• Kan ik zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor mijn groep?

Alle leid(st)ers kunnen zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor hun groep. Log in op scoutsengidsenvlaanderen.be, ga naar de verzekeringspagina en klik op Aangevraagde verzekeringen.
    Op de volgende pagina zie je een overzicht van alle verzekeringen die aangevraagd werden voor je groep (of voor alle groepen waar jij een actieve functie hebt). Je kan doorklikken om meer details te zien van een aanvraag.

• Waarom is het risico "ziekte" niet verzekerd?

Ziekte is een toestand die je overal kan overkomen, thuis, op school, maar helaas ook wel eens op kamp. Toch heeft dit niets met de scoutsactiviteit op zich te maken. We verzekeren de risico's die verbonden zijn aan de scoutsactiviteiten, ziekte hoort hier niet bij. Ziekte is verzekerd in de privésfeer, via de mutualiteit en evt. de hospitalisatieverzekering van de ouders.

• Waarvoor zijn we standaard verzekerd?

- Alle (tijdelijk verzekerde) leden zijn verzekerd tijdens scoutsactiviteiten in binnen- en buitenland. - De ledenpolis voorziet de terugbetaling van de medische kosten ten gevolge van een ongeval, na tussenkomst van de mutualiteit. - Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid krijgen werkende leden een dagvergoeding als compensatie van het loonverlies. - Bij definitieve invaliditeit krijgen, ook de leden zonder inkomen, een eenmalige uitkering, afhankelijk van de invaliditeitsgraad. - Burgerlijke aansprakelijkheid (definitie - zie hierna) - Rechtsbijstand (definitie - zie hierna) - Lokalen: Brand-, storm-, hagel-, waterschade, schade ten gevolge van natuurrampen. - Eigenaarrisico: de groep of de vzw, opgericht in functie van de groep - Gebruikersrisico: alle groepen aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen.

• Wat betekent de term "goede huisvader-principe"?

Het principe van de goede huisvader betekent dat men zich gedraagt als een normaal vooruitziend en zorgvuldig persoon (de zgn. goede huisvader of bonus pater familias). ‘Vooruitziend’ betekent dat men in redelijkheid zich de nadelige gevolgen van zijn handelen probeert in te beelden, m.a.w. dat men deze probeert te voorzien. Zorgvuldig’ betekent dat men deze nadelige gevolgen probeert te voorkomen door de gepaste voorzorgsmaatregelen te nemen.

• Wat is een "ongeval"?

Een ongeval is een plotse gebeurtenis die leidt tot een lichamelijk letsel(schaafwond, verstuiking, …). Zonnebrand is bv. geen ongeval omdat dit geen plots gebeurtenis is. Een brandwonde door een genster van het kampvuur is wel een ongeval.

• Wat met kinderen die eerst een tweetal keer komen "oefenen" en daarna pas aangesloten worden. Zijn zij tijdens die eerste activiteiten ook verzekerd?

Nieuwe leden zijn verzekerd tijdens de eerste en tweede vergadering. Na de tweede vergadering wordt naam, adres, geboortedatum en tak (via de groepsadministratie) doorgegeven aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Gebeurt er een ongeval tijdens die eerste of tweede vergadering, dan sluit je op dat moment de betrokken persoon aan als lid en handel je het schadedossier af zoals bij gewone leden.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Eenmalige activiteit

Evenementen verzekering

Internationaal

• Is de gewone verzekering voor leden voldoende voor een buitenlands kamp?

Ja hoor, leden die hun lidgeld betaald hebben zijn automatisch verzekerd buiten onze landsgrenzen. Let wel, dit is beperkt tot de landen van Europa. Dezelfde regels gelden hier t.o.v. een kamp in België. In sommige gevallen is deze verzekering misschien niet voldoende en kan je een extra verzekering afsluiten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Informatie over de ziekteverzekering voor een reis naar het buitenland kan je best opvragen bij het ziekenfonds waarbij je leden/leiding aangesloten zijn, want dit is niet gelijk voor alle ziekenfondsen. Tegenwoordig kan je al deze informatie makkelijk terugvinden op het internet.

Kamp

Leiding

• Kan ik zien welke verzekeringen er werden aangevraagd voor mijn groep?

Lichamelijk ongeval

• Hoe gebeurt de afhandeling van de facturen?

De ouders betalen alle onkosten aan de dokter of apotheker, de facturen van het ziekenhuis worden naar hen thuis gestuurd. Eerst dienen zij langs te gaan bij de mutualiteit om daar al een deel terugbetaald te krijgen. Vervolgens sturen zij alles door aan Ethias, die het saldo zullen uitbetalen.

Lokalenpolis

Rechtsbijstand