Kampterrein
Divider Divider Divider

Scouting in coronatijden

Wat is het effect van corona op de scoutswerking?

Coronabarometer gedeactiveerd vanaf 23 juni

De barometer met de verschillende kleurenfases is voorlopig gedeactiveerdLet op! Deze maatregelen gelden voor België. Ga je naar het buitenland? Dan leef je de maatregelen na die daar van toepassing zijn. Er gelden geen specifieke maatregelen meer in deze fase.

Wat als er iemand ziek wordt net voor het kamp?

• Voel je je ziek? Blijf thuis.
  • Leg je een positieve test af? Blijf thuis en contacteer uw huisarts.
  • Vraag advies aan je dokter of en wanneer je eventueel nog kan aansluiten aan het kamp.

Wordt er iemand ziek (ook geldig bij niet corona) tijdens het kamp?

• Wanneer er iemand ziek is op kamp ga je best langs de dokter.
  • Je volgt het advies van de dokter in overleg met het lid en de ouders van het lid en kijkt als leidingsploeg wat de verdere mogelijkheden zijn.
  • In de mate van het mogelijke gaat de persoon met symptomen naar huis als die niet ter plaatse kan uitzieken of als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor de symptomen. In principe ben je als organisatie niet verantwoordelijk om eventuele testen af te nemen.

Was/is er een corona-besmetting op je activiteit?

• We adviseren om deelnemers en opvoedingsverantwoordelijken te informeren zodat ze waakzamer kunnen zijn naar mogelijke symptomen. Er zijn hierover echter geen verplichtingen meer.
  • Heb je een hoog risicocontact gehad met iemand die positief getest heeft? Als leidingsploeg wordt er niets van jullie verwacht. Mogelijks zijn er wel nog veiligheidsvoorzorgen op hun plek in specifieke gevallen of bij risicogroepen.

Kijk als leidingsploeg ook steeds naar jullie eigen draagkracht. Het is niet vanzelfsprekend om tijdens een kamp een ziekenboeg te bolwerken. Neem zeker ook in rekening om jullie aanbod aan te passen aan de situatie. Als er enkele leiding of foerage met zieke leden moet bezig zijn of als je enkele herstellende leden/leiding hebt die nog niet op volle kracht zijn is het aangewezen je aanbod aan de situatie aan te passen.

We zetten op een rij wat dit concreet betekent ten opzichte van de vorige fase:

• Je hoeft nergens meer een mondmasker te dragen. Uitzonderingen zijn zorginstellingen zoals de huisdokter, het ziekenhuis, de apotheek ... Neem er dus wel enkele mee voor de zekerheid.
  • Je hoeft je deelnemers niet langer te registreren met alle gegevens die nodig waren voor de contacttracing. Uiteraard kan je wel blijven zorgen voor goede communicatie in de mate van het mogelijke, mocht er zich toch een besmetting voordoen.
  • Je bent als organisatie niet langer verantwoordelijk voor tracing en testing. Je hoeft alleen nog te informeren over deelnamevoorwaarden en een eventuele besmetting, maar er zijn geen verplichte voorwaarden meer.
  • Ventilatie blijft aangeraden maar is niet langer verplicht.

En leden uit risicogroepen?

• Als een kind/jongere deel uitmaakt van een risicogroep, hebben ouders of opvoedingsverantwoordelijken de verantwoordelijkheid hierover op de medische fiche te communiceren. Ga zeker in gesprek bij vragen of onduidelijkheden en zoek naar een inclusieve oplossing waar mogelijk.

Vind je geen antwoord op jouw vraag? Stuur een mailtje naar corona@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Neem ook eens een kijkje op de website van WatWat. Daar vind je antwoorden op vragen zoals:
Waarom moet ik een mondmasker dragen? Sport en corona, wat mag?

Ben je geholpen met deze info?