Zoek
Je mag vuur maken op 25 meter van een bos

Wetgeving Vlaanderen

  • In Vlaanderen mag je vrij, zonder een toelating aan te vragen, vuur maken op 25 meter van bos of wouden. Je moet wel de toestemming hebben van de eigenaar van de grond. Wil je in of vlakbij een bos (binnen een straal van 25 meter) een vuur maken dan moet je dat aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Dat is niet aan te raden omwille van brandgevaar. Het ANB zal dan ook zeer zelden toelaten. Wil je toch een aanvraag doen, neem dan contact op met de provinciale dienst van het ANB. Tijdens periode van droogte kan er ook een algemeen verbod zijn op het maken van vuur, het ANB zal dan zo'n verbod afkondigen.
  • De afstand om vrij vuur te mogen maken t.o.v. huizen, heiden, boomgaarden, hagen, graan, stro, mijten of van plaatsen waar vlas te drogen is gelegd is nog steeds 100 meter

Wetgeving Wallonië en de Oostkantons, op minder dan 25m van bos/natuurgebied

  • In Wallonië geldt min of meer dezelfde reglementering als in Vlaanderen. Je mag daar dus ook tot op 25 meter van bossen een kampvuur maken. 
  • Vraag toestemming aan de kampuitbater, de eigenaar van de grond.
  • De Waalse regelgeving voorziet geen machtiging als je korter bij het bos een vuur wil maken. 

En de gemeenten...

  • Een gemeente kan bovenop deze wetgeving nog steeds een strengere maatregel toepassen. Informeer je hierom dus tijdig! Ook is het mogelijk dat er in een bepaalde brandweerzone afspraken gemaakt worden bovenop bovenstaande wetgeving, waarbij de gemeente ook als infopunt kunnen dienen. Toch staan in veel gemeentelijke reglementen dat er wel vrij vuur mag gemaakt worden in een 'sfeerverwarmer' (lees: een vuurkorf of een vuurschaal). Ook dit vraag je daarom best na bij je kampgemeente. De kampuitbater kan hierbij ook een grote hulpbron zijn!