Twee dagen of meer op tocht

Als leiding blijf je verantwoordelijk voor de slaapplaats van je leden, ook als ze op tocht zijn. Voorzie ook altijd voldoende drank en eten voor je leden.

Tip: zoek onderweg naar publieke kranen zoals aan kerken en kerkhoven. Breng het eten eventueel na of geef je leden genoeg geld zodat ze zelf eten kunnen kopen.

Bel of klop niet zomaar aan bij mensen, ook niet voor andere activiteiten dan (meerdaagse) tochten (bv. ruiltochten).  Zo staan groepen die écht hulp nodig hebben, niet voor een gesloten deur. Ga dus enkele maanden voor je kamp op zoek naar een slaapplaats voor op je meerdaagse,

Overnachting onderweg

Wildkamperen in het bos, gratis en volgens de regels kan op speciale bivakzones in Vlaanderen en Wallonië. Zo zijn er meerdere bivakzones verspreid over meerdere provincies. Elke locatie heeft wel een eigen regelement en de accomodatiekan verschillend zijn. Zo zijn er zones met mogelijkheid tot het maken van een kampvuur en zones waar zelfs geen stromend water te vinden zijn. Vaak liggen ze wel in de buurt van wandel- of fietsroutes. Alle info over deze vorm van wild kamperen vind je op bivakzone.be .

Spreek bij de zoektocht naar een slaapplaats bij voorkeur andere kampen in de buurt aan. Voor lokale bewoners in drukbezochte kampgemeentes, waar regelmatig wordt aangebeld, zorgt dit immers voor overlast.

Als je toch bij bewoners aanbelt omdat geen andere optie gevonden werd, doe dit dan met de nodige beleefdheid en biedt aan om de handen uit de mouwen te steken als wederdienst. Voorzie in dat geval ook voldoende tijd in de dagplanning om de slaapplaats te vinden, zodat je niet 's avonds laat nog bij mensen moet aanbellen.

Stel zelf je kampterrein open voor passerende takken of patrouilles van Scouts & Gidsen Vlaanderen of andere jeugdbewegingen.

In het buitenland zijn er meerdere landen waarbij wildkamperen is toegestaand of gedoogd wordt, hierover kan je informatie vinden bij Wegwijzer vzw. Let op dit is wel een artikel enkel leesbaar voor leden van wegwijzer.