Varkenspest

Er woedt al enkele maanden varkenspest in de provincie Luxemburg. Daarom heeft de overheid half januari maatregelen genomen. Die hebben effect op bostoegankelijkheid en jeugdkampen.

Er zijn drie zones afgebakend

• de risicozone (paarse lijn)
  • de waakzaamheidszone (blauwe lijn)
  • en de versterkte obsevatiezone (zwart gearceerd))

Je vindt de kaart hier. Let op: De risico's worden continu opgevolgd en de zones kunnen/zullen nog aangepast worden. In de risicozone is het verboden om op kamp te gaan.

Meer info op de website van de Ambrassade

Wat als je kamp in de risicozone (paarse zone) ligt?

Spijtig genoeg is er geen keuze: de kampplaats moet geannuleerd worden; dit geldt zowel voor kampen in gebouwen als op kampterreinen. Geen enkel terrein of gebouw in deze zone zal via het Kampvisum goedgekeurd worden als kampplaats door Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Wat nu?

Jullie staan er niet alleen voor. Het district, de gouw en de pedagogische staf zullen in samenwerking met gemeentes, eigenaars en andere jeugdbewegingen alle betrokken groepen bijstaan om een andere, min of meer gelijkaardige kampplaats te zoeken, waar mogelijk in dezelfde periode.

Sommige streken zijn heel populaire kampbestemmingen. Daardoor kan er plaatselijk en tijdelijk schaarste ontstaan, maar globaal zijn er genoeg kampplaatsen om alle groepen te helpen.

Kampterrein annuleren

Ligt jouw kampterrein in de paarse zone? Contacteer dan de eigenaar van je kampplaats om de kampplaats te annuleren. Vraag om het betaalde voorschot terug te storten. Kijk in je contract of er verbrekingsformules instaan. Het nationaal secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen wil bemiddelen als dat nodig zou zijn. Kampterreinen die in de paarse zone liggen, kunnen zich beroepen op overmacht.

Scouts en Gidsen Vlaanderen informeren

Mail alle gegevens naar permanentie@scoutsengidsenvlaanderen.be Zo kunnen onze pedagogische stafmedewerkers overzicht houden en je verderhelpen. Uiteraard ga je best zelf ook meteen op zoek naar een nieuwe kampplaats. Zo kan je zelf bepalen en beslissen en heb je het snelst zicht op een oplossing.

Verder

De kans is groot dat de zones nog aangepast worden. Samen met de Ambrassade, de Belgische scouts- en gidsenorganisaties en onze collega jeugdbewegingen houden we de vinger aan de pols. Ook de Waalse overheid zou een ‘taskforce’ voorzien om groepen die moeten uitwijken te helpen. Hoeveel groepen die taskforce aan een nieuwe kampplaats kan helpen, valt nog niet goed in te schatten.

Buitenlands kamp

Ga je op buitenlands kamp? Informeer je dan goed. De varkenpest is in grote delen van Europa vastgesteld. Welke maatregelen plaatselijk genomen worden, verschilt van land tot land. Check waar besmettingsgevaar heerst. En contacteer de ambassade van het land naarwaar je op kamp gaat om te vragen naar bostoegankelijkheid.

Geen gevaar voor de mens

De varkenspest vormt volgens deskundigen geen enkel gevaar voor de mens. Je kan de ziekte wel verspreiden als je in aanraking bent gekomen met een besmet dier of uitwerpselen.