Inspiratie voor je (alternatief) buitenlands kamp

Jin zit in een ribber bootje dat de rivier in glijdt.

Een zot buitenlands (jin)kamp in elkaar steken in coronatijden? ’t Zal wel zijn! Hier is alvast wat inspiratie om mee aan de slag te gaan

In het binnenland

Een binnenlands jinkamp kan net zo memorabel en waardevol zijn als eentje in het buitenland. Dat hoeft geen plan B of een toegeving te zijn, zolang je de meerwaarde en het unieke van een jinkamp erin probeert te verwerken. Begin dus altijd vanuit de kern van een buitenlands kamp.

Een aantal tips of ideeën voor binnenlandse jinkampen:

• Overweeg een trektocht in België en/of zoek unieke plekken op.
  • Gebruik de luxe van eigen land om je jins meer groeikansen en verantwoordelijkheid te geven. Zo vergroten ze hun zelfredzaamheid en stoom je ze klaar voor hun leidingscarrière.
  • Zoek het vreemde of het onbekende in België op, zo krijg je een bredere kijk op de wereld.
  • Maak samen met je jins een bucketlist voor op kamp. Wat willen ze doen op het jinkamp van hun dromen? Hoe kunnen jullie dat waarmaken? Ze kijken daar gegarandeerd naar uit!
  • Ga voor een zot concept, eventueel met anderen. Wandel bijvoorbeeld met je hele gouw de Belgische grens af, doe een triatlon op je terrein, allen tegen allen met een andere scoutsgroep of maak de zotste sjorring.
  • Zoek een uitdagende locatie. Ken je iemand met een boot? Een lege kerk? Een boomhut?
  • Durf alles in vraag te stellen voor het zotste kamp!

In het buitenland

Scouts en Gidsen Vlaanderen raadt altijd aan om binnen Europa te blijven. Dit jaar misschien nóg meer dan anders. Europa heeft veel te bieden en je bestemming is maar een klein aspect van je kamp.

Hieronder een aantal mogelijkheden om je buitenlands kamp coronaproof te organiseren met net dat tikkeltje meer:

• Beslis eerst wat je zeker wil doen op kamp en ga dan pas op zoek naar een bestemming. Zo weet je zeker dat je niets mist.
  • Kies je verblijf zorgvuldig. Op een afgelegen locatie zoals de meren in Zweden is de kans al kleiner dat je andere bubbels tegenkomt.
  • Als je naar een streek gaat waar je kan wildkamperen, blijf je flexibel en moet je niets op voorhand vastleggen.
  • Als je niet wil rondreizen, zijn er overal in Europa scoutcentra waar je kwalitatieve kampterreinen vindt en scouteske buren waarmee je misschien toch nog wat kan uitwisselen - op afstand uiteraard.
  • Ken je een buitenlandse scoutsgroep? Doe een lokalenwissel!
  • Kies voor een uniek vervoersmiddel. Gaan jullie met de gocart naar Nederland? Of met jullie bubbel op de boot?
  • Een bijzonder concept, zoals een rode draad, maakt dat jullie kamp niet zoals alle andere is. Dat maakt het memorabel.