Zon, regen en wind

Helaas wordt een scoutskamp ook al eens geteisterd door regen, onweer, storm, ... Een voorbereide scout of gids is er twee waard!

Voorbereiding

• Zet in je kampboekje dat je leden ook goed voorzien moeten zijn op regen en stormweer; nl.: een goede regenjas, warme truien, laarzen, etc.
  • Analyseer je kampterrein voor de opbouwdag; naar waar zou het water stromen bij hevige regenval? Plaats je tenten zodanig dat ze minder kans hebben om onder te stromen. Bouw nooit je tentenkamp op oevers of in een leegstaande rivierbedding. Zet je tent ook nooit vlak onder een boom.
  • Graaf greppels rond de tent en zorg voor een ophoping onder de randen van het grondzeil, zodat het water er langs loopt. Gebruik een grondzeil uit één stuk en zorg dat het niet buiten de buitenzeilen van de tent komt. Een balk onder alle kanten van het grondzeil kan ook als dam tegen water dienen.
  • Volg het weerbericht op en werk met je leidingsploeg een plan uit over wat je gaat doen bij slechte weersomstandigheden. Zorg voor een goed plan B. Is er een plek in de buurt waar je kan schuilen bij storm? (bij buren, schuur, sporthal, kamphuis van andere groep, parochiezaal, ...), Heb je het telefoonnummer van de lokale brandweer op zak?, Heb je leuke regenactiviteiten voorzien?, ...
  • Span het tentzeil goed aan, zodat het water ervan kan aflopen. Als er storm voorspeld wordt, kan je nog extra stormkoorden plaatsen.

Tijdens en achteraf

• Pak alle materiaal in wanneer een storm met wind opsteekt. Persoonlijk gerei in de rugzakken; groepsmateriaal in de patrouillekoffers. Leg je bagage niet op de grond, maar op kleine verhoogjes (improviseer!), zodat het niet kan nat worden als er toch water binnenstroomt.
  • Houd bij onweer nooit je ijzeren tentpalen vast! Ze fungeren als bliksemafleider.
  • Zorg dat de kinderen steeds met een droge kledij gaan slapen.
  • Is de storm gaan liggen en heb je schade geleden? Laat een pv opstellen, neem foto's en doe aangifte bij Ethias.
  • Inspiratie voor binnenspelen kan je vinden op de spelendatabank.

Warm weer, hittegolven

Zalig, warm weer! Enkele tips om het prettig te houden:

• Voorzie genoeg drinkwater voor leden en leiding. Las van tijd tot tijd drinkpauzes in. Leng je water af en toe eens aan met grenadine; dat doet gemakkelijker drinken. Frisdranken zijn geen dorstlessers!
  • Voorzie waterrijk vers fruit als vieruurtje (bv. watermeloen).
  • Tussen 11 en 15u blijven kinderen best in de schaduw. Op het heetst van de dag doe je best ook geen zware inspanningen. Voorzie leuke, rustige activiteiten zoals massagesalon met modderbad, dammen bouwen, knutselen, een gezelschapspel spelen, ... of spelen in een schaduwrijk bos.
  • Zet kinderen een hoedje op ter bescherming tegen de zon en smeer ze geregeld in met zonnecrème (min factor 30).
  • Kijk uit met stilstaand water. Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan kunnen wel eens een bron van ziektekiemen zijn.
  • Let op voedselveiligheid. Je kan al heel wat problemen voorkomen door je voedingswaren goed vers te houden. Leg ze in een frigo of koelbox waarin je de temperatuur op 4 à 7°C houdt. Check dit met een thermometer en niet met je hand, want door de warme buitentemperatuur kan iets soms frisser lijken dan het is. Als je niet over koelmiddelen beschikt, ga dan laat naar de winkel en bereid je voedingswaren onmiddellijk.
  • Let op met spelen met bruine zeep. Op de doos staat de verwittiging dat het product irriterend is voor huid en ogen. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen!
  • Bidons met drinkwater moeten in de schaduw staan en regelmatig gespoeld worden om infecties te voorkomen.
  • Prachtige zomerdagen hebben ook een schaduwzijde: hete temperaturen kunnen gepaard gaan met veel ozon in de lucht. Een aantal maatregelen kunnen de risico's beperken.
  • Na enkele dagen heet weer kan je wel vaker een onweer verwachten. Wees paraat!