Ecologisch op kamp

Op kamp gaan heeft invloed op het milieu. Hou je aan het principe van "Leave no trace" en weet dat kleine aanpassingen veel effect hebben.

Wassen en hygiëne - Vervoer - In de fourage - Afval - Spelen in de natuur - Leesvoer

Ecologisch op kamp gaan, hoeft niet moeilijk te zijn. Hier alvast een hele hoop tips.

Wassen en hygiëne

• hang in je HUDO een zakje om toiletpapier en maandverband in te gooien en gebruik geen chemische middelen in de HUDO
  • maak een zonnedouche

Vervoer

In de foerage

• Voorzie regelmatig een veggiedag. Dat is goedkoper (vlees is duur) en verkleint je voetafdruk.
  • Restjes kan je vaak nog omtoveren tot een nieuw gerecht
  • Voorzie voldoende eten en drinken, en doe dit bij voorkeur in een drinkbus en een herbruikbare brooddoos.

Leave no trace

Laat je kampterrein en de omringende omgeving zoveel mogelijk achter zoals je het gevonden hebt:

• gooi ongebruikt sprokkelhout terug in het bos
  • denk bij de uitwerking van je activiteiten na hoe je de schade aan de omgeving kan beperken

Afval

Vraag vooraf bij de kampuitbater of de gemeente hoe en wanneer het afval opgehaald wordt:

• Waar koop je de juiste vuilniszakken aan en op welke dag moet je welke vuilzak op straat zetten?
  • Of wordt er met afvalcontainers gewerkt en moet je zelf naar het containerpark? En waar is het dichtstbijzijnde?
  • Maak duidelijke afspraken en duid een afvalverantwoordelijke aan.

Naargelang de streek/gemeente waar je op kamp gaat, gelden andere regels.

Meer info over de basisregels van sorteren  zijn te vinden bij Fostplus.Organisch afbreekbaar afval? Wat dacht je van composteren of het houden van koppen op kamp?

Spelen in de natuur

Er zijn heel wat spelen waardoor je leden de natuur op een andere manier ontdekken. Enkele toffe spelen vind je terug op opkamp.be, natuurenbosspel.be of in de spelendatabank. Je kan ook veldkoffers ontlenen om de natuur te onderzoeken.

Honger naar meer?

Zin om zelf andere scouts en gidsen te inspireren om ecologischer aan scouting te doen? Kom bij ploeg Ecologie, een ploeg van scouts en gidsen met een groen hart. Contact: ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be