Varkenspest kampenzomer 2019

Kaart besmette zone - Nieuwe kampplaats zoeken - Terugvorderen waarborg - Nieuwe kampplaats gevonden? - Meer info

Besmette zone

Vorig jaar in juni werd er in het zuiden van Luxemburg Afrikaanse varkenspest gedetecteerd.

De varkenspest is een zeer besmettelijke ziekte die niet overdraagbaar is op de mens, maar wel door de mens. Zo bestaat het risico dat scouts en gidsen deze ziektekiemen zouden meenemen naar het thuisfront na hun kamp en hier ook een uitbraak van de ziekte zouden veroorzaken.

De gouverneur van Luxemburg stelde daarom een verbod in, van de momenteel besmette zone. Een aantal experts deden een schatting tot waar deze zone zou uitbreiden tegen deze zomer, met name de buitenste lijn op deze interactieve kaart.

Bevindt jullie kampplaats zich in deze zone, dan moeten jullie op zoek naar een nieuwe kampplaats, helaas.

Waar zoeken jullie best?

Volgens de kampregistratie nu zouden er komende zomer weinig kampen doorgaan in de volgende regio's:

• West-Vlaanderen
  • Namur
  • Hainaut
  • Noord-Frankrijk
  • Nederland

Strategie om een kampplaats te zoeken:

• Les Scouts deed een oproep naar hun groepen om hun eigen terrein open te stellen. Al deze locaties vinden jullie hier: SOSzomerkamp.be
  • Rondrijden en boeren aanspreken
  • Gemeenten aanschrijven (nood)situatie uitleggen met de vraag te of zij een lijst met boeren uit hun regio ter beschikking hebben die kunnen worden opengesteld. Leg zeker ook jullie noodsituatie uit!
  • Contacteer je kampplaats van afgelopen zomer.
  • Ook op de Hopper jeugdverblijven  zijn nog een aantal kampeermogelijkheden. (zowel voor grotere als kleinere kampen)

Hebben jullie problemen met het terugvorderen van jullie waarborg?

Indien jullie de waarborg niet terug krijgen van jullie kampuitbater, stuur dan een mailtje naar varkenspest@scoutsengidsenvlaanderen.be. Dan bekijken we of we jullie hier juridisch kunnen ondersteunen.

Mogelijks zijn er eigenaars die gaan beweren dat er geen verbod is, aangezien ze hun inkomsten niet willen verliezen. Maar het verbod negeren kan ook betekenen dat de burgemeester jullie bij aankomst al weer huiswaarts stuurt. Het risico nemen lijkt grote gevolgen te kunnen hebben.

Hebben jullie nieuwe kampplaats gevonden? 3 must do's!

• Registreer dit meteen in jullie kampregistratie.
  • Stuur een mailtje naar varkenspest@scoutsengidsenvlaanderen.be om te melden waar je nieuwe kampplaats is.
  • Onderteken een contract voor de nieuwe kampplaats.

Nog meer info over de varkenspest?

Je vindt op de website van de Ambrassade  nog meer info over de varkenspest.