Onderweg op meerdaagsen

Proviand

Als leiding blijf je verantwoordelijk voor de slaapplaats, eten en drinken van je leden, ook als ze op tocht zijn. Dit wil zeggen:

• Voorzie voldoende drank voor je leden. Tip: zoek onderweg naar publieke kranen zoals aan kerken en kerkhoven.
  • Voorzie voldoende eten voor je leden. Breng dit eventueel na of voorzie je leden van voldoende financiën om hen zelf eten te laten kopen.

Vermijd aan te bellen of aan te kloppen bij mensen, ook voor andere activiteiten dan (meerdaagse) tochten (vb. ruiltochten).  Zo staan groepen die écht hulp nodig hebben, niet voor een gesloten deur. Dit houdt onder andere in dat je enkele maanden voor je kamp op zoek moet gaan naar een slaapplaats voor op je meerdaagse, want buurtbewoners in drukke kampzones krijgen wel tot 8x per dag groepen aan hun deur waardoor ze niet bereid zijn tot het verder helpen.

Overnachting onderweg

Wildkamperen in het bos, gratis en volgens de regels kan op speciale bivakzones in Vlaanderen en Wallonië. Zo zijn er meerdere bivakzones verspreid over meerdere provincies. Elke locatie heeft wel een eigen regelement en de accomodatiekan verschillend zijn. Zo zijn er zones met mogelijkheid tot het maken van een kampvuur en zones waar zelfs geen stromend water te vinden zijn. Vaak liggen ze wel in de buurt van wandel- of fietsroutes. Alle info over deze vorm van wild kamperen vind je op bivakzone.be .

Spreek bij de zoektocht naar een slaapplaats bij voorkeur andere kampen in de buurt aan. Voor lokale bewoners in drukbezochte kampgemeentes, waar regelmatig wordt aangebeld, zorgt dit immers voor overlast.

Als je toch bij bewoners aanbelt omdat geen andere optie gevonden werd, doe dit dan met de nodige beleefdheid en biedt aan om de handen uit de mouwen te steken als wederdienst. Voorzie in dat geval ook voldoende tijd in de dagplanning om de slaapplaats te vinden, zodat je niet 's avonds laat nog bij mensen moet aanbellen.

Stel zelf je kampterrein open voor passerende takken of patrouilles van Scouts & Gidsen Vlaanderen of andere jeugdbewegingen.

In het buitenland zijn er meerdere landen waarbij wildkamperen is toegestaand of gedoogd wordt, hierover kan je informatie vinden bij Wegwijzer vzw. Let op dit is wel een artikel enkel leesbaar voor leden van wegwijzer.