Kampterrein
Divider Divider Divider

Scouting in coronatijden

Wat is het effect van corona op de scoutswerking?

Coronabarometer gedeactiveerd vanaf 23 juni

De barometer met de verschillende kleurenfases is voorlopig gedeactiveerd.

Let op! Deze maatregelen gelden voor België. Ga je naar het buitenland? Dan leef je de maatregelen na die daar van toepassing zijn.

Lang verhaal kort

Er gelden geen specifieke maatregelen meer in deze fase.

Lang verhaal lang

We zetten op een rij wat dit concreet betekent ten opzichte van de vorige fase:

• Je hoeft nergens meer een mondmasker te dragen. Uitzonderingen zijn zorginstellingen zoals de huisdokter, het ziekenhuis, de apotheek ... Neem er dus wel enkele mee voor de zekerheid.
  • Je hoeft je deelnemers niet langer te registreren met alle gegevens die nodig waren voor de contacttracing. Uiteraard kan je wel blijven zorgen voor goede communicatie in de mate van het mogelijke, mocht er zich toch een besmetting voordoen.
  • Je bent als organisatie niet langer verantwoordelijk voor tracing en testing. Je hoeft alleen nog te informeren over deelnamevoorwaarden en een eventuele besmetting, maar er zijn geen verplichte voorwaarden meer.
  • Ventilatie blijft aangeraden maar is niet langer verplicht.

En wat als er iemand ziek wordt?

• Voel je je ziek? Blijf thuis.
  • Leg je een positieve test af? Blijf thuis.
  • Wordt er iemand ziek tijdens een activiteit? In de mate van het mogelijke ga je naar huis als je niet ter plaatse kunt uitzieken of als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor je symptomen. In principe ben je als organisatie niet verantwoordelijk om eventuele testen af te nemen.
  • Was er een corona-besmetting op je activiteit? Je kan deelnemers en opvoedingsverantwoordelijken informeren zodat ze waakzamer kunnen zijn naar mogelijke symptomen. Er zijn hierover echter geen verplichtingen meer.
  • Heb je een hoog risicocontact gehad met iemand die positief getest heeft? Normaal worden hier geen gevolgen meer aan gekoppeld. Mogelijks zijn er wel nog veiligheidsvoorzorgen op hun plek in specifieke gevallen of bij risicogroepen.

En leden uit risicogroepen?

• Als een kind/jongere deel uitmaakt van een risicogroep, hebben ouders of opvoedingsverantwoordelijken de verantwoordelijkheid hierover op de medische fiche te communiceren. Ga zeker in gesprek bij vragen of onduidelijkheden en zoek naar een inclusieve oplossing waar mogelijk.

Vind je geen antwoord op jouw vraag? Stuur een mailtje naar corona@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Neem ook eens een kijkje op de website van WatWat. Daar vind je antwoorden op vragen zoals:
Waarom moet ik een mondmasker dragen? Sport en corona, wat mag?

Ben je geholpen met deze info?