Erascouts: word even scoutsleid(st)er in het buitenland

Brecht Van Der Schueren, jonggiverleider bij Scouts Sint-Aloysius uit Aalst ging op Erasmus naar Grenoble en hoorde over Erascouts. Dat brengt scouts en gidsen in contact met lokale groepen tijdens een uitwisselingsproject of internationale stage.

Brecht: Al snel stond ik in leiding bij Les Pionniers-Caravelles, de givers dus. Ik organiseerde er samen met mijn medeleid(st)ers vergaderingen en ging op een soort mini-Herfstontmoeting in Isère.

Achteraf gezien een geweldig avontuur én een absolute aanrader waarvoor ik graag andere scouts en gidsen warm wil maken. Daarom: drie redenen om Erascouts gewoon te doen.

Scouting laat je toe om je gastland honderd procent te beleven. Ik kon ontsnappen uit de "Erasmus-bubbel" waar buitenlandse studenten onderling samentroepen en comfortabel in het Engels keuvelen. Ik dompelde mezelf onder in het echte Frankrijk. Dit heeft mijn kennis van het Frans - de reden waarvoor ik überhaupt op Erasmus was vertrokken - een stevige boost gegeven.

Erascouts laat je toe om jezelf heruit te vinden als leid(st)er en onbetreden paden te bewandelen. Het is een laboratorium waar je in een uitdagende omgeving kan experimenteren met de rol die je opneemt in groep.

Ten slotte ook de warmte en steun die ik vanaf dag één gekregen heb van die grote scoutsfamilie. Ik had onmiddellijk een toevluchtsoord in Grenoble, een onbekende stad. Ik kon bij hen terecht voor alles, ook voor zaken die weinig met scouting te maken hadden.

Kortom, Erascouts was vooral een vruchtbare kruisbestuiving tussen twee verschillende scoutswerelden. Ik heb dankbaar inspiratie opgedaan door met grote ogen te kijken naar scouting à la française. Anderzijds zal ik in Grenoble herinnerd worden doordat ik hen "les jeux belges" bijgebracht heb. Hun deur zal altijd openstaan en ik kreeg een warme uitnodiging voor hun kamp deze zomer.

Je bent leid(st)er en gaat als Erasmusstudent in het buitenland studeren? Dankzij ploeg Internationaal moet je dat scoutsgevoel niet missen. Erascouts brengt je in contact met een lokale scoutsgroep die je tijdens je verblijf in het buitenland kan opvangen. Een unieke ervaring en een unieke kans om nieuwe mensen te leren kennen!

Klinkt dat als muziek in je oren? Mail dan je gegevens naar internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Getuigenissen

Lie Heymans (25) - Edegem - vier maanden jonggiverleidster in Zweden

Ik was op Erasmus in Zweden en zocht een manier af en toe uit de `Erasmusbubble` te kunnen ontsnappen. Door mij aan te sluiten bij de Karlsrogroep heb ik het echte Zweden leren kennen en ontdekte ik aspecten van het Zweedse leven die ik anders nooit gezien zou hebben. In Zweden gaat scouting er een pak serieuzer aan toe dan in Vlaanderen. Elke vergadering heeft een thema (EHBO, planten herkennen, knopen leggen, ...) en hoewel ze het natuurlijk wel spelenderwijs aanpakken,
wordt er echt wel les gegeven op die momenten. Tijdens mijn laatste vergadering heb ik met mijn gasten `De weerwolven van Wakkerdam` gespeeld, het spel is inmiddels een klassieker geworden in mijn Zweedse groep. Omgekeerd leerden ze me een keer `vuurkubb` spelen: een brandend kubbspel!

Stijn Cuypers (24) - Berlaar - half jaar gastleider

Als jinleider hebben wij een half jaar Charlotte González Frías, zelf actief leidster bij Les Guides in Wallonie, ontvangen in onze groep. Dat was een heel aangename aanvulling en uitwisseling, zowel voor haar als voor ons. Het is plezant en leerrijk om te ontdekken hoe scouts aan de andere kant van het land gebeurt. Charlotte woont nu terug in Wallonie, maar in ons hart leeft ze nog voort in onze groep. Ze heeft er een vriend aan overgehouden uit onze groep, waardoor ze regelmatig nog eens binnenspringt bij ons op de scouts. Ze was als het ware volledig geïntegreerd in onze groep, de taal van scouting is universeel.