Internationale kampen: een volledige internationale scoutservaring

Je tent naast de Zweedse scouts zetten, ontbijten met Columbianen en samen met Amerikanen een bosspel spelen. Dat en nog veel meer beleef je tijdens een internationaal kamp of Jamboree.

Jamboree, wasda?

Een groot internationaal kamp waarop scouts en gidsen van over heel de wereld samenkomen. Het is bijgevolg de ultieme manier om kennis te maken met scouts uit andere landen en met hen samen een fantastisch kamp te beleven. Elke dag brengt nieuwe avonturen en ontmoetingen: shows, grootse activiteiten, deelnemen aan een mega-hindernissenparcours, een boeddhistisch gebed bijwonen of gaan eten bij een groep Australiërs. Het zijn maar enkele van de talloze ervaringen die een Jamboree voor je in petto heeft.

Het bekendste internationaal kamp is ongetwijfeld de Wereldjamboree, die om de vier jaar wordt georganiseerd. Maar ook als je ouder dan 18 jaar bent en je wil nog eens als deelnemer meegaan op een internationaal kamp, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er de Roverway en de Wereld Scout Moot, die ook om de 4 jaar georganiseerd worden.

Internationale kampen

Jaarlijks zijn er tientallen kleine of grotere internationale kampen over heel Europa en erbuiten.

Deelnemen aan een internationaal kamp is een echte aanrader. Je kampeert tussen scouts en gidsen van allerlei landen, waardoor je heel eenvoudig contact met hen legt. Het organiserende land staat meestal in voor maaltijden, sjorhout, een deel van het materiaal, ... alsook voor een goed gevuld programma.

Bekijk hier het overzicht van alle internationale kampen.

Wereld Scout Moot

2017 - Ijsland

De World Scout Moot is eigenlijk een Wereld Jamboree voor 18 t.e.m. 26 jarigen, maar dan iets kleiner. Aan de laatste edities namen ongeveer 2000 personen deel, afkomstig uit 80 verschillende landen.

De inschrijvingen hiervan zijn al gesloten.

Roverway

2018 - Nederland

Roverway, dat is een 10-dagen durend scoutskamp voor 5000 jonge scouts en gidsen tussen 16 en 22 jaar uit heel Europa. In verschillende patrouilles trek je doorheen het gastland op avontuur. Je speelt en leeft samen met een kleine groep jongeren uit heel Europa. Daarna komen alle groepjes samen voor een afsluitend kamp. Zo beleef je Europa én scouting, zoals nooit tevoren. Als er één internationaal scoutskamp is, waar je écht aan uitwisseling zal doen, is het Roverway!

Afgelopen edities vonden plaats in Portugal, Italië, Ijsland, Finland en Frankrijk. In 2018 is het de beurt aan Nederland. Ook wie ouder is dan 22 kan mee als lid van het Internationale Service Team of als leider.

Interesse? Mail ons op internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be

Wereldjamboree

2019 - Verenigde Staten

www.jamboree2019.be

De ultieme droom voor elke scout of gids met internationale trekjes. Samen op kamp met 40 000 andere scouts & gidsen van over de hele wereld, dat is de Wereldjamboree.

Om als deelnemer mee te gaan, moet je tijdens de Wereldjamboree tussen 14 en 18 jaar oud zijn. Ben je ouder maar wil je dit avontuur toch meemaken? Dan kan je altijd meegaan als leiding of lid van het International Service Team.

De volgende Wereldjamboree vindt in 2019 plaats in West-Virginia, VS.

JOTI & JOTA

Jamboree On The Internet & Jamboree On The Air

Uit het idee dat op een Wereld Jamboree maar een fractie van de internationale scouts aanwezig zijn, ontstond JOTA (Jamboree On The AIR) en later ook JOTI (Jamboree On The Internet). Men wilde immers een Jamboree organiseren waar iedereen, ongeacht van waar je komt, aan zou kunnen deelnemen. Zo kwam men uit bij het organiseren van een Jamboree waar je contact kan leggen via radiogolven. Nadien kwam daar internet ook nog bij.

Zowel JOTA als JOTI gaat steeds door tijdens het derde weekend van oktober en duren maximaal 48 uren. Tijdens dat weekend kan je via internet in contact komen met 250 000 scouts van over de hele wereld, via radio zelf met 500 000!

Enkele handige links