Overnachten, fourage en de weg vinden

Oriënteren kan je leren

Meer weten over je leren oriënteren? Raadpleeg de techniekendatabank.

Proviand

Als leiding blijf je verantwoordelijk voor de slaapplaats, eten en drinken van je leden, ook als ze op tocht zijn. Dit wil zeggen:

• Voorzie voldoende drank voor je leden. Tip: zoek onderweg naar publieke kranen zoals aan kerken en kerkhoven.
  • Voorzie voldoende eten voor je leden. Breng dit eventueel na of voorzie je leden van voldoende financiën om hen zelf eten te laten kopen.

Vermijd aan te bellen of aan te kloppen bij mensen, ook voor andere activiteiten dan (meerdaagse) tochten (vb. ruiltochten).  Zo staan groepen die écht hulp nodig hebben, niet voor een gesloten deur.

Overnachting onderweg

Wildkamperen in het bos, gratis en volgens de regels kan op speciale bivakzones in Vlaanderen! Verspreid over de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant vind je 9 locaties. De kleinschalige bivakzones (max. 3 tentjes en 10 personen) liggen in de buurt van wandel- of fietsroutes. Alle info over deze vorm van wild kamperen vind je op paalkamperen.be.

Spreek bij de zoektocht naar een slaapplaats bij voorkeur andere kampen in de buurt aan. Voor lokale bewoners in drukbezochte kampgemeentes, waar regelmatig wordt aangebeld, zorgt dit immers voor overlast.

Als je toch bij bewoners aanbelt omdat geen andere optie gevonden werd, doe dit dan met de nodige beleefdheid en biedt aan om de handen uit de mouwen te steken als wederdienst. Voorzie in dat geval ook voldoende tijd in de dagplanning om de slaapplaats te vinden, zodat je niet 's avonds laat nog bij mensen moet aanbellen.

Stel zelf je kampterrein open voor passerende takken of patrouilles van Scouts & Gidsen Vlaanderen of andere jeugdbewegingen.