Focus

FOCUS is het nieuwste vormingsbroertje, op maat gemaakt voor ervaren scouts- en gidsenleiding met zin om op avontuurlijke wijze ontzettend veel bij te leren over onderwerpen die niet standaard aan bod komen tijdens de andere cursus. Een uitdagende vierdaagse waarna je als leider door een roze bril kijkt.

Wat komt er aan bod?

Kamp en weekend

“Weet je nog dat kamp toen …” Wil jij er voor zorgen dat jouw leden over 10 jaar nog over jouw zotte kamp ideeën spreken? Wil je weten hoe je alle activiteiten van het jaar aan elkaar rijgt met een inventieve rode draad? Hoe hou je givers en 3 uur geboeid met een activiteit? Dan ben je hier op de juiste plaats. Kampen, weekends, rode draden, brainstormen en creativiteit, expressie en grote spelen. Ze komen hier allemaal aan bod!

Alledaagse uitdaging

Leiding zijn is zoals brandweerman zijn, soms letterlijk als je jong-givers het bos in brand steken. En soms moet je andere brandjes blussen. Ouders die gesust moeten worden, of een vervelende situatie die de sfeer bedrukt tussen de leden. Hier leer je bedreven omgaan met de moeilijkste situaties en andere minder evidente dingen waar je als leiding elke dag mee in aanraking komt.

Tocht en scouteske technieken

Scouting da’s … op avontuur gaan natuurlijk. Op tocht met en zonder kaart, dropping, sjorren, woudloperskeuken, zorg voor materiaal, enz Maar hoe ga ik daar nu weer mee aan de slag met mijn leden? Schaaf jezelf technisch wat bij en ontdek hoe we scouteske technieken niet alleen gebruiken om leden iets nieuw te leren, maar ook om je groep hechter te maken.

Takwerking en leefwereld

Weet jij waarom de meeste takken 3 jaren zijn? Wat een jin onderscheidt van een giver? Hoe ziet de leefwereld van kapoenen eruit? Wat houdt een giver bezig? Wat is het nut van patrouilles? Kom het hier te weten. En ontdek hoe je je leden kan laten groeien, hun grenzen laten verleggen en hen kan laten ontplooien.

Ik als leiding

Waarom ben ik leiding? Eum... omdat ik anders moest stoppen met de scouts zeker? Maar waarom sta je daar echt, wat maakt dat je elk weekend vol enthousiasme op de scouts of gidsen staat. En hoe? Ben jij de strenge leider die het beste uit zijn leden wil halen of de nonchalante spring in ’t veld? Een echte vriend waarbij givers kunnen komen uithuilen of een durver die jonggivers uitdaagt? Waar ben jij goed in als leider en hoe kan je nog straffer worden? Daar gaat het over.

Kijk op scouting

Ooit al eens van speelvelden of basispijlers gehoord? Nee? Geen probleem. Hier ontdek je wat scouts tot scouts maakt. Waarom we inzetten op ontdekken door te proberen en hoe je tradities en rituelen (totemisatie, belofte…) gebruikt om een scouts- of gidsengroep te versterken.

Voor wie?

Ervaren leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen (liefst 2 jaar in leiding)

Wat kost dat?

Je volgt FOCUS voor 63 euro. Na de cursus krijg je een deelnamebewijs. Daarmee krijg je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terug van je gemeente. (Meer info)

Waar?

FOCUS gaat door op één van onze Hopper jeugdverblijven: binnen en in volpension.

Attest?

Met deze cursus behaal je geen attest.

Inschrijven?

Via de evenementenmodule.

Vragen?

Stuur een mailtje naar vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be of bel even op 03 231 16 20