Soorten buienlands kamp

Soorten kampen in het buitenland

Voordat je een keuze maakt over je bestemming, moet je eerst beslissen wat voor kamp je als groep precies wilt.

1. Je eigen kamp organiseren, in het buitenland

Dit soort buitenlands kamp geeft je als leiding het meeste vrijheid. Je kiest als groep een buitenlandse bestemming. Nadien steek je alle onderdelen van het kamp zelf in elkaar: vervoer, mogelijke activiteiten, overnachtingsplaatsen, ...

Je kan de taken verdelen onder de leiding en de leden. Het ene groepje gaat op zoek naar vervoer terwijl enkele andere leden opzoeken wat er in de streek te ontdekken en doen valt.

Een leuke meerwaarde aan je kamp is een activiteit met de lokale bevolking organiseren!

2. Kamperen in een International Scouting en Guiding Centre

Niet enkel Scouts en Gidsen Vlaanderen beschikt over een aantal jeugdverblijven, wereldwijd zijn er honderden Scouting and Guiding Centres.  Je kan er je hele kamp verblijven of gewoon enkele dagen spenderen. In beide gevallen kan je genieten van een degelijke infrastructuur tegen betaalbare prijzen.

Het contact met groepen uit verschillende landen krijg je er gratis en voor niks bij!

Hier vind je een overzicht van alle International Scouting and Guiding Centres in Europa.

3. Deelnemen aan een internationaal kamp

Jaarlijks zijn er tientallen kleine of grotere internationale kampen over heel Europa en erbuiten.  Het bekendste internationaal kamp is ongetwijfeld de Wereldjamboree, die om de vier jaar wordt georganiseerd.

Deelnemen aan een internationaal kamp is een echte aanrader. Je kampeert tussen scouts en gidsen van allerlei landen, waardoor je heel eenvoudig contact met hen legt. Het organiserende land staat meestal in voor maaltijden, sjorhout, een deel van het materiaal, ... alsook voor een goed gevuld programma.

Bekijk hier het overzicht van alle internationale kampen.

4. Op uitwisseling gaan

Hierbij ga je op zoek naar een buitenlandse (scouts of gidsen-)groep waarmee je samen een uitwisseling op poten zet.  Zij komen naar hier of jullie gaan naar daar, om dan samen een kamp te organiseren rond een zelfgekozen thema.

Voor uitwisselingen bestaan er ook heel wat subsidiemogelijkheden. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij JINT vzw.

5. Een project opstarten in je groep of samen met een organisatie

Je kan ook een project organiseren in het buitenland samen met een lokale groep en/of bevolking. Samen met hen werk je aan een gemeenschappelijk doel en beteken je een enorme meerwaarde. Zo combineer je 'ontmoeten' met  'een steentje bijdragen'.

Je kan ervoor kiezen om heel je kamp of enkele dagen aan een project te besteden.

Een project kan je volledig zelf opstarten of je kan aankloppen bij een van de talrijke organisaties. Ook hier zijn er verschillende subsidiemogelijkheden die een groot deel van je kosten kunnen dekken.

Ontdek hier meer informatie over de verschillende organisaties en subsidiemogelijkheden.