Kinderen zijn geen vazen

Risicovol spelen

Voor we beginnen, denk even na: Wat was jouw lievelingsplek om te spelen als kind? De kans  is groot dat je een plaats koos waar een beetje risico aan verbonden was. Liefst ook uit het zicht van je ouders.

Risico's leren nemen als kind is dan ook belangrijk. Het leert je inschattingen maken die later van pas komen.

Scouting is, net als school en thuis, een plaats waar kinderen en jongeren grote en kleine risico's leren nemen. Van kapoenen die hun eerste marshmallows in het vuur houden tot jonggidsen die alleen hun weg zoeken op tocht.

Tips om risicovol spel te begeleiden

• Laat de leden zelf bepalen wat ze haalbaar vinden. Bijvoorbeeld door ze een hindernis te laten bouwen die ze spannend vinden, maar toch zouden nemen. Je kan ook vooraf afspraken maken samen met hen: "Hoe hoog denk je dat je zou kunnen klimmen zodat je zelf naar beneden kan komen?"
  • Moedig niet te hard aan en dwing niemand om een risico te nemen, want dan lijkt het alsof je niet gelooft dat ze zelf weten wat ze durven.
  • Grijp enkel in als het gevaarlijk begint te worden. Leg dan niet meteen het spel stil, maar probeer dingen aan te passen zodat het wel veilig wordt.
  • Weet je niet zeker of je moet ingrijpen? Tel in je hoofd tot 15. Waarschijnlijk hebben de kinderen zelf al een inschatting gemaakt of een oplossing gevonden.
  • Wil je de kinderen even alleen in het bos laten? Geef per groepje een keukenwekker mee die je zelf instelt. Als de wekker afgaat, moeten ze terug komen.

Wat kan je leren uit deze risicovolle activiteiten?

Hoogte
boomklimmen of van een tak springen
- diepte leren inschatten, je eigen lichaam leren kennen

Snelheid
schommelen of van een helling rollen
- controle een beetje afgeven, grenzen leren kennen

Gereedschappen
hamer en nagels, pijl en boog of helpen bij het koken
- dagelijkse taken en vertrouwen in je motoriek

Elementen
vuur of water
- leren omgaan met potentieel gevaarlijke situaties

Stoeien
elkaar achtervolgen of speelvechten
- sociale interactie, grenzen aangeven

Verstoppen
uit het zicht spelen of doolhof
- een omgeving leren kennen, je verantwoordelijkheid nemen

Wat leer je hier algemeen uit?
- aanpassen, creatief zijn (verschillende oplossingen zoeken), zorgen dat je weilig bent en blijft, doorzetten, zelfvertrouwen

At the end of your comfortzone

Bij risicovol spelen ga je op zoek naar uitdaging. Dat betekent dat kinderen en jongeren uit hun comfortzone komen, de plaats waar ze zich volledig nop hun gemak voelen. Het is niet de bedoeling dat kinderen en jongeren in de paniekzone terechtkomen, waarbij ze zich bang voelen. Dan leren ze niets meer bij. Het gaat dus om net voldoende kriebels in je buik.

Meer weten of spelen?
Ga op animator cursus tijdens de paasvakantie, in juli of augustus!

Uit: Over&Weer Jaargang 43 nr4, Risicolvol spelen, Lees het volledige nummer hier online.