Domeinnamen

De echte eigenaar van je domeinnaam

Door scoutsgroep.be merken we dat heel wat groepen geen eigenaar zijn van hun domeinnaam. In het beste geval is een oud-lid van de groep eigenaar. Maar soms is de domeinnaam nog altijd eigendom van de persoon van wie de groep de naam ooit kocht, hoewel dat niet toegelaten is.

Daardoor komen heel wat groepen in de problemen op het moment dat ze hun domeinnaam willen verhuizen. Daarvoor heb je namelijk toestemming nodig van de geregistreerde eigenaar. En in veel gevallen heeft niemand in de groep nog de juiste contactgegevens (e-mailadres,...) van die eigenaar.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het eerste deel van een webadres.  Bijvoorbeeld voor het adres http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/over-ons is scoutsengidsenvlaanderen.be de domeinnaam waarvan jouw groep eigenaar zou moeten zijn.

De registratie van je domeinnaam kan je vergelijken met het kadaster dat je kan inkijken bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente. Je kan daar opvragen welke percelen grond (domeinnamen) er zijn, wie de rechtmatige eigenaar is en wat de exacte locatie is. Eens je dat weet kan je hem makkelijk gaan bezoeken.

Je website is dan het huis dat je op dat stukje grond zet en naar eigen kleur en smaak kan inrichten.

Hoe weet ik wie de eigenaar is van mijn domein?

De enige manier om dat te checken is:

1: Surf naar http://www.dnsbelgium.be/nl/domeinnaam/beschikbaarheid Vul daar je domeinnaam in.

2: Klik verder op WHOIS. Ga daarna akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden.

3: Kijk nu in de details van je domeinnaam naar het onderdeel: Domeinnaamhouder

Dat is de persoon of de organisatie die de wettelijk eigenaar is van je website. Dat is in het beste geval een organisatie zoals bijvoorbeeld de vzw van je groep of Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. Het mag ook iemand zijn die je kent, die actief is de groep en die mag handelen in naam van de groep.

De gegevens zoals het adres en zeker het e-mailadres moeten correct en actief zijn. Nog belangrijker dan de naam is het e-mailadres dat hier staat. Dat moet een e-mailadres zijn waar je als groep niet enkel nu maar ook in de toekomst toegang tot hebt.

Je mag ook nooit een e-mailadres opgeven dat de geregistreerde domeinnaam bevat (bv info@scoutsX.be).  Want als er iets mis is met je domeinnaam, dan werkt dat e-mailadres ook niet meer.

Wat mag er zeker niet staan?

De domeinnaamhouder moet altijd iemand zijn die je persoonlijk kent en die verbonden is met de groep of de vzw.

Wat moeten we doen als dat niet correct is?

Dan moet je contact opnemen met de “Technische contactpersoon van de registrar”. Zij zijn wettelijk verplicht om dit onmiddellijk aan te passen. Normaal gebeurt dat ook zonder meerkost.

Wat als men dit niet onmiddellijk wil aanpassen ?

Als het niet onmiddellijk wordt aangepast, neem dan contact op met dns@scoutsengidsenvlaanderen.be.  Dan kunnen wij je helpen.

De richtlijnen van DNS -- Domein Naam Systeem -- Belgium zijn hierin namelijk heel duidelijk. Elke registrar is verplicht om dat onmiddellijk aan te passen zolang je kan aantonen dat je de huidige eigenaar bent. Zelfs onbetaalde facturen bij je registrar mogen geen reden zijn om de transfer tegen te houden.

Welk gegevens moeten we opgeven als nieuwe domeinnaamhouder ?

Als groep kan je kiezen wie je als eigenaar opgeeft, maar wij raden aan om een e-mailadres van de vzw van de groep zelf op te geven.

Dat e-mailadres mag uiteraard niet info@jedomeinnaam.be zijn, want als dat niet werkt, kan je ook de eigenaar niet contacteren.

Je kan er ook voor kiezen om <groepsnummer>@groep.scoutsengidsenvlaanderen.be op te geven. Dus voor bijvoorbeeld A3164G wordt het e-mail adres A3164G@groep.scoutsengidsenvlaanderen.beDat e-mailadres hebben we speciaal voor elke groep aangemaakt. Mails naar dat adres worden automatisch door de Groepsadministratie aan het Adres Briefwisseling bezorgd.

Door de gegevens in de Groepsadministratie beschikt Scouts en Gidsen Vlaanderen continue over de juiste namen, e-mailadressen en telefoonnummers van de leiding in jullie groep. Op die manier willen we alle domeinnamen beschermen en nieuwe groepsleiding administratief ondersteunen. Zo kunnen zij er voor zorgen dat de groep niet enkel nu maar ook in de toekomst over zijn domeinnaam kan beschikken.

Wij zijn niet van plan onze domeinnaam te verhuizen

Door de eigenaar van jullie domeinnaam te laten wijzigen, verandert er niets aan de manier waarop je website werkt. Dit is een puur administratief/technisch verhaal om de eigendomsrechten van je groep te vrijwaren.

Waar je website draait, wie je domeinnaam beheert en e-mail terechtkomt, staat daar dus los van.
(Zie ook “Wat is een domeinnaam?” )