverslag. -
Loopt de eigenaar van de geleende auto dan geen enkel risico als wij iets met zijn wagen zouden voorhebben?
Toch wel. In geval van schade kan de verzekeraar van de eigenaar beslissen om zijn bonus malus op te trekken, waardoor hij voortaan een hogere premie zal moeten betalen. Wijs de eigenaar steeds op zulk risico, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan!
-
Voor onze vlottentocht laden we alle materiaal in de (verzekerde) auto van de leiding. De auto raakt beschadigd door de overhangende takken van het bos waar we eerst doorrijden en vervolgens valt er bij het uitladen een ijzeren ton tegen de deur.
Schade veroorzaakt tijdens het laden en lossen is niet verzekerd, evenmin gebruiksschade, dwz schade veroorzaakt tijdens bijvoorbeeld een spel of moedwillige schade, bijvoorbeeld tijdens het rijden in een bos met schade door takken en dergelijke (voorzienbare schade).
-
We lenen de auto van één van de ouders om mee naar het kamp te rijden. Moeten we hier iets regelen van verzekering?
Ja, het is aangewezen om deze auto tijdelijk omnium te verzekeren. Dit kan je online aanvragen. Indien de eigenaar al een omniumverzekering heeft met vrijstelling, kan je de auto nog extra verzekeren voor deze vrijstelling. Zo hoeft in geval van schade de eigenaar de vrijstelling niet zelf te betalen. OPGELET: Voor buitenlandse kampen: check ook de auto-reisbijstand, dwz als de auto niet meer kan rijden, dat hij gerepatrieerd (terug thuis of in de garage) geraakt via de resibijstandsverzekering.
Tijdelijke verzekering
-
Een verzekeraar vertelde ons dat een gewone familiale verzekering voor niet-scouts als foerier niet zal volstaan omdat een scoutskamp een verhoogd risico inhoudt. Moeten wij deze mensen dan als lid inschrijven?
Personen die deelnemen aan een kamp dienen inderdaad verzekerd te worden tijdens deze scoutsactiviteit. Foeriers (helpers) kunnen tijdelijk verzekerd worden.
-
Enkele leden van het oudercomité wensen we enkel in te schrijven als lid, maar deze moeten geen verzekering hebben (hebben ze zelf al). Is het dan mogelijk om deze personen enkel op onze ledenlijst aan te vullen, zonder dat we daarvoor betalen?
Je kan ze niet op een lijst zetten zonder te betalen. Indien ze op de lijst staan worden ze ook aangerekend.
-
Geldt een tijdelijke verzekering ook voor mensen (niet aangeslotenen) die mee op kamp gaan om het 'lid of leiding zijn' op kamp uit te proberen?
Neen, deze mensen worden dan als gewoon lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekerd. Afhankelijk van het tijdstip betalen zij jaarlijks of half jaarlijks lidgeld.
-
Hoe verzeker ik HO-medewerkers (van gouwen en ploegen) die geen lid (meer) zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen?
Zorg dat al je HO-medewerkers zijn verzekerd!
De HO-organisatie heeft een verzekering eenmalige activiteit afgesloten voor alle HO-medewerkers van HO, gouwen en ploegen, die geen lid meer zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Mail naam + voornaam + volledig adres + geboortedatum door naar verzekeringen@scoutsengidsenvlaanderen.be
-
Ik heb het online-formulier ingevuld voor de tijdelijke verzekering, hoe wordt de betaling geregeld?
De FV (financieel verantwoordelijke) van je groep krijgt een betalingsmail toegestuurd.
-
Kun je buitenlandse kinderen verzekeren met de tijdelijke verzekering voor een kamp?
Ja, uitzonderlijk mogelijk. Vermeld het buitenlandse adres bij je online aanvraag en informeer bij de ouders naar hun ziekteverzekering. De ledenpolis voorziet de terugbetaling van de medische kosten ten gevolge van een ongeval, na tussenkomst van de mutualiteit.
-
Moet ik een vriendin die mee helpt met leiding geven op kamp, verzekeren met de tijdelijke verzekering?
Neen, deze persoon schrijf je in als (half) jaarlijks lid.
-
Moet je foeriers, die bijv. KSA-lid zijn, nog extra verzekeren?
Ook voor hen neem je (best) een tijdelijke verzekering. Ze nemen immers deel aan een scoutsactiviteit en niet aan een KSA activiteit.
-
Oud-leden van onze groep hebben enkele dagen hun activiteiten bij ons op kamp. Moeten wij deze dan nog verzekeren?
Indien deze leden bij VOSOG ingeschreven staan (en daar dus zijn verzekerd) is dit niet meer nodig, gezien de organisatie van en voor oud-scouts is.
-
Tijdens de examen- en blokperiode kan een deel van de leiding niet komen en geeft een vriendin mee leiding. Is zij verzekerd omdat ze vervang-leiding is?
Je vriendin is enkel verzekerd als ze lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen, lid van je eigen groep of via een andere scouts- en gidsengroep! Alle anderen zijn niet-leden en verzeker je best via een tijdelijke verzekering niet-leden!
-
Wat is de minimum leeftijd van een foerier?
De minimum leeftijd voor een foerier is 16 jaar.
-
Wij nemen een foerier mee die aangesloten is bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, maar niet bij onze groep. Is hij dan ook verzekerd op kamp of moeten wij deze extra verzekeren?
Deze foerier is verzekerd op jullie kamp.
Verzekeringen
-
Waar vind ik info omtrent verzekeringen?
Alle documentatie over verzekeren kan je hier doorlezen.
Vorming in scouting
-
Annuleringsvoorwaarden meerdaagse cursus
Wil je je uitschrijven voor een cursus? Doe dit dan via de link in de inschrijvingsmail of via het evenement op de evenementenmodule.
- Bij tijdige annulatie wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald op jouw rekeningnummer.
- Bij annulatie korter dan 7 dagen voor de start van de cursus worden er 12,50 € administratiekosten afgehouden. Bij weekends bedragen deze administratiekosten 6,25 euro.
- Als je niet komt opdagen zonder annulatie, betaal je het volledige inschrijvingsgeld: geen terugbetaling.
-
Hoe krijg je je Bewijs van Deelname aan Herfstontmoeting?
Er zijn 3 voorwaarden om het bewijs van deelname te ontvangen:
- je bent ten laatste op de maandag voor Herfstontmoeting (23u59'59") online ingeschreven en je hebt betaald.
- de bevestigingsmail (van die inschrijving) of je lidkaart wordt (ten laatste) op vrijdagavond van het Herfstontmoetingsweekend gescand, aan de ingang van Herfstontmoeting,
- Gedrag dat haaks staat op de HO-leefregels is alsnog een reden voor het inhouden van het Bewijs van Deelname aan Herfstontmoeting (uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de betrokken deelnemer of medewerker).
Na Herfstontmoeting ontvang je het deelnamebewijs per mail (op het mailadres dat je gebruikt bij je inschrijving)
-
Hoe zit dat nu met dat traject Hoofdanimator? Moet ik eerst het basisweekend volgen? Of eerst Gilwell...
Het traject hoofdanimator kan je op verschillende manier doorlopen. De volgorde van wat je eerst doet is van geen belang. Als je graag een attest hoofdanimator wil behalen, moet je het basisweekend doen, in combinatie met Gilwell. In de kavo-tool koppelen we je enkel aan Basisweekend.
-
Ik ben leerkracht, ik studeer sociaal werk of pedagogie. Ik liep stage in een leefgroep of ging op stage hier of daar. Mag ik een bepaalde cursus niet overslaan?
NEE, Een aantal jaren geleden zijn de toelatingsvoorwaarden voor al onze cursussen vereenvoudigd. Om de kwaliteit te bewaken, kunnen en willen wij hier niet van afwijken. We willen iedereen gelijk behandelen en dezelfde kennis meegeven. Dit zou ook niet eerlijk zijn voor andere deelnemers die zich wel met de voorwaarden in orde stellen. Bovendien gaan wij op bepaalde cursussen (zoals instructeurscursus) ervan uit dat je een bepaalde basis achter de kiezen hebt. Elke uitzondering gaan bekijken zou ons ook ver ons doel afleiden.
-
Ik heb mij verkeerd ingeschreven of Ik kan niet meer mee op cursus, aan wie moet ik dat laten weten?
Je kan jezelf uitschrijven via de inschrijvingslink die je in je mailbox kreeg. Tot enkele weken voor de cursus krijg je al je inschrijvingsgeld terug. Daarna wordt er een administratieve kost afgehouden. Lukt het niet om te annuleren? Stuur een mailtje naar vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be
-
Ik sta al X jaar in leiding, krijg ik mijn attest (hoofd-)animator?
Dat is een fabeltje. Wat er wel vaak gebeurt: In enkele gemeentes worden voor de subsidies een aantal jaren leidingervaring gelijk gesteld aan het hebben van een attest (hoofd-)animator in het jeugdwerk. Dit betekent echter niet dat je jezelf ook effectief (hoofd-)animator in het jeugdwerk mag noemen. Aan deze gelijkschakeling voor de subsidies is dan ook geen attest verbonden. Dat is een toegift die sommige gemeentes doen om groepen met ervaren leiding te belonen. Maar je kan hierdoor geen aanspraak maken op een attest.
-
Mag ik alleen maar cursus volgen als ik nog actief in leiding sta?
Om in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je ingeschreven zijn en je lidgeld betaald hebben. Liefst sta je nog actief in leiding, maar als je graag jouw Gilwellkralen verdient, of graag cursus wil geven, is het uiteraard geen probleem dat je nog op cursus komt als niet-actieve leiding.
-
Moet ik eerst een animatorattest behalen, voor ik hoofdanimator kan worden?
Nee, iedereen mag op Gilwell, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 20 jaar oud zijn , of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell vertrekt. Als je voor een attest hoofdanimator gaat, zal de kavotool je echter wel vragen om een portfolio op te laden waarin je aantoont dat je de competenties van animator verworven hebt.
-
Mogen jins mee op animatorcursus?
Ja, jins mogen mee op animatorcursus Ze hoeven niet tijdens hun jinjaar stage te doen, dit kunnen ze ook doen tijdens het eerste jaar dat ze leiding zijn. Jins kunnen pas naar het evaluatiemoment van zodra ze leiding geworden zijn.
-
Terugbetaling vorming via je gemeente
Met je bewijs van deelname kan je in je gemeente (een deel van) je inschrijvingsgeld terugvragen. Elke gemeente heeft rond deze vormingssubsidies andere regels. Wil je weten hoeveel jouw gemeente terugbetaalt en wat de voorwaarden zijn? Dankzij onderstaand kaartje van de VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) krijg je een overzicht van alle Vlaamse gemeentes.
-
Waarom kan ik alleen mezelf inschrijven en niet iemand anders?
Regelmatig worden er mensen verplicht door hun groepsleiding om op cursus te gaan voor de subsidies. Omdat deze mensen geen zin hebben om cursus te gaan, werkt dit heel demotiverend op de andere deelnemers en de begeleiding. Omdat we willen dat op cursus gaan een bewuste en positieve keuze is, kan je enkel maar jezelf inschrijven.
-
Waarom mogen er maar maximum 2 van dezelfde groep in één cursusgroepje? Of mag er maar een beperkt aantal mensen van één groep mee op één cursus?
Uitwisseling is een essentieel onderdeel van onze cursussen en je kan nu eenmaal niet veel nieuws leren van mensen uit jouw eigen groep. Daarnaast is het voor andere deelnemers niet leuk als er meerdere mensen elkaar al kennen in eenzelfde groepje. . Daarenboven hebben we in het verleden regelmatig problemen gehad met te grote delegaties van eenzelfde groep.
-
Waarom wordt mijn bankrekeningnummer gevraagd als ik inschrijf?
Moest je om een of andere reden (ziekte, sterfgeval, verlof ingetrokken,…) toch niet mee op cursus kunnen, dan moeten wij uiteraard jouw inschrijvingsgeld kunnen terugstorten.
-
Wat is een Bewijs van Deelname?
- Het is een bewijs dat je hebt deelgenomen aan een "vormend evenement".
- Dit bewijs wordt afgeleverd door de organisator van het evenement, onder bepaalde voorwaarden (zie verder).
- In sommige steden en gemeenten kun je, na voorleggen van je bewijs van deelname, je inschrijvingsgeld van Herfstontmoeting (geheel of gedeeltelijk) terugbetaald krijgen. Informeer voor het bedrag bij je plaatselijke jeugddienst.