Jungle-avonturen van Mowgli en Shanti

Balou op Herfstontmoeting

De kabouters en (zee)welpen hebben hun eigen verhaal. Laat je inspireren door Jungle-avonturen van Mowgli en Shanti voor leuke spelletjes, leidingsnamen of gezellige inkledingstips. Leuk voor welpen, jongens én meisjes, maar ook voor oude wolven!

Wat is het?

Het boek Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli is een vrije bewerking van het oorspronkelijke Jungleboek, dat Rudyard Kipling in 1894 schreef. Het vertelt het verhaal van Mowgli, de mensenwelp, die door wolven werd opgevoed. De panter Bagheera en de beer Baloe zijn Mowgli’s beste vrienden. Mowgli maakt ook nieuwe vrienden, zoals Shanti, een meisje, ook een mensenkind zoals hij. En samen met de andere jungledieren beleven ze spannende avonturen en ontsnappen ze keer op keer uit benarde situaties.

Jungle-avonturen van Mowgli en Shanti

Waarom gebruiken scouts en gidsen dit boek?

Dit verhaal sluit nauw aan bij de leefwereld van kabouters en (zee)welpen. Het prikkelt hun fantasie en geeft waarden van scouting mee: vriendschap, samenwerken en leren uit fouten. Je kan het gemakkelijk creatief verwerken in de scoutswerking en in spelen.

Het verhaal van Mowgli bij de welpen in de jungle wordt wereldwijd door scouts en gidsen gebruikt. Baden-Powell, oprichter van scouting, koos bij de oprichting van de welpen in 1914 zelf voor het Jungleboek van Rudyard Kipling dat toen net verschenen was.

Voor jongens en meisjes

Vroeger gebruikten alleen welpentakken, jongens dus, het Jungleboek als basissfeer. Omdat het na al die jaren nog steeds inspirerend en herkenbaar is, werd het in de huidige bewerking aangepast aan scouting vandaag. Shanti kwam erbij als tweede, vrouwelijke hoofdpersonage.

Naar de jungle met zeewelpen

Zeewelpen zijn de jongens en meisjes van de zeescouting. Het verschil met andere welpen is meestal klein. Zeewelpen spelen ook in het bos, bouwen kampen en knutselen, maar daarnaast hebben ze ook iets met water. Hun uniform is blauw en ze spelen met vlotten of roeien in kleine bootjes op het water.

Al spelend ervaren zeewelpen het water, ontwikkelen ze praktische vaardigheden en leren ze hoe ze zich verantwoordelijk kunnen gedragen. Ook voor zeescouting kan het boek Jungle-avonturen een basissfeer voor de werking leveren. Met de krokodil Jacala en de meerval Malchi kunnen zeewelpen verschillende wateravonturen beleven.

Koop je eigen exemplaar van Jungle-avonturen van Mowgli en Shanti bij Hopper Winkel.

Ben je geholpen met deze info?