Hittegolf en regenkamp

De komende dagen voorspelt het KMI warm en droog weer . Da's natuurlijk beter dan regen. Maar een voorbereide scout of gids is er twee waard. Volg het weerbericht op en bedenk met je leidingsploeg wat jullie gaan doen bij aanhoudende hitte.

Meer tips over extreem weer nodig?

Hittegolf

Zalig, warm weer! Enkele tips om het prettig te houden:

• Voorzie genoeg drinkwater voor leden en leiding. Las van tijd tot tijd drinkpauzes in.
  • Tussen 11 en 15u doe je best geen zware inspanningen en blijf je best in de schaduw. Voorzie leuke, rustige activiteiten zoals massagesalon met modderbad, dammen bouwen of speel een gezelschapspel.
  • Laat leden zich voldoende insmeren met zonnecrème (min. factor 50) en zorg dat ze ook hun hoofd beschermen tegen de zon met petje, hoed of scoutsdas.
  • Kijk uit met stilstaand water. Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan kunnen wel eens een bron van ziektekiemen zijn.
  • Let op voedselveiligheid.
  • Voorzie waterrijk vers fruit als vieruurtje (bv. watermeloen).
  • Let op met spelen met bruine zeep. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen. Gebruik liever badschuim.
  • Zet bidons met drinkwater in de schaduw en spoel ze regelmatig om infecties te voorkomen.

Regenkamp

• Analyseer je kampterrein voor de opbouwdag; naar waar zou het water stromen bij hevige regenval? Plaats je tenten zodat ze minder kans hebben om onder te stromen. Bouw je tentenkamp nooit op oevers of in een leegstaande rivierbedding.
  • Graaf greppels rond de tent en zorg voor een ophoping onder de randen van het grondzeil, zodat het water er langs loopt. Gebruik een grondzeil uit één stuk en zorg dat het niet buiten de buitenzeilen van de tent komt. Een balk onder alle kanten van het grondzeil kan ook als dam tegen water dienen.
  • Leg je bagage niet op de grond, maar op kleine verhoogjes (improviseer!), zodat het niet kan nat worden als er toch water binnenstroomt.
  • Zorg dat de kinderen altijd met een droge kledij gaan slapen.
  • Inspiratie voor binnenspelen kan je vinden op de spelendatabank.

Onweer

• Hou bij onweer nooit je ijzeren tentpalen vast. Ze fungeren als bliksemafleider.
  • Zet je tent nooit onder een boom.
  • Span het tentzeil goed aan, zodat het water er af kan lopen. Als er storm voorspeld wordt, kan je nog extra stormkoorden spannen.
  • Zorg voor een goed plan B. Is er een plek in de buurt waar je kan schuilen bij storm? (bij buren, schuur, sporthal of parochiezaal), Heb je het telefoonnummer van de lokale brandweer op zak? Zorg voor afleiding.
  • Pak alle materiaal in als een storm met wind opsteekt. Persoonlijk materiaal in de rugzakken; groepsmateriaal in de patrouillekoffers.
  • Is de storm gaan liggen en heb je schade geleden? Laat een pv opstellen, neem foto's en doe aangifte bij Ethias.