Huidige maatregelen

Groepje welpen lopen door een wei.

Ontdek de huidige coronamaatregelen voor het jeugdwerk. ⚠️ Deze maatregelen gelden vanaf 1 februari tot 1 april. Inclusief update Overlegcomité 5/3.

Activiteiten met leden t.e.m. 12 jaar (geboren in 2008 en later)

• Organiseer activiteiten BUITEN met maximaal 25 personen (exclusief leiding).
  • Speel zoveel mogelijk buiten. Is dit niet mogelijk? Verlucht jullie lokaal voldoende en beperk het aantal deelnemers tot 10.
  • Het wordt sterk aangeraden aan ouders en kinderen om maximaal één hobby per week te kiezen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en leden, leiding hoeft dit niet te controleren.
  • Leiding draagt mondmaskers, leden niet.
  • Overnachtingen zijn niet toegestaan. *
  • Samen eten kan, het liefst buiten. Leiding eet afzonderlijk (op extra afstand).*
  • * Tijdens de paasvakantie worden ook voor alle leden paaskampen mogelijk met maximum 25 deelnemers . Richtlijnen rond eventuele testen voor/na het kamp volgen hier, zodra dit werd uitgeklaard. Het reisverbod blijft voorlopig gelden tot alvast na de paasvakantie.

Activiteiten met leden van 13 t.e.m. 18 jaar (geboren in 2007 t.e.m. 2002)

• Organiseer activiteiten met maximaal tien personen (exclusief leiding).
  • De activiteiten gaan uitsluitend buiten door.
  • Zowel leden als leiding dragen een mondmasker (uitgezonderd tijdens intensieve sportactiviteiten).
  • Overnachtingen zijn niet toegestaan.*
  • Samen eten is verboden. Op je eentje een snack eten of iets drinken is geen probleem.*

Activiteiten en vergaderingen met leiding (ouder dan 18 jaar)

• Aantal toegelaten contacten in open lucht gaat vanaf maandag 8 maart van 4 naar 10 personen, mits regels zoals afstand houden of mondmaskers.

• Leiding geven mag steeds met het aantal leiding dat noodzakelijk is om een kwalitatieve werking te voorzien (gezond verstand).
  • Tijdens voorbereidingen van de activiteiten of samenkomsten met enkel leiding (opruimen, inventaris opmaken, herinrichting van het lokaal...) gelden er geen versoepelingen: je mag dus maximaal met vier aanwezig zijn op afstand. Zijn er essentiële werken nodig aan jullie lokaal? Doe dit dan in overleg met het lokale bestuur.
  • Ook voor leiding is het aangeraden je te beperken tot maximaal één hobby per week. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk wanneer er geen andere oplossingen mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld leidingstekort.
  • Bij elke georganiseerde groep is er altijd minimaal één meerderjarige leider aanwezig.
  • Leiding houdt steeds zoveel mogelijk afstand en draagt altijd een mondmasker.
  • Info over eventuele richtlijnen volgt zodra de regels versoepelen voor +18-jarigen.

Voorzie je online initiatieven om in verbinding te blijven?

Respecteer ook bij online initiatieven alle coronaregels. Geef geen spelinstructies waarbij deze maatregelen in het gedrang komen. Het is ook noodzakelijk dat leiding tijdens de activiteit online toezicht kan houden. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat leden en leiding verzekerd zijn tijdens jullie aanbod.

• Dit is bijvoorbeeld niet verzekerd: opdrachten buiten de tijdsduur van de activiteit, fysieke samenwerkingsopdrachten of op stap gaan zonder online te blijven.
  • Dit is bijvoorbeeld wel verzekerd: individuele uitdagingen in de thuisomgeving tijdens een chat, korte doeopdrachten binnen of buiten tijdens een chat met leiding.

Wanneer ben je verzekerd? Als je deelneemt aan een online activiteit die live is en wanneer er meteen interactie is tussen de leden en leiding (bijvoorbeeld via Zoom, Teams, Chime... Dit geldt voor scoutsgroepen, maar ook voor districten, gouwen en ploegen.

Je bent dus niet verzekerd als je buiten de scoutsuren een ongeval hebt. Of wanneer je een Facebookbericht of YouTubefilmpje van je leiding hebt gekregen.

Nog vragen over scouting en corona?

• Knuffelcontacten, huisgenoten en -12jarigen mogen samen in de wagen, zonder mondmasker, zoveel als er wettelijke voorziene zitplaatsen zijn.
    • +12jarigen mogen samen in de wagen, met mondmaskers, zoveel als er wettelijk voorziene zitplaatsen zijn. Neem een bewijs van je scoutsactiviteit mee (bv programmaboekje).
    • +18jarigen mogen samen in de wagen, met mondmaskers, max 4pers.
    Meer veelgestelde vragen