Aan de slag met Mowgli en Shanti

Jungledieren

Welkom in de jungle! Laat je inspireren door Mowgli en Shanti en ga op avontuur met je kabouters en welpen.

Word een jungledier

Je kan als leid(st)er een naam aannemen uit Jungle-avonturen: de oude wolf Akela, de beer Baloe, de panter Bagheera, de olifant Hathi, de slang Kaa, Jacala de krokodil of Malchi de meerval.

Ontdek welk jungledier het beste bij je past met deze handige flowchart, al dan niet samen met de rest van de takleiding.

Eenmaal je beslist hebt wie je wil zijn, kan je een badge met je jungleboekdier kopen in Hopper Winkel.

Spelen in de jungle

Je kan Jungle-avonturen gebruiken als vertrekpunt voor spelen, door een of meerdere verhaallijnen verder uit te werken. Lees bijvoorbeeld de passages voor waarin Mowgli gevangen wordt door de Bandar-Log, de apen, en organiseer vervolgens een speurtocht.

Bedenk een jungleversie van vertrouwde spelletjes en maak ze zo extra spannend voor de welpen. In de spelendatabank van Scouts en Gidsen Vlaanderen vind je uitgewerkte spelen per leeftijd.

Hulp nodig om een spel voor te bereiden? Ontdek de Zeven van de activiteit.

Het wolvenhol

Tover het lokaal samen met de leden om tot een wolvenhol. Dat kan met muurschilderingen, rotsen in kippengaas en papier-maché, lianen aan het plafond of foto’s van dieren.

Zingen in de jungle

Je kan de welpen liedjes aanleren in het junglethema, zoals We zullen het allemaal anders doen, het beloftelied voor kabouters en welpen.

Yalahi

Baden-Powell, de stichter van de scouts, bedacht zelf een ritueel voor een opening in het junglethema. Het is misschien wat vreemd op het eerste zicht, maar heel leuk om te doen met je leden.

1. De leiding roept 'Rimboe!': Alle leden verstoppen zich in de jungle, ergens in de omgeving waar jullie zich bevinden.
    2. Akela roept 'Yalahi!', wat ‘wij gaan op jacht’ betekent, bij de (ingebeelde of reële) raadsrots. Alle kabouters en welpen lopen naar de raadsrots, terwijl ze luid 'Hhiiiii!' (ja), antwoorden. Ze gaan gehurkt in een kring zitten.
    3. Akela, of een van de derdejaars die daar voor deze keer voor aangeduid is, roept 'Djib, djib, djib' (doe je best). De kabouters en welpen springen recht met hun handen als gespitste oren naast hun hoofd.
    4. De kabouters en welpen laten hun linkerhand zakken en antwoorden met 'Ja, wij dob dob dob' (wij doen ons best). Dan laten ze ook hun rechterhand zakken.

Ben je geholpen met deze info?