Zoek
Drinkbaar water

Leidingwater of attest

  • Gebruik zoveel mogelijk het standaardcontract van het kampvisum.  Daarin staat dat de eigenaar verklaart dat het aangeboden drinkwater afkomstig is van het leidingwaternet en dat hij anders een attest moet geven.  
  •  Als de kampuitbater erop staat om zijn/haar eigen contract te gebruiken, kan je de passages die ontbreken apart optekenen en als annex bijvoegen aan het contract.
  • De kampuitbater kan een attest voor het drinkwater krijgen door ten laatste drie weken voor de aanvang van het kamp een controle te laten doen. De controle is gratis.
    • Zo’n attest moet uitgereikt zijn door een ontleedcentrum dat werd erkend door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Een lijst van de erkende centra in Vlaanderen vind je hier.
    • In Wallonië is het de taak van de uitbater om te garanderen dat het water dat hij aanbiedt drinkbaar is. Indien hier toch twijfels over zijn neem je best contact op met la Société Publique de gestion de l'eau.

Waterslangen en citernes

  • Als jullie drinkwater via een waterslang wordt aangevoerd, vraag dan waarvoor de waterslangen nog gebruikt worden. Als een boer bijvoorbeeld door het jaar zijn sproeistoffen door die slangen jaagt, dan spreekt het voor zich dat die niet voor drinkwater geschikt zijn, behalve als ze chemisch ontsmet zijn. Zie ook de tips van ploeg Technieken.
  • Drink geen stilstaand water (een waterslang die de hele dag in de zon ligt, een citern) en poets je tanden er niet mee. Stilstaand water kan je enkel gebruiken om jezelf te wassen. Om te drinken, koken, groenten kuisen, ... moet je altijd stromend water gebruiken. Laat water in elk geval nooit langer dan 24uur stilstaan.

Zorg voor voldoende water op kamp

Na elke activiteit is het belangrijk steeds voor voldoende water te voorzien. Reken per lid zeker 2 liter per dag, en hou voldoende drankpauzes.