Zoek
Akabe

Een uur waarop alle lampen op heel de wereld uit gaan!  En wij onze jaarthemanacht! Daarom deze korte én leuke én inspirerende spelletjes die je in het donker kan spelen met Akabe. Minder is meer!

Afval Memory

Er was eens… AFVAL! En niet zomaar afval. Afval dat dezelfde kenmerken heeft. Zoals het harige paar & de zachte twee. Maar ze zijn allemaal hun afval-vriendje kwijt geraakt in het donker. Kunnen jullie het afval terug per 2 krijgen door te voelen?

 

Andere leden herkennen

Alle leden op een lijn! Zo kunnen we voelen wie dat wie is? Wie herkent de meeste leden door aan het gezicht te voelen?

 

Proeven

Hmmm, lekker! Dit is een lychee. Kunnen jullie ook proeven wat dit allemaal is? Misschien kunnen jullie een proefwedstrijd houden zodat jullie weten wie het beste kan proeven.

 

Ruiken

Wat ruik ik daar? Is dat een aardbei? Of is het een framboos? Ik denk dat jullie eens kunnen ruiken aan het stuk fruit om uit te maken welk fruit het juist was.

 

Vuurtorenspel

Omdat alle lichten uit zijn, brandt Wout de vuurtoren niet meer! Dus zal Wout de vuurtoren geluid moeten maken! Maar overal staan leden die rotsen zijn waar de golven tegenaan slaan en dus ook een groot lawaai geven. Probeer jij maar eens om door de rotsen heen naar de vuurtoren te varen!

 

Slapende zoo

In de zoo zitten mensen die dierengeluiden maken. Flore is op bezoek in die dierentuin, maar omdat alle lichten uit zijn, ziet ze helemaal geen dieren! Dus klopt ze enkele keren op de deur van de dierentuin, zodat de dieren geluid maken, om zo te raden wie dit dierengeluid heeft maakt.

 

Verstoppertje in het donker

Wat als we nu het licht uit doen of naar buiten gaan. Daarna gaat Jolien zich verstoppen en gaat iedereen Jolien zoeken. Als je Jolien hebt gevonden, dan mag je er gezellig bij gaan zitten.

 

Klapspel - Tikkertje

Laten we buiten in het donker tikkertje gaan spelen! Maar dan zien we elkaar toch niet? Dat klopt, dus daarom moet Bart de tikker en iedereen die meedoet steeds in de handen klappen om zo iedereen te vinden en te kunnen tikken.

Zintuigen

Waarom inzetten op zintuigen? Heel de dag door komt er vanalles op ons af en moeten we selecteren wat we belangrijk vinden en opvangen en wat we aan ons voorbij laten gaan. Zo luisteren we naar de tv maar horen de auto’s buiten niet voorbijrijden, de verwarming die tikt en de hond die ademt. Niet voor iedereen is dit evident. Soms komen prikkels allemaal binnen, net niet binnen of veel te sterk binnen.  De verwerking met onze zintuigen is voor ons vaak evident en vanzelfsprekend, maar is dit niet altijd voor onze leden. 

Leg daarom eens de nadruk op het bewust ervaren van deze prikkels en laten we onze zintuigen eens heel bewust inzetten. Door het zicht uit te schakelen kunnen we ons veel bewuster worden van alle andere indrukken.

 

Tips

  • Vergeet het jaarthema niet. Gebruik bijvoorbeeld geen glow in the dark sticks, ballonnen, plastic voorwerpen, ...
  • Je kan het ook heel fantasierijk aanpakken door in een thema te werken. Denk aan piraten, Vikingen, dieren, ...

 

Licht opgestoken bij ploeg Akabe.