Gevaarlijke planten en dieren

Teken, eikenprocessierupsen, everzwijnen en bereklauw komen steeds vaker voor in België. Je kan er op kamp dus mee te maken krijgen. Lees hier hoe je problemen voorkomt en je jezelf en je leden het best beschermt.

Teken

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar sommige teken zijn besmet met een bepaalde bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een teek met de bacterie moet voldoende lang op je huid hebben gezeten (12 à 24 uur) om je ziek te maken.

• Controleer jezelf regelmatig (vergeet de hoofdhuid niet) en je leden dagelijks. Verwijder teken correct en snel. Noteer de gevonden teken op een fiche  per lid. Raadpleeg een dokter van zodra er een rode, ringvormige uitslag rond de plaats van de beet komt met een doorsnede van min. 5cm.
  • Meer weten? Raadpleeg de site  van Volksgezondheid. Je kan hier ook melden waar en wanneer iemand van jullie groep gebeten is. Zo kunnen risicogebieden in kaart gebracht worden en kunnen mensen beter aan preventie doen.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen trekken voornamelijk ’s avonds ‘in processie’ naar de bladeren van de (voornamelijk eiken)boom. Ze hebben brandharen op hun rug die ze kunnen afschieten en die hevige jeuk, ontstekingen en astmatische reacties kunnen veroorzaken.

• Vermijd elk contact met de rupsen en verwittig meteen het gemeentebestuur. Zij sturen experts om het nest te verwijderen.
  • Meer info? Raadpleeg de site van Gezondheid en Milieu.

Everzwijnen

Het aantal everzwijnen in Vlaanderen groeit de laatste jaren heel sterk. We verwachten de komende jaren dan ook meer everzwijnenjacht in Vlaanderen, ook ’s nachts en tijdens de zomervakantie.

Everzwijnen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief en hebben een goede reukzin. Als een everzwijn een mens tegenkomt, zal hij het liefst vluchten of zich verbergen. Sommige dieren kunnen wel gevaarlijk worden als ze zich bedreigd of in het nauw gedreven voelen. Pas vooral op met moeders met jongen, gewonde dieren, dieren die verrast worden in hun schuilplaats of die door een hond worden aangevallen.

• Steek op je kampplaats al het eten in goed afgesloten koffers en laat geen etensafval rondslingeren.
  • Kom je een everzwijn tegen? Geef het dan altijd de kans om weg te lopen.
  • Blijf stilstaan, benader het dier niet en wacht tot het vertrekt.
  • Komt het everzwijn jouw richting uit? Kijk dan of je eventueel op een veilige afstand rond het dier kan of keer langzaam op je stappen terug.
  • Gebruik in geen geval stokken of andere voorwerpen om het dier te verjagen.
  • Probeer een gewond of ziek dier niet te helpen; ze kunnen gewelddadig uithalen. Meld het beter bij een boswachter.
  • Geef everzwijnen geen eten.

Berenklauw

Berenklauw is een grote plant met grote, witte bloemschermen. Het sap bevat een bijtende stof die regaeert op zonnestralen en ernstige brandwonden veroorzaakt op de huid. Wie sap in de ogen krijgt, kan blind worden. Het sap is ook giftig!

• Raak de plant niet aan en waarschuw ook je leden ervoor.
  • Als er toch contact is, spoel dan onmiddellijk overvloedig met koud water. Vermijd de zon vervolgens gedurende minstens één week. Ga zeker naar de huisarts van zodra er huidletsels te zien zijn.

Meer info? Raadpleeg de site van Gezondheid en Milieu .

Jagers

• Een babbel met je kampgemeente voorkomt problemen. Gemeentes kunnen ervoor zorgen dat er niet gejaagd wordt in de buurt van je kampplaats, maar daarvoor moeten ze wel weten dat jullie er zijn. Ga op voorkamp dus even langs bij de gemeente en licht hen in over jullie kampprogramma (geplande nachtspelen, kampvuur, …).
  • Wees alert voor verbodsborden over jacht aan de toegangswegen van een bos.