Ook op kamp is minder meer

Op kamp gaan heeft invloed op het milieu. Hou je aan het principe van "Leave no trace" en weet dat kleine aanpassingen veel effect hebben.

Wassen en hygiëne - Vervoer - In de fourage - Afval - Spelen in de natuur - Leesvoer

Ecologisch op kamp gaan, hoeft niet moeilijk te zijn. Tips genoeg!

Wassen en hygiëne

• Hang in je HUDO een zakje om toiletpapier en maandverband in te gooien en gebruik geen chemische middelen in de HUDO.
  • Een hudo mag niet te dicht bij een beek geplaatst worden.
  • Maak een zonnedouche.
  • Gebruik biologisch afbreekbare zeep en bouw een zelfgebouwde waterzuiveraar voor het afwaswater.
  • Vang regenwater op met een zeil en filter het door een nylonkous, voor ideaal douchewater.

Vervoer

In de foerage

• Restjes kan je vaak nog omtoveren tot een nieuw gerecht.
  • Voorzie voldoende eten en drinken, en doe dit bij voorkeur in een drinkbus en een herbruikbare brooddoos.
  • Echt niet meer mee te doen? Neem een kampkip mee, geef restjes aan jullie vriendelijke boer, of gooi wat mag in de GFT-container. Ga de regels over het houden van een kip op kamp na via deze site.

Leave no trace

Laat je kampterrein en de omringende omgeving zoveel mogelijk achter zoals je het gevonden hebt:

• Gooi ongebruikt sprokkelhout terug in het bos.
  • Denk bij de uitwerking van je activiteiten na hoe je de schade aan de omgeving kan beperken.

Afval

Vraag vooraf bij de kampuitbater of de gemeente hoe en wanneer het afval opgehaald wordt:

• Waar koop je de juiste vuilniszakken aan en op welke dag moet je welke vuilzak op straat zetten?
  • Of wordt er met afvalcontainers gewerkt en moet je zelf naar het containerpark? En waar is het dichtstbijzijnde?
  • Maak duidelijke afspraken en duid een afvalverantwoordelijke aan.
  • Voor inkleding kan je ook terecht bij de kringloopwinkel.
  • Neem vuilzakjes mee op tocht. De groep die het meeste afval heeft verzameld krijgt een extraatje op het einde van de dag.

Naargelang de streek/gemeente waar je op kamp gaat, gelden andere regels.

Meer info over de basisregels van sorteren  zijn te vinden bij Fostplus. Organisch afbreekbaar afval? Wat dacht je van composteren of het houden van koppen op kamp?

Spelen in de natuur

Er zijn heel wat spelen waardoor je leden de natuur op een andere manier ontdekken. Kijk eens op opkamp.be, natuurenbosspel.be of in de spelendatabank. Je kan ook veldkoffers ontlenen om de natuur te onderzoeken.

Honger naar meer?

Zin om zelf andere scouts en gidsen te inspireren om ecologischer aan scouting te doen? Kom bij ploeg Ecologie, een ploeg van scouts en gidsen met een groen hart. Contact: ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be