Zoek
Zwemmen

Niets zo verfrissend en plezant als een duik in zee of rivier. Maar water kan ook verraderlijk zijn. Hou daarom zeker de vlaggen en de borden in het oog, zo weet je of je veilig kan zwemmen of niet.

Aan zee

Bewaakte zones zijn aangegeven met een bord. Daar mag je zwemmen tussen 10u30 en 18u30. Let ook goed op de vlaggen.

  • Bij een groene vlag mag je zwemmen,
  • hangt er een gele vlag is zwemmen gevaarlijk en mag je geen opblaasbare voorwerpen meenemen,
  • hangt er een rode vlag is zwemmen absoluut verboden.

Voor alle borden en vlaggen: http://redderaanzee.be/signalisatie.html

Zwemmen in Vlaamse waterwegen

Waterwegen en Zeekanaal NV benadrukt dat het gevaarlijk  en dus verboden is om te zwemmen in de bevaarbare rivieren en kanalen.

Een aantal niet te onderschatten risico’s: 

  • Niet overal is het water even diep, duiken in ondiep water kan gevaarlijke letsels opleveren. Ook zijn de oevers niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig is om op de kade te komen.
  • Op de bodem liggen soms scherpe voorwerpen die mensen kunnen verwonden. Deze voorwerpen zijn door het soms troebele water niet te zien.
  • Er kunnen bacteriën in het water zitten waar je behoorlijk ziek van kan worden.
  • De sluizen op kanalen veroorzaken stroming die zeer gevaarlijk kan zijn voor zwemmers. Een koude onderstroom kan leiden tot verkrampte spieren en de kans op onderkoelingsverschijnselen is groot.
  • De aanwezigheid van scheepvaartverkeer maakt zwemmen zeer gevaarlijk. Zwemmers zijn vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen gaan bovendien vaak sneller dan de meeste mensen denken. Zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken, met alle gevolgen van dien.

Zwemmen in natuurwater

Het is mogelijk om veilig te zwemmen buiten de waterwegen bij de aangewezen zwemplaatsen:  vijvers, dagrecreatiegebieden en natuurzwembaden.

Springen van bruggen is verboden

Het springen en duiken van bruggen is verboden.  Bovendien kan het levensgevaarlijk zijn.  Een varend schip wordt door de bouw van de brug of door onoplettendheid niet altijd gezien.  Een klap op het water kan erg hard aankomen!  Voorwerpen  die door sluikstorters in het kanaal gedumpt worden kunnen kwetsuren veroorzaken.