Welke medicatie mag ik aan leden geven?

Het is verboden om als leid(st)er op eigen initiatief "medische handelingen" uit te voeren; ! Het is verboden om als leid(st)er op eigen initiatief “medische handelingen” uit te voeren. Hieronder verstaan we alles wat meer is dan het reinigen van een wond. Ook het verstrekken van lichte medicatie zoals bv. Dafalgan of Aspirine is, zonder toelating van de ouders, voorbehouden aan een arts. Vraag daarom via de individuele steekkaart vooraf toestemming van ouders (al dan niet met schriftelijke goedkeuring van de arts) voor het eventueel toedienen van dergelijke hulp.

Bespreek de individuele steekkaart met de ouders, zodat je alles goed begrepen hebt.

Mag ik als leid(st)er medicatie tegen pijn of koorts geven?

Neen. Het is verboden om als leid(st)er op eigen initiatief medicatie toe te dienen. Ook het toedienen van lichte medicatie, zoals Aspirine en Dafalgan is, zonder toelating van de ouders voorbehouden aan een arts. Daarom is het noodzakelijk om via de individuele steekkaart vooraf toestemming van ouders te hebben voor het eventueel toedienen van dergelijke hulp. Bij twijfel raadpleeg je best een dokter of eventueel een apotheker. Adressen van ziekenhuizen en dokters opzoeken, is alvast een aandachtspuntje voor tijdens de kampvoorbereiding.

Mag ik als leid(st)er voorgeschreven medicatie toedienen?

Ja, op voorwaarde dat je een individuele steekkaart hebt waarop ouder of voogd het hebben ingevuld en ondertekend. In principe moeten ouders hiervoor een doktersattest hebben met o.a. goedkeuring over het toedienen van de medicatie en geven ze de medicatie zelf mee.

Mag ik als leid(st)er een medische handeling uitvoeren bij leden?

Neen, tenzij je medisch geschoold bent. Soms hebben leden hulp nodig bij het sonderen, insulineprikjes zetten,... Soms geven ouders de leiding (schriftelijke) toestemming om dit wel te doen. Máár ook met deze toestemming ben je als leid(st)er niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren en ben je aansprakelijk wanneer er iets fout loopt. Ga samen met de ouders op zoek naar de beste oplossing, bijvoorbeeld thuisverpleging aanvragen op je weekend- of kampplaats. Of laat de arts een goedkeuring uitschrijven over het toedienen van deze handelingen.

Wat steek je nu best in de EHBO-koffer?

• Om je handen te reinigen: vloeibare zeep en een handdoek
  • Geneesmiddelen voor inwendig gebruik: diarree, verstopping, spijsverteringsstoornissen, keelpijn, koorts, pijnstillers.
  • Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik: insectenbeten, spierpijn, verstuiking, zonnebrand, brandwonden.
  • Ontsmettingsmiddel: Hacdil of Hibidil®
  • Verbanden: wondpleisters, steriele kompressen, zwachtels, driehoeksverband, drukverband + rolletje kleefpleister
  • Koortsthermometer
  • Schaartje