Kinderen zijn geen vazen

Risicovol spelen

Denk even na. Wat was jouw lievelingsplek om te spelen als kind? Is het een plek waar een beetje risico aan verbonden was? Uit het zicht van je ouders?

Risico's nemen als kind is belangrijk. Het leert je inschattingen maken die later van pas komen.

Scouting is een plaats waar kinderen en jongeren grote en kleine risico's leren nemen. Van kapoenen die hun eerste marshmallows in het vuur houden tot jonggidsen die alleen hun weg zoeken op tocht.

Tips om risicovol spel te begeleiden

• Laat de leden zelf bepalen wat haalbaar is. Laat ze een hindernis bouwen die ze spannend vinden, maar toch zouden nemen.
  • Grijp in als het gevaarlijk begint te worden. Leg dan niet meteen het spel stil, maar pas dingen aan zodat het wel veilig wordt.
  • Maak vooraf afspraken met hen: "Hoe hoog denk je dat je zou kunnen klimmen zodat je zelf naar beneden kan komen?"
  • Moedig niet te hard aan en dwing niemand om een risico te nemen, zo help je eigen grenzen te stellen.
  • Weet je niet zeker of je moet ingrijpen? Tel in je hoofd tot 15. Waarschijnlijk hebben de kinderen zelf een oplossing gevonden.
  • Hou rekening met iedereen. Creëer meer uitdaging of meer comfort voor wie het nodig heeft.
  • Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand iets niet wil doen: sociale aspecten, ontwikkeling, ervaringen, angsten, ... Respecteer dit.

Wat kan je leren uit deze risicovolle activiteiten?

Algemeen?
- aanpassen, creatief zijn (verschillende oplossingen zoeken), zorgen dat je veilig bent en blijft, doorzetten, zelfvertrouwen

Hoogte
boomklimmen of van een tak springen
- diepte leren inschatten, je eigen lichaam leren kennen

Snelheid
schommelen of van een helling rollen
- controle een beetje afgeven, grenzen leren kennen

Gereedschappen
hamer en nagels, pijl en boog of helpen bij het koken
- dagelijkse taken en vertrouwen in je motoriek

Elementen
vuur of water
- leren omgaan met potentieel gevaarlijke situaties

Stoeien
elkaar achtervolgen of speelvechten
- sociale interactie, grenzen aangeven

Verstoppen
uit het zicht spelen of doolhof
- een omgeving leren kennen, je verantwoordelijkheid nemen

At the end of your comfortzone

Bij risicovol spelen ga je op zoek naar uitdaging. Dat betekent dat kinderen en jongeren uit hun comfortzone komen, de plaats waar ze zich volledig op hun gemak voelen.

Het is niet de bedoeling dat kinderen en jongeren in de paniekzone terechtkomen, waarbij ze zich bang voelen. Dan leren ze niets meer bij.

Meer weten of spelen?

Ga op animatorcursus

Uit: Over&Weer Jaargang 43 nr4, Risicolvol spelen, Lees het volledige nummer hier online.