Zoek
Minder vliegen

Ga dit jaar de uitdaging aan en ga niet met het vliegtuig op kamp. Kies voor duurzamer vervoer. Je spaart er de planeet mee en het geeft je kamp een scoutesker, avontuurlijker tintje.

Info over de impact van vliegreizen vind je op www.zomerzondervliegen.be.  Ze hebben ook een handige reisgids  met duurzame alternatieven.

Met een gehuurde bus neem je bijvoorbeeld meer gerief mee (tenten! foerage! geen problemen met zakmessen!), zetten ze je af waar je écht moet zijn, ben je flexibeler en is er meer groepsgevoel. En ook: een bus is goedkoper én toch eco-logischer.

Met trein en bus kan je zelfs een tussenstop maken en meerdere landen of steden ontdekken. Minder is Meer, zo lijkt het.

Wist je dat?

●       … er een app ‘Rail Planner’ bestaat waarmee je alle treinen in Europa kan opzoeken? Zo kan je gemakkelijk een buitenlands kamp met de trein plannen en ter plekke alternatieve oplossingen zoeken, de app werkt namelijk ook offline.

  •  ... de NMBS je kan verder helpen in het organiseren van je internationale treinreis als groep via 070/797981 of via e-mail

 ●       … er verschillende bedrijven zijn die busreizen coördineren? Zo kan de bus die jullie afzet op jullie kampplaats in Slovenië een stadje verder de volgende scoutsgroep oppikken om weer mee naar België te nemen. Zo sparen jullie geld uit én rijden er geen lege bussen rond.

 ●       … je zelfs op relatief kleine afstanden zoals Brussel-Berlijn, veel kan besparen op je ecologische voetafdruk op basis van je vervoersmiddel? Zo is vliegen vier keer vervuilender dan met de auto of de trein gaan, en acht keer vervuilender dan de bus. Bereken je trein- of busrit en hoeveel CO2 je ermee uitspaart op loco2.com.

 ●       … lange reizen met het openbaar vervoer absoluut niet saai hoeven te zijn? Pas jullie lievelingsspelletjes aan jullie omgeving aan en geef ze een heel nieuwe dimensie!

●       … de trein je sneller vanuit Brussel naar een andere Europese stad brengt dan je denkt. De website trainline.eu weet zo'n dingen.

●       … je je kampbestemming gewoon niet te ver moet zoeken. ScoutingDNA vind je dichterbij dan je denkt, en dat zongen Samson en Gert al.

Je hoort het graag van een ander? De jins van Scouts 121 uit Mortsel gingen met Interrailtickets op kamp. Je leest hun tips in de  Over&Weer van augustus 2018.