Huidige maatregelen

Groepje welpen lopen door een wei.

Update 12 mei: ontdek de huidige coronamaatregelen voor het jeugdwerk.

Activiteiten met leden t.e.m. 12 jaar (geboren in 2008 en later)

• Organiseer activiteiten met maximaal 25 leden (exclusief leiding).
  • Speel zoveel mogelijk buiten.
  • Binnenactiviteiten mag met maximaal tien leden (exclusief leiding). Verlucht jullie lokaal voldoende.
  • Leiding draagt mondmaskers, leden niet.
  • Overnachtingen zijn niet toegestaan.
  • Samen eten kan, het liefst buiten. Leiding eet afzonderlijk (op extra afstand).
  • De aanbeveling om je tot één hobby per week te beperken is niet meer van toepassing.

Activiteiten met leden van 13 t.e.m. 18 jaar (geboren in 2007 t.e.m. 2002)

• Organiseer activiteiten met maximaal 25 leden (exclusief leiding).
  • De activiteiten gaan uitsluitend buiten door.
  • Zowel leden als leiding dragen een mondmasker (uitgezonderd tijdens intensieve sportactiviteiten).
  • Overnachtingen zijn niet toegestaan.
  • Samen eten kan, buiten en met de nodige afstand.

Activiteiten en vergaderingen met leden en leiding (ouder dan 18 jaar)

• Scoutsactiviteiten of voorbereidingen ervan zijn buiten toegelaten met maximaal 25 personen (inclusief begeleiding), met afstand en mondmaskers.

• Leiding geven mag steeds met het aantal leiding dat noodzakelijk is om een kwalitatieve werking te voorzien (gezond verstand).
  • Bij elke georganiseerde groep is er altijd minimaal één meerderjarige leider aanwezig.
  • Leiding houdt steeds zoveel mogelijk afstand en draagt altijd een mondmasker.

Voorzie je online initiatieven om in verbinding te blijven?

Respecteer ook bij online initiatieven alle coronaregels. Geef geen spelinstructies waarbij deze maatregelen in het gedrang komen. Het is ook noodzakelijk dat leiding tijdens de activiteit online toezicht kan houden. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat leden en leiding verzekerd zijn tijdens jullie aanbod.

• Dit is bijvoorbeeld niet verzekerd: opdrachten buiten de tijdsduur van de activiteit, fysieke samenwerkingsopdrachten of op stap gaan zonder online te blijven.
  • Dit is bijvoorbeeld wel verzekerd: individuele uitdagingen in de thuisomgeving tijdens een chat, korte doeopdrachten binnen of buiten tijdens een chat met leiding.

Wanneer ben je verzekerd? Als je deelneemt aan een online activiteit die live is en wanneer er meteen interactie is tussen de leden en leiding (bijvoorbeeld via Zoom, Teams, Chime... Dit geldt voor scoutsgroepen, maar ook voor districten, gouwen en ploegen.

Je bent dus niet verzekerd als je buiten de scoutsuren een ongeval hebt. Of wanneer je een Facebookbericht of YouTubefilmpje van je leiding hebt gekregen.

Nog vragen over scouting en corona?

• Knuffelcontacten, huisgenoten en -12jarigen mogen samen in de wagen, zonder mondmasker, zoveel als er wettelijke voorziene zitplaatsen zijn.
    • +12-jarigen mogen samen in de wagen, met mondmaskers als ze niet van dezelfde bubbel zijn, zoveel als er wettelijk voorziene zitplaatsen zijn.
    • De bestuurder draagt een mondmasker.
    • Neem een bewijs van je scoutsactiviteit mee (bv. programmaboekje).
    Meer veelgestelde vragen