Buitendienst

Scout doet boodschappen.

Blijf in deze sombere tijden niet bij de pakken zitten. Handen uit de mouwen voor de samenleving! Ontdek hier hoe je je steentje kan bijdragen.

Echte scouts of gidsen blijven in moeilijke tijden niet gewoon aan de zijlijn toekijken. Scouts en gidsen zetten zich in voor de maatschappij, want dienst is nu eenmaal een van de basispijlers. Scouts en Gidsen Vlaanderen nodigt daarom individuele leiding uit om als vrijwilligers hulp te bieden aan wie ziek is of tot een risicogroep behoort en eenzaam is.

Waar vind je initiatieven?

Informeer bij je gemeente of stad naar lokale initiatieven. Als er in je buurt nog geen dergelijk initiatief is, kan je overwegen om via internet zelf een netwerk op te zetten.

Het Rode Kruis Vlaanderen

Het Rode Kruis Vlaanderen nodigt Scouts en Gidsen Vlaanderen uit om je aan te melden als crisisvrijwilliger voor logistieke steun (vanaf 16 jaar). Dat is bijvoorbeeld bevoorrading aan mensen in nood, logistieke steun aan centra... Alle info over crisisvrijwilligers vind je hier.

Kind en Gezin

Kind en Gezin heropende op 1 april de consultatiebureaus zodat jonge kinderen de nodige vaccinaties krijgen. Kind & Preventie vzwzoekt daarom naar vrijwilligers, voornamelijk voor het bewaken van de social distancing-maatregelen en het opvolgen van hygiënische maatregelen. Stuur jouw contactgegevens en de gemeenten waarin je een engagement kan opnemen door naar info@kindenpreventie.be.

Ben je via Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekerd tijdens #buitenDIENST?

Ja, bij hulpverlenende initiatieven die georganiseerd en gecoördineerd worden vanuit van een scoutsgroep, blijft leiding verzekerd bij Scouts en Gidsen Vlaanderen via Ethias voor lichamelijk letsel, rechtsbijstand en burgerlijke aansprakelijkheid (niet voor ziekte of voor schade aan persoonlijk materiaal). Ontdek alles over verzekeringen.

Wie meewerkt aan een hulpverlenend initiatief dat niet georganiseerd en gecoördineerd wordt door de groep zelf, kan ofwel via de organiserende organisatie of via #VlaanderenHelpt zelf een verzekering te voorzien.

Mag babysitten?

Nee, dit werd vanuit de overheid verboden.