Buitenlands kamp

Een groep jins staan op een top van een berg.

Alle activiteiten met overnachting staan tijdelijk on hold en dit tot 1 april 2021. Deze maatregel staat los van de gekende kleurcode.

Een buitenlands kamp plannen in 2021 is niet vanzelfsprekend. We verwachten geen strengere zomer dan de vorige. Zo is er momenteel geen sprake van max 150km buiten de landsgrenzen, maar er blijft veel onzeker. Hoe begin je dan aan het plannen van zo’n kamp?

Gebruik je gezond verstand. Klinkt logisch, toch? Maak weloverwogen keuzes en bouw zekerheden in. Wat andere jaren vanzelfsprekend was, is dat dit jaar misschien niet. Wat kan je al doen? Waar kan je nog mee wachten? Wat mag er niet ontbreken?

Hoe coronaproof is jullie kamp?

Gebruik deze tool om te onderzoeken hoe coronaproof je buitenlandse kamp is. Zo weet je welke oplossingen je nog moet bedenken en wat misschien nog moet veranderen.

DOE DE TEST!

Jins wijzen

Be prepared: maak een plan A, B en C

Maak een sterk plan A, een flexibel buitenlands plan (plan B) en een droomkamp (plan C). Zo hebben jullie altijd iets om op terug te vallen én geven jullie je dromen ook een kans.

• Plan A:
    Focus je op alles wat je wél al kan doen. Bouw een stevige basis met een programma los van de bestemming. Steek activiteiten in elkaar, kies een kampthema, werk een zotte rode draad uit,..
    Ga ook op zoek naar een back-uplocatie in België. Waar kan je zeker terecht, zonder annulatiekosten? Bij je eigen groep mee op het terrein?  Een lokalenwissel? België heeft veel te bieden.
  • Plan B:

Met dit plan piep je over de grens, maar kies je voor zo veel mogelijk garantie. Als we ergens welkom zijn deze zomer, dan is het waarschijnlijk in onze buurlanden. Door jullie flexibel op te stellen, kunnen jullie indien nodig, het plan snel aanpassen. Busjes, met de fiets of met de trein, het zijn allemaal opties waarmee je gemakkelijk toch plots naar een andere bestemming kan. Zoek voor vervoer en locatie alle mogelijkheden op, maar leg nog niets vast!

• Plan C:
    Dit is jullie droomkamp. Waar willen jullie het liefst jullie slaapzak uitrollen? Hoe willen jullie daar geraken? Plan C gaat pas in actie als jullie écht zeker zijn. Flexibiliteit speelt hier minder een rol. Maar ook hier geldt: zoek alles op, leg niets vast!

Deze tips helpen je plannen:

• Ga met je leden op zoek naar de kern* van een buitenlands kamp. Waarom gaan jullie eigenlijk op buitenlands kamp? Zodra je de meerwaarde van zo’n kamp voor jezelf bepaald hebt, kan je op zoek gaan naar manieren om die in je kamp te verwerken.
  • Ga op zoek naar de wow-factor. Er zijn veel meer manieren om een kamp memorabel te maken dan een indrukwekkende bestemming. Daag jezelf uit om dat op andere manieren te doen en je leden zullen het jaren later nog over dit kamp hebben.
  • Zorg dat jullie thuis geraken. Kies een bestemming van waaruit jullie in het ergste geval bij wijze van spreken te voet thuis geraken. Steek geen zeeën over en trek niet naar landen met extra papierwerk en visa. Georgië is bijvoorbeeld een prachtig land, maar als het luchtruim sluit, zit je vast achter de Russische grens. Ons advies: beperk je tot het Europese vasteland.
  • Blijf communiceren: Hou ouders en leden op de hoogte van jullie plannen ( A, B en C ). Pols na elke grote beslissing de gedragenheid bij ouders. Vinden ouders en leden jullie plannen haalbaar (ook op financieel vlak)?
  • Check geregeld het reisadvies voor jullie bestemming. De pandemie evolueert overal anders en alle landen hebben hun eigen regels. Het is niet omdat jullie België uit mogen, dat je ergens anders binnen mag.

• Leg contact met lokale scouts. Ze zijn jullie ideale kamppartners: Je vindt ze overal, ze kennen de lokale maatregelen (én de tourist traps ;-)) én ze kennen de beste kampeerplekjes (aan een scoutsprijsje?)! Geen idee waar je deze contacten vindt? Ploeg Internationaal helpt je graag!

• Leg nog niets vast. “Maar het kamp komt echt al dichtbij!” Klopt, maar heel de wereld zit momenteel in hetzelfde schuitje. Het toerisme ligt plat, campings en hostels worden niet geboekt, er is geen rush op vliegtuigen en busjes. Jullie hebben echt nog tijd. Focus je op de inhoud. Dat stadsspel kan je gemakkelijk verplaatsen, die busrit misschien niet.

• Lees de kleine lettertjes. Leg je toch iets vast? Zorg dat je van alles wat je boekt precies weet wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Overweeg om via een reisorganisatie een kampplaats of vervoer vast te leggen. Het zal iets meer kosten, maar bij problemen zijn zij er om het voor jullie op te nemen.
  • Durf deadlines stellen. “Op dit moment hakken we deze knoop door.” “Dan beslissen we dat.” Bekijk hoeveel tijd jullie nodig hebben en wanneer ouders en leden behoefte hebben aan informatie en duidelijkheid. Op basis daarvan leggen jullie zelf deadlines vast voor bestemming, verblijf, vervoer, ...
  • Registreer je kamp. Dat doe je liefst van zodra jullie bestemming is vastgelegd. Zo kan Scouts en Gidsen Vlaanderen jullie ondersteunen als er problemen zijn met de bestemming die jullie op het oog hebben. Kiezen jullie toch voor een andere bestemming? Pas je registratie dan ook aan.

De kernwaarden van een buitenlands kamp? Verbondenheid, grenzen verleggen, groeien tijdens het jinjaar, de wereld ontdekken, zelfredzamer worden, contact leggen met andere mensen, groepen en culturen. En uiteraard: een memorabel hoogtepunt van je scoutscarrière!

Ploeg Internationaal & ploeg Jins