Geldactiviteiten en financiële zorgen

4 leiders staan met zotte gevrefde gezichten voor een feesttent

Eetdagen, verkopen, feesten & fuiven ... Corona heeft een zware impact op de geldactiviteiten die jullie organiseren.

Geldactiviteiten kunnen, maar doe het veilig en conform de huidige coronamaatregelen:

• Je neemt contact op met je gemeente om toestemming te vragen voor een geldinzamelactie in georganiseerd verband.
  • Hou je aan de geldende protocollen van de specifieke sector (bv horeca). Ikorganiseer.be wijst je de weg.

Inspiratie nodig?

• Laat ouders, sympathisanten, leden ... hun aankopen doen via Trooper. Als ze aanduiden dat ze jullie scoutsgroep steunen, geeft Trooper jullie een procentje. Al meer dan 100 scoutsgroepen zijn aangesloten bij Trooper.
  • Willen jullie een online verkoop organiseren, en heb je nog nood aan een online webshop. Neem dan eens een kijkje bij Crowdselling.

Wist je dat?

Zit je in financiële nood door corona? Dan kan je dit jaar een eenmalig project indienen waarvoor jullie giften kunnen ontvangen.

• Stuur ons het promomateriaal door. Heel belangrijk hierbij is dat je voor fiscaal aftrekbare giften geen tegenprestatie mag beloven.
  • De aanvraag gebeurt door de groepsleiding met het bankrekening van jullie groep.
  • Het project kan je aanvragen t.e.m. 31/12/2021 en heeft een beperkte looptijd van 1 jaar.
  • Voor een corona-project hoef je geen begroting en/of afrekening in te dienen. Lang leve de vereenvoudigde procedure.

Lees meer over fiscaal aftrekbare giften

Welke evenementen mag je nog organiseren?

De huidige jeugdwerkregels zijn enkel opgesteld voor activiteiten met leiding en leden. Zodra je niet-leden zoals ouders of andere externen erbij betrekt, wordt het een evenement. Evenementen zijn binnen de huidige jeugdwerkregels helaas niet toegestaan!

Voor het organiseren van evenementen  heb je altijd eerst de goedkeuring nodig van je gemeente of stad. Dat kan een muziekevenement zijn, maar ook een quiz, café of andere soort bijeenkomst. Neem contact op de jeugd- of vrijetijdsdienst van jouw stad of gemeente. .Bespreek je plannen en vraag wat de lokale aandachtspunten zijn. Zo zijn ze op de hoogte en kunnen ze je ondersteunen waar nodig. Geef zeker mee dat je het draaiboek wil hanteren om de organisatie van je evenement aan te pakken. Uiteindelijk moet je uiteraard goedkeuring krijgen, anders kan je evenement niet doorgaan.

ikorganiseer.be verzamelt alle relevante informatie op één plek. Je vindt er onder andere  een draaiboek dat je handvaten geeft om een coronaproof evenement te organiseren. Dit draaiboek krijgt een update. Hou hun website in de gaten.

Financiële zorgen?

Bij financiële zorgen is het in tussentijd een goed idee om eens bij de jeugddienst van je lokale bestuur te informeren, de Vlaamse overheid gaf elke gemeente namelijk budget om jeugdverenigingen financieel te ondersteunen.

Laat het duidelijk zijn, Scouts en Gidsen Vlaanderen zal geen groepen failliet laten gaan. Moest je met acute financiële zorgen zitten, kan je altijd terecht bij Scouts en Gidsen Vlaanderen